Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.06.2009

Linkkumyllyn kesässä Britten, Mozart ja ITE-taide kohtasivat

Fantasiakvarteton tunnelmista Mäntyharjun Sarkaveden kauniiden maisemien keskellä yleisö sai siirtyä ihmettelemään arkkiatri Pelkosen tekemää 1950-luvun Tuohelan kylää erilaisine ihmisineen. Linkkumyllyllä vietettiin sunnuntaina 7.6. kolmannen kesäkauden avajaisia.

Vanhan myllyn tiloissa Benjamin Brittenin Fantasiakvartetto oboelle ja jousitriolle lähti soimaan ja aloitti Linkkumyllyn kolmatta kesää taide-elämysten tarjoajana. Tilaisuus oli otsikoitu Virtuoosit avajaiskonsertissa. Nuoret virtuoosit Anni Haapaniemi (oboe), Jan Söderblom (viulu), Lilli Maijala (alttoviulu) ja Markus Hotti (sello) olivat päivän muusikot. Brittenin jälkeen kuultiin W.A.Mozartin Divertimento Es.Duuri KV 563 jousitriolle ja se soi kauniisti yhdessä myllypuron hienoisen solinan kanssa. Menuettomainen meno sopi hienolla tavalla vehreään kesämaisemaan.

Musiikin jälkeen oli tilaisuus käydä Linkkumyllyn pihalla sijaitsevassa kirjakahvilassa, josta taisi joku löytää itselleen sopivaa luettavaa kotiin vietäväksikin. Vanhat kirjat seinähyllyillä ovat nimittäin ostettavissa. Tauon jälkeen oli sopiva aika lähteä tutustumaan ITE-taiteeseen. Näyttelyn kuraattori Erkki Pirtola johdatteli itse tehdyn taiteen ajatusmaailmaan kertomalla esillä olevan taiteen taustoista.

ITE-taiteen tekijät eivät ole ammattilaisia, opinnotkin ovat saattaneet jäädä kesken. Tärkeintä on tekemisen ilo ja huumoriakin pitää olla mukana tekemisessä. Materiaalina käytetään usein mitä erilaisimpia arjen asioita. Uutta ilmettä ovat saaneet pölykapselit, sipulipussit, kattopellit tai kanan luut. Viimeksi mainituista yhdessä kalanruotojen kanssa oli ristiinalainen Jussi Tukiainen tehnyt valkean purjelaivan, joka uljaasti riippui katosta valaistuksen kera myllyn tilassa.

Itse tehtyä taidetta tehdään paljon omaan käyttöön kuten nyt Linkkumyllyllä olevasta taiteesta on osa. Toiset tekijät saattavat kuitenkin myydäkin tuotantoaan. Esillä olevat taiteilijat ovat pääasiassa lähiympäristöstä, Mäntyharjulta, Mikkelistä, Ristiinasta ja Heinolasta.

Kaarnasta syntyi ihanneyhteisö

Tuohelan kylä sai eloa, kun arkkiatri Risto Pelkonen kertoi kaarnasta valmistamistaan henkilöhahmoista. Kylän torilta löytyy mm. Mielosen trio. Löytyypä kylältä kokottikin ja lentojätkä sekä professori. Biologiaa yliopistossa opiskellut Pelkonen ei sen sijaan ollut valmistunut ja urautui muihin tehtäviin.

Risto Pelkosen luoma kylä on noin 1950-60 –lukua elävä ja siellä on ihan omat säännöt kuten sen tekemisessäkin. Henkilöiden valmistamiseen saa käyttää vain kaarnaa, tuohta ja tappuraa. Koristeluissa saa kuitenkin käyttää myös muita materiaaleja. Työvälineenä on puukko. Kaarnaa Pelkonen ottaa vain kaadetuista puista tai kannoista. Materiaalin ohuuden takia kaikki ihmiset seisovat, koska valmistus on näin helpommin mahdollista.

Kylän syntyyn Pelkonen kertoi vaikuttaneen lastenlasten kanssa puuhaamisen. Hän oli kieltänyt kauppaan menon leluja ostamaan ja todennut, että niitä oli tehtävä itse. Niinpä alkoi syntyä uudenlaisia hahmoja noin kymmenen vuotta sitten.

Kesiä omassa lapsuudessaan Risto Pelkonen kertoi viettäneensä Laatokan rannalla ja myöhemmin Parikkalassa. Osittain näidenkin kokemusten perusteella syntyi Tuohela, joka on eräänlainen ihanneyhteisö. Se on tehty omaan käyttöön, mutta toisinaan se on näytteillä yleisölle vitriinissä kuten nyt Linkkumyllyllä. Tuohelalaiset ovat ehtineet matkustaa jo mm. Berliiniin ja Moskovaan.

Linkkumyllyn kesä jatkuu näyttelyn ohella musiikilla ja runomaratonilla. Seuraava konsertti on lauantaina 27.6. ja silloin kuullaan musiikkia kuningatar Kristiinan teksteihin. Esiintyjinä ovat Markku Luolajan-Mikkola (gamba), Eero Palviainen (luuttu) ja Laura Jurkka (lausunta).

Kesäkahvila ja näyttely ovat avoinna joka päivä 7.6-16.8.09 klo 12-17.

Lue lisää:

Teksti: Marja Jähi-Salo / Amusa.fi

Näytä suurempi kartta

Markus Hotti, Jan Söderblom ja Lilli Maijala. Kuvaaja: Marja Jähi-Salo
Kuva: Anni Haapaniemi, Jan Söderblom ja Lilli Maijala.

Kuvaaja: Marja Jähi-Salo

Risto Pelkosen tuohikylä.</p>
<p>Kuvaaja: Marja Jähi-Salo
Kuva: Risto Pelkosen tuohikylä.

Kuvaaja: Marja Jähi-Salo

Jussi Tukiaisen ITE-taidetta: purjelaiva kanaluista ja kalanruodoista.</p>
<p>Kuvaaja: Marja Jähi-Salo
Kuva: Jussi Tukiaisen ITE-taidetta: purjelaiva kanaluista ja kalanruodoista.

Kuvaaja: Marja Jähi-Salo