Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.07.2020

Kotimainen musiikki soi vuonna 2019 keikoilla ja festareilla

Kotimainen musiikki soi erityisesti orkestereiden ja bändien esittämänä tanssilavoilla ja keikoilla: jopa 76 prosenttia elävästä musiikista oli kotimaisten säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien tekemää vuonna 2019

Vuoden 2019 kaksi soitetuinta kappaletta (radiosssa, televisiossa ja livenä) olivat kotimaisia kappaleita: Palavaa vettä ja Suomen muotoisen pilven alla. Lisäksi soitetuimpien kärkikymmenikköön pääsi JVG:n Ikuinen vappu. Suurin osa soittokerroista on kertynyt kaupallisilta radiokanavilta.

 

Kuvassa ovat JVG.n Jare ja VilleGalle.

Kuva: Warner Music Finland

 

Vuonna 2019 kaupallisten radioiden soittamasta musiikista 33,5 prosenttia oli kotimaisten tekijöiden säveltämää ja sanoittamaa. Osuus laski hieman vuodesta 2018, jolloin kotimaista musiikkia oli 35 prosenttia.

Ylen valtakunnallisilla radiokanavilla kotimaisen musiikin osuus kasvoi edellisvuodesta. Vuonna 2019 soitetusta musiikista 32 prosenttia oli kotimaisten tekijöiden säveltämää ja sanoittamaa, vuonna 2018 soitetusta musiikista 27 prosenttia. Kymmenen soitetuimman kappaleen joukkoon ylsi Ylen kanavilla viisi kotimaista kappaletta.

Radiota useammin kotimainen musiikki soi tanssilavoilla ja keikoilla. Kuten vuonna 2018, myös viime vuonna elävästä musiikista 76 prosenttia oli kotimaisten tekijöiden säveltämää, sanoittamaa ja sovittamaa. Kotimaisuus on valttia muuallakin elävän musiikin saralla. Konserteissa esitetystä musiikista 76 prosenttia ja festivaalien musiikista 74 prosenttia oli kotimaista.

“Kotimainen musiikki on ollut kautta aikojen suomalaisille erityisen merkittävä osa suomalaisuutta ja toiminut tärkeänä tunteiden tulkkina. On hienoa, että kotimaisen musiikin merkitys jatkuu edelleen vahvana, vaikka vaihtoehtoja on saatavilla nykyisin enemmän kuin koskaan. Juuri tällaisen kevään jälkeen suomalaisten säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien kirjoittamien laulujen merkitys meidän hyvinvoinnillemme on myös konkretisoitunut uudella tavalla.”, kommentoi Teoston asiakkuusjohtaja Jani Jalonen.

Teosto tilastoi esitettyjen teosten koti- tai ulkomaisuusasteen perustuen siihen, minkä maan tekijänoikeusjärjestön asiakas teoksen kukin oikeudenomistaja (säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, kääntäjä, kustantaja) on. Teos ei siis ole sataprosenttisesti kotimainen, jos joku tai jotkut sen oikeudenomistajista ovat jonkin muun maan tekijänoikeusjärjestönasiakkaita.

Kotimaisuusaste vuonna 2019

Elävä musiikki 75,56 %
Festivaalit 73,87 %
Kaupallinen radio 33,50 %
Konsertit 75,89 %
Lainauskorvaukset 85,29 %
Taustamusiikki 40,29 %
Yle maakuntaradio 54,84 %
Yle valtakunnallinen radio 32,14 %