Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.08.2020

Mika Kaurismäen Mestari Cheng menestyy Keski-Euroopassa - avasi Saksan elokuvateattereissa ykkössijalla

Mika Kaurismäen ohjaama elokuva Mestari Cheng sai ensi-iltansa Saksassa torstaina 30.7. kaikkiaan 146 elokuvateatterissa. Ensimmäisen esityspäivänsä jälkeen elokuva nousi Box Office -listalla ensimmäiseksi, ja koko esitysviikonlopun jälkeen sen sijoitus listalla oli neljäs, mikä on suomalaiselta elokuvalta erinomainen ja poikkeuksellinen saavutus.

Mestari Cheng oli viikonlopun lipunmyyntituloksissa myös paras uusi elokuva. Lisäksi sen katsojakeskiarvo esityskopiota kohden oli paras. Kaikkiaan elokuva on kerännyt Saksassa katsojia nyt noin 15.000 ennakkonäytökset mukaan lukien.

 

Kuvassa ovat Chu Pak Hong ja Anna-Maija Tuokko ongella joen törmällä.

Kuva: Marianna Films

 

– Onhan tämä hienoa ja ainutlaatuista, että elokuva oli listan kärjessä avajaispäivänään. Tietysti tässä myös haikailee sitä, mitä luvut olisivat voineet olla normaalioloissa, sillä nythän myös Saksan teattereissa vallitsevat koronapandemian aiheuttamat poikkeusrajoitukset – siellä teattereihin lasketaan vain 20% normaalikapasiteetista, toteaa ohjaaja Mika Kaurismäki.

– Mutta kyllä tästä silti iloinen voi olla, ykkössija on kuitenkin aina ykkössija. On ollut hienoa seurata, kuinka saksalaiset ovat ottaneet elokuvan omakseen.

Mestari Cheng on loistanut Saksassa aiemminkin. Syksyllä 2019 se voitti Lyypekin Nordische Filmtage -festivaaleilla yleisöpalkinnon saadessaan 93% äänistä, mikä on jo yli 60-vuotiaan festivaalin historian ylivoimainen ennätys.

Saksassa elokuvaa levittää MFA+.

– Iloitsemme että Mestari Cheng avasi koronarajoituksista ja vuoden toistaiseksi kuumimman viikonlopun 38°C:n lämpötilasta huolimatta loistavasti. 15.000 katsojaa on suhteellisesti katsoen erittäin paljon näinä poikkeusaikoina, hehkuttaa MFA+:n johtaja Christian Meinke.

– Avauspäivänä torstaina elokuvalla oli jopa ensimmäinen sija, ja viikonlopun perhe-elokuvaesitysten tullen edelleen kokonaistuloksissa neljäs sija. Tämä tekee Mestari Chengistä ylivoimaisesti viikonlopun parhaan arthouse-elokuvan ja parhaan uuden ensi-iltaelokuvan.

Samanaikaisesti elokuva tuli teattereihin myös Itävallassa, jossa elokuvaa levittää Polyfilm. Itävallassa elokuva ylsi viikonlopun katsojalistoilla viidenneksi eli lähes yhtä korkealle kuin Saksassa.

Myös Saksan ja Itävallan mediassa elokuva sai hyvän vastaanoton.

”Ohjaaja Mika Kaurismäki loi uudella elokuvallaan keveyden idyllin ja kuvitteellisen maailman ilman pelkoa, vihaa ja väkivaltaa… Fantastisesti näytelty, loistavasti ohjattu ja emotionaalisesti kevyt hyvän tuulen elokuva, jo nyt yksi suosikkejani tänä lohduttomana vuonna.”
– Toms Schaubud

Elokuva on myyty useisiin maihin. Seuraavaksi Mestari Cheng on tulossa elokuvateattereihin Sveitsissä, missä ensi-ilta on 20.8. Syksyllä vuorossa ovat Iso-Britannia ja Japani, mikäli koronaepidemian tilanne ei muuta suunnitelmia.

Suomessa draamakomedia Mestari Cheng palaa elokuvateattereiden ohjelmistoon Helsingissä.

Mestari Chengin nimiroolin esittää parhaaksi hongkongilaiseksi näyttelijäksi valittu Chu Pak Hong, joka muodostaa elokuvan pääparin yhdessä Anna-Maija Tuokon kanssa. Herkullisena sivuosakaksikkona elokuvassa nähdään Vesa-Matti Loiri ja Kari Väänänen.

Elokuvan on tuottanut Marianna Films yhteistyössä By Median ja Han Ruan Yuan He:n kanssa. Suomessa elokuvan tv-oikeudet on Ylellä ja teatterilevitys SF Studiosilla. Elokuvan Suomen ensi-ilta oli 27.9.2019.

Sitaatteja saksalais- ja itävaltalaislehdistöltä

”Kuukauden elokuva. ’Hyvä ruoka tekee onnelliseksi’, sanotaan elokuvassa. Mutta niin tekee myös hyvä elokuva. Todellinen nautinto!”
– Journal Frankfurt

”Viikon elokuva. Mika Kaurismäki haluaa sanoa paljon elokuvallaan. Mitä tarvitsemme, mitä olemme, mitä voimme olla. Ihmisinä.”
– Berliner Zeitung

”Sielunruokaa elokuvassa. Kouluesimerkki maailman taide-elokuvan menestysreseptistä.”
– FAZ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

”Tämä kulinaarinen elokuvahelmi levittää ympärilleen lakonista huumoria, ripauksen melankoliaa ja iloista kesätunnelmaa.”
– ver.di publik

”Täydellisen harmonian hillitty charmi.”
– Kölner Stadtanzelger

”Mika Kaurismäen, Akin veljen, elokuvat eivät ole eriskummalisia, vaan sydäntä lämmittäviä. Ehkä juuri tämä toiveikas asenne tekee Mestari Chengistä niin puoleensavetävän.”
– SZ – Süddeutsche Zeitung

”Hyvän tuulen elokuva, jossa käsitellään elämän tärkeitä asioita.”
– Hamburger Abendblatt

”Juuri tähän aikaan sopiva elokuva.”
– ZDF Heute

”Anna-Maija Tuokko ja Chu Pak Hong – he ovat meille tuntemattomia. Tähän asti. Molemmat vakuuttavat erikoisesti hiljaisissa ja sanattomissa kohtauksissa. Kemia toimii myös valkokangasparina.”
– WDR 2 – Westdeutscher Rundfunk

”Hiljainen komedia kulttuurien ja keittiöiden eroista… Paljastava ohjaus, joka juhlii yhtä paljon monimuotoisuutta kuin suomalaisen eristyneisyyden ihmeellistä viehätysvoimaa.”
– Wiener Zeitung

”Hieno huumori ja tietoisesti minimalistinen tyyli vievät tätä elokuvaa, joka elää erityisesti tunnelmastaan ja rakastettavista yksityiskohdistaan. Joka heittäytyy tämän elokuvan vietäväksi, tuntee vastustamattoman halun käydä tässä maailman kolkassa.”
– Ockerwelle

”Mitä hienoin Culture Clash-komedia, jossa on sydäntä ja suurenmoisia kuvia Lapin ainutlaatuisesta maisemasta.”
– ZDF Morgenmagazin