Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.06.2020

Humoristinen ja koskettava Laiton lapsi kuvaa huippukoomikko Trevor Noahin lapsuutta

On yllättävää, että juuri Trevor Noah (s. 1984) juontaa Yhdysvalloissa miljoonayleisön viikoittain saavaa The Daily Show’ta. Noahin vaatimaton lapsuus rasistisessa Etelä-Afrikassa on valovuosien päässä nykyisistä suosion parrasvaloista.

Kuvassa on Trevor Noahin kasvot ja edessä on nainen pienikokoisena katsomassa häntä.  Kuva on maalaus.

Kuva: Atena Kustannus

 

Noahin kuvaa jännittävästi Laiton lapsi -kirjassaan nuoruuttaan Etelä-Afrikassa. Noah on valjastanut koomikon kykynsä kuvatakseen yhteiskuntaa, jossa ihmisten oikeudet ja mahdollisuudet oli sidottu ihonväriin. Trevor Noah syntyi valkoisen miehen ja mustan xhosa-äidin lapseksi, ja tämä oli apartheid-säädösten mukaan rikos. Hän eli käytännössä 5-vuotiaaksi asti piilossa sisätiloissa, jottei häntä olisi viety vanhemmiltaan.

Teos on kuvaus myös Noahin äidistä: äidin mielestä joka sunnuntai mennään kirkkoon, vaikka reissu saattaa päättyä siihen, että lapsi heitetään liikkuvasta bussista katuun. Kapinallinen, kiihkeän uskonnollinen äiti haluaa kasvattaa lapsensa ajattelemaan ja luottamaan omiin kykyihinsä – Noahin mukaan äiti kasvatti hänet tässä mielessä kuin valkoisen lapsen. Saavutus on huikea yhteiskunnassa, jossa ”värilliseksi” luokiteltava Noah ei voi edes lapsena olla julkisesti mustan äitinsä ja valkoisen isänsä kanssa ulkosalla. Vihaa ja väkivaltaa on eteläafrikkalaisessa lapsuudessa paljon, mutta niin on myös lämpimiä yhteyksiä sukulaisiin ja pieniä mahdollisuuksia, jotka johdattavat eteenpäin.

Noah saa kiemurtelemaan naurusta kertoessaan, miten ulkokäymälän välttely saa aikaan demonihälytyksen, tulitikkuleikeissä tulee poltettua valkoisen perheen koti ja jos tyttöystävän kanssa ei oikeasti ole yhteistä kieltä, on turha haaveilla high schoolin lopputanssiaisten olevan menestys. Vaikka Noah kuvaa hetkittäin jopa äärimmäisen köyhää elämää – ruoaksi on matoja ja yöt nukutaan autossa – Laiton lapsi on läpikotaisin lämmin ja toiveikas kirja.

Nykyään Noah ei ole ”vain koomikko”, vaan hän on myös poliittinen kommentaattori. Kirjassaan Trevor Noah konkretisoi, miten järjetöntä on apartheidiksi institutionalisoitu rasismi, ja miten se vaikuttaa siihen, miten miljoonat ihmiset näkevät elämänsä. Kirja ottaa humaanisti kantaa rikollisuuteen. ”On helppoa suhtautua tuomitsevasti rikollisuuteen, jos elää niin rikkaassa maailmassa, että voi pysytellä etäällä siitä”, kirjoittaa Noah, ja näyttää todellisuuden ajatuksen takana.

Kirja on ollut julkaisemisestaan lähtien New York Timesin bestseller-listalla, ja siitä suunnitellaan myös elokuvaa. Vuonna 2018 Time nosti Noahin maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon – ja kirjan luettuaan on helppo ymmärtää miksi.