Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 23.07.2020

Kirja interrailista, nuorien unelmista, ikävästä ja ikuisesta rakkaudesta

Fiktiivinen tarina kertoo suomalaisesta Annesta ja sveitsinranskalaisesta Christianista, jotka tapaavat sattumalta ihanan Genevenjärven rannalla kesällä 1972 ja rakastuvat saman tien.

 

Espoolainen Anne, 16-vuotias oppikoululainen, on monien muiden eurooppalaisten nuorten tapaan maailman ensimmäisenä Interrail-kesänä jännittävällä reppumatkalla. Anne, hänen isosiskonsa ja tämän kaveri kulkevat muun muassa Kööpenhaminassa, Länsi- ja Itä-Berliinissä, Amsterdamissa, Pariisissa sekä Sveitsissä.

 

Kuvassa on kirjahylly, jossa on muistiinpanoarkistoja ja pullokoristeita.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Bookcover

 

Christianin perhe taas on viininviljelijöitä, mutta 18-vuotias puuseppäkoululainen haluaa opiskella taiteilijaksi, sillä hän on myös erinomainen piirtäjä.

Nuoret suunnittelevat yhteistä tulevaisuutta Sveitsiin, Ticinoon, pieneen italialaiseen Casiman kylään mutta elämä päättää kuitenkin toisin. Vasta kuusikymppisinä Anne ja Christian pääsevät muuttamaan yhteen. Ajatuksiaan arjesta ja töistään he kirjoittavat toisilleen paperisissa kirjeissä, joita sitten lueskelevat ikävän tullessa. Tai soittavat ja lähettävät myös toisilleen LP-levyjä ja singlejä pahimpaan tuskaansa, muun muassa Neil Youngia, Moody Bluesia, Joan Baezia, The Beatleseja tai italialaisia oopperoita. Odotellessa kumpikin tekee oman hienon työsarkansa ja hoitaa omat velvollisuutensa.

Anne ja Christian jaksavat jotenkin, koska saavat tukea, rakkautta ja iloa muutamilta läheisiltä ihmisiltä. Luonto myös lohduttaa, metsät ja järvet, vuoret ja polut, hiljaiset kävelyt. Kumpikin kasvaa suruista lujaksi ja toiveikkaaksi.

Romaani sisältää kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä, värivalokuvia ja 2 piirroskarttaa. Tekstissä on käytetty eri fontteja eri tarkoitukseen.

Tarinassa lukija pääsee samalla tutustumaan pienen italialaisen ja katolisen kylän elämään.

Inga Liisa: Laulu rohkeudesta, Kustannusosakeyhtiö Bookcover

Suomen Rautatiemuseon näyttelypäällikkö Marina Bergströmin sähköpostin mukaan Interrailin ensimmäisenä vuotena (1.3.–30.11.) myytiin Euroopassa 87600 matkakorttia, Suomessa peräti 12000. Ruotsalaiset kuulemma joutuivat hakemaan korttinsa Suomesta 1972–1973. Kansainvälisen Rautatieliiton (UIC) yksivuotinen kokeilu muuttui suosion ansiosta pysyväksi.