Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.10.2020

Juha Pentikäisen etnografinen arkisto luovutetaan Saamelaisarkistolle 22.10.

Emeritusprofessori Juha Pentikäisen ainutlaatuinen, etnografista ja uskontotieteellistä tutkimusaineistoa sisältävä arkisto luovutetaan Saamelaisarkistolle torstaina 22.10. Arkiston siirtyminen Saamelaisarkiston omistukseen helpottaa sen tutkimuskäyttöä ja mm. tutkimuslupien saamista. Samalla Pentikäisen arkiston luovutus vahvistaa entisestään Saamelaisarkiston ja Lapin yliopiston monipuolista yhteistyötä.

 

Juha Pentikäisen arkisto on ollut viime vuosien ajan talletettuna Saamelaisarkistoon, mutta sen omistaja on ollut Lapin yliopisto. Ainutlaatuinen aineisto on vuosien varrella kiinnostanut laajasti tutkijoita muun muassa Venäjältä ja Keski-Euroopasta, ja aineiston tutkimuskäytön odotetaan edelleen kasvavan.

 

Kuvassa on Trondheimissa saamelaisen naisyhdityksen jäseniä yhteiskuvassa. Kuva on musta-valkoinen.

Trondheimin kokouksen koollekutsuneen naisjärjestön Brurskanken Samiske Kvinneforeningin jäseniä vuonna 1917. Hilfling-Rasmussen/NTNU UB (CC BY-SA 4.0)

 

Tulevina vuosina Saamelaisarkiston tavoitteena on digitalisoida Pentikäisen arkistoa kokonaisuus kerrallaan. ”Pentikäisen arkiston laajuus on noin 200 hyllymetriä, joten digitalisointi tulee olemaan iso työ. Lisäksi aineisto on monissa eri formaateissa kaitafilmeistä valokuviin ja MiniDisc-levyihin, mikä tuo oman haasteensa digitalisointiin”, toteaa Kansallisarkiston tutkimusjohtaja Päivi Happonen. ”Digitalisointi on kuitenkin tärkeää tehdä, sillä se parantaa aineiston käytettävyyttä olennaisesti. Myös se, että aineisto nyt siirtyy Saamelaisarkiston omistukseen, yksinkertaistaa esimerkiksi tutkimuslupiin liittyviä käytäntöjä.”

Arkisto sisältää etnografista ja uskontotieteellistä tutkimusaineistoa 1960-luvulta 2000-luvulle sekä tätä vanhempaa aineistoa. Arkisto sisältää valokuvia, asiakirja-aineistoa, nauhoitteita ja kirjallisuutta, ja sen pääpaino on Siperian alkuperäiskansojen kulttuureissa.
Saamelaisaineistoja usealta vuosikymmeneltä

Saamelaisaineistoista merkittävän kokonaisuuden muodostavat Tenojoen varrella ja muualla Saamenmaalla kerätyt Dálvadas-kenttätutkimusaineistot. Lisäksi Pentikäisen arkistoon kuuluu runsaasti saamelaiseen mytologiaan liittyvää tutkimusaineistoa sekä laajat suomalaistaustaisiin kansoihin liittyvät nauhoite-, valokuva- ja asiakirja-arkistot. Pentikäisen etnografiset kenttätutkimusmatkat ulottuivat aina Siperiaan ja Luoteis-Venäjällä Euraasian alkuperäiskansojen keskuuteen asti.

Arkiston kuva-aineisto sisältää myös ainutlaatuisia Lappiin ja saamelaiskulttuuriin liittyviä 1960-luvun kuvia sekä Siirtolaistutkimuksen American History Projectin aikana kerättyjä kuvia. Merkittävän kokonaisuuden muodostavat myös Amurin nanaiden ja Obin hantien ja mansien elämästä ja samanistisesta kulttuurista 1980–1990-luvulla kertovat kuva-aineistot.

Juha Pentikäinen on Helsingin yliopiston uskontotieteen emeritusprofessori ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dosentti. Hän on maailman johtavia etnografian ja uskontotieteen asiantuntijoita.