Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.12.2019

Jouluisia elämyksiä Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseossa - joulupöydät ovat katettuina

Sinebrychoffin taidemuseon toisessa kerroksessa sijaitseva Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseo virittäytyy joulunaikaan. Kotimuseon saleihin on katettu juhlavat joulupöydät joululeivonnaisineen. Tänä vuonna barokkihuonekaluilla kalustettuunruokasaliin on katettu illallispöytä kahdeksalle hengelle. Kattauksen harmaa-valkokuvioitu astiasto on kuulunut Sinebrychoffeille, samoin hopeiset aterimet ja punaisella langalla nimikoidut lautasliinat ovat kuuluneet perheelle.

Kuvassa on Sinebrychoffin taidemuseon katettu joulupöytä, jossa on 1800-luvun kattaus.

Ruokasali Fanny ja Paul Sinebrychoffin kotimuseossa. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Aaltonen.

 

Näyttävät, suuret lautasliinat olivat olennainen osa juhlakattausta ja ne taitettiin ranskalaisiksi liljoiksi, kynttilöiksi, viuhkoiksi tai simpukankuoriksi.

Perheen käyttöesineitä ei museon kokoelmissa ole, joten joulukattausten esineet koostuvat suvulta lainatuista esineistä ja museon muista kokoelmista. Tiedossa ei ole mitä Sinebrychoffeilla tarjottiin jouluruokina, mutta varmaankin osittain samoja jouluruokia, jotka edelleen kuuluvat suomalaiseen joulunviettoon.

Sinebrychoffeilla vietettiin siis joulua yli sata vuotta sitten hyvin samanlaisessa miljöössä kuin tänäkin päivänä. Nostalgisen joulutunnelman, tyylihuonekalujen ja harvinaisen esineistön lisäksi kotimuseossa pääsee ihailemaan Fanny ja Paul Sinebrychoffin keräämää laajaa, vanhaan eurooppalaiseen taiteeseen keskittynyttä taidekokoelmaa.

 

Kuvassa on Sinebrychoffin katettu joulukahvipöytä kustavilaisessa salongissa.  Kuvassa on pyöreä pöytä, jossa on vaaleat kahvikupit ja erilaisia joulupullia sekä muuta astiastoa.

Kustavilaisen salongin kattaus. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Aaltonen

 

Joulukattaukset on toteutettu yhteistyössä Sinebrychoffin taidemuseon ystävät ry:n kanssa. Asiantuntijana on toiminut kamarineuvos Kari-Paavo Kokki.

Joulupöytien kattaukset ovat nähtävillä Sinebrychoffin taidemuseolla 30.11.2019-12.1.2020.