Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.01.2021

Banksy. A Visual Protest Serlachius-museoihin

Maailman kuuluisimman ja arvoituksellisimman katutaiteilijan Banksyn taidetta laajasti esittelevä näyttely Banksy. A Visual Protest avataan Serlachius-museo Göstassa toukokuussa 2021. Näyttely on toteutettu yhteistyössä milanolaisen 24 Ore Culturan kanssa, ja se on ensimmäinen Suomessa nähtävä Banksy-näyttely. Museoon on vapaa pääsy näyttelyn ajan.

Kuvassa on sivukuvassa mies kukkakimpun kanssa ja hahmo on musta punaisella taustalla.

Banksy, Love Is in the Air, 2003, serigrafia, yksityiskokoelma. Kuva: 24 Ore Cultura

 

Banksy. A Visual Protest -näyttelyssä nähdään erityisesti Banksyn varhaistuotantoon kuuluvia teoksia. Näyttelyä täydentää multimedia hänen eri puolille maailmaa tekemästään katutaiteesta. Näyttely on Serlachius-museo Göstassa 15.5.–10.10.2021.

Näyttely on aiemmin ollut esillä Milanossa ja Roomassa, ja sen on kuratoinut pop- ja katutaiteeseen perehtynyt kuraattori Gianni Mercurio. Kyseessä ei ole Banksyn virallinen näyttely, sillä taiteilija ei ole sitä auktorisoinut. Kaikki näyttelyn teokset ovat kuitenkin aidoiksi todistettuja Banksyn teoksia eri kokoelmista.

Bristolista Englannista kotoisin olevan Banksyn (s. 1970-luvulla) henkilöllisyyttä ei tunneta. Hän on tehnyt 1990-luvulta lähtien katutaidetta, performansseja ja taiteellisia tempauksia ympäri maailmaa. Banksy on pakoillut virkavaltaa vuosikaudet, sillä hänet on yritetty saada vastuuseen julkisten paikkojen töhrimisestä.

Tuntemattomuutensa suojassa hän tekee katutaidetta julkisille paikoille ja on ujuttanut omia teoksiaan museoihin henkilökunnan huomaamatta. Hänen sapluunatekniikkansa antaa mahdollisuuden työskennellä nopeasti ja tehdä visuaalisesti taidokkaita ja sisällöltään puhuttelevia teoksia.

Huumorin alta paljastuu sosiaalinen protesti

Banksyn taide irvailee kaupallisuudelle ja kritisoi kulutusyhteiskuntaa. Hänen aiheensa ovat usein sodanvastaisia ja syvästi inhimillisiä mutta sisältävät samalla lämmintä huumoria. Ilmastonmuutos, eläinten oikeudet, vallankäyttö ja tekopyhyys ovat myös tärkeitä teemoja – aiheiden moniulotteisuus onkin Banksyn taidetta leimaava piirre. Hänen teoksensa näyttäytyvät ensin humoristisina, mutta lähemmin tarkasteltuna niistä avautuu voimakas sosiaalinen protesti.

”Olen ylpeä siitä, että Serlachius voi tässä epävirallisessa, erinomaisesti kuratoidussa ja Banksyn taiteen teemoja mainiosti käsittelevässä näyttelyssä esitellä yhden maailman tärkeimmistä nykytaiteilijoista”, toteaa Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen.

Banksy on toistuvasti ilmaissut vastenmielisyytensä sitä kohtaan, että katutaidetta esitellään museoissa pääsymaksua vastaan. Serlachius-museot poistaakin näyttelyn ajaksi pääsymaksunsa eikä tuota näyttelyn yhteyteen myyntituotteita.

 

Kuvassa on osa raamitetusta taulusta, jossa on musta apina jonka rintamuksessa on taulu ja teksti 'Laugh now, but remember one day we'll be in charge'.

Banksy, Laugh Now, 2004, serigrafia, yksityiskokoelma. Kuva: 24 Ore Cultura

 

Serlahcius-museoiden seuraavat näyttelyt:

Simon Patterson, Päästä varpaisiin 6.2.2021–9.1.2022

Serlachius-museoiden vuoden 2021 ensimmäinen näyttely on brittitaiteilija Simon Pattersonin Päästä varpaisiin. Patterson käyttää teostensa lähtökohtana karttoja, kaavioita, listoja ja käyttöohjeita, joiden pohjalta yritämme jäsentää yhä monimutkaisemmaksi muuttuvaa maailmaa. Oivaltavissa teoksissaan hän ohjaa meidät pohtimaan sitä, miten ja miksi oletamme tietävämme maailmasta sen, minkä tiedämme. Gustaf-museossa avautuvan näyttelyn kuratoi Timo Valjakka.

Santeri Tuori, Posing Time 27.3.2021–6.3.2022

Kaksi hyvin erilaista näyttelyä avautuu taidemuseo Göstassa yhtä aikaa maaliskuun lopussa. Santeri Tuori kuvaa näyttelyssään Posing Time luontoa mutta ei tyydy pelkästään havainnoimaan luonnon mysteerejä. Hänen video- ja valokuvateoksensa rakentuvat kollaasien tavoin yhdistelmästä värillisiä ja mustavalkoisia kuvia. Tuorin teoksia on verrattu romanttisen maisemataiteen klassikoihin. Näyttelyn kuraattori on Tarja Talvitie.

Jani Leinonen, Totuus – The Truth 27.3.–5.9.2021

Jani Leinosen Totuus – The Truth on vuosisatoja vanhoilla lasimaalaustekniikoilla toteutettu maaginen tilateos. Se on myös sukellus propagandan ja manipuloinnin pitkään historiaan – ja värikkääseen nykyisyyteen. Näyttelyn piti alun perin avautua taidemuseo Göstassa jo syksyllä 2020, mutta koronaviruspandemian vuoksi sitä siirrettiin.

Banksy. A Visual Protest 15.5.–10.10.2021

Näyttely esittelee maailman kuuluisimman katutaiteilijan, jonka visuaalisesti taidokkaat ja purevat teokset sisältävät myös inhimillisyyttä ja lämmintä huumoria. Milanolaisen 24 Ore Culturan kanssa yhteistyössä toteutettava näyttely tuo Banksyn tuotantoa ensi kerran näin laajasti Suomeen. Näyttelyn kuraattori on Gianni Mercurio.

IC-98, Aarremaat 25.9.2021–6.3.2022

Taiteilijakaksikko IC-98:n animaatioteos Aarremaat on tarina metsänhaltiasta, joka kaatuessaan jättää jälkeensä suuren raiskion. Teos kuvaa ihmisyhteisön suunnan etsimistä ilmastokriisiin johtaneessa maailmassa. Matka ”aarremaiden” halki on rituaali, jonka aikana kootaan ainekset uuteen tarinaan, joka asettuisi nykyisyyttä vastaan ja lumoaisi maailman uudelleen. IC-98:n muodostavat taiteilijat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää. Näyttely tulee esille taidemuseo Göstaan.

Art Odyssey 2021, 6.11.2021–17.4.2022

Art Odyssey 2021 on saanut inspiraationsa science fictionista. Se esittelee kahdeksan nykytaiteilijan teoksia, joissa voi nähdä vaikutteita sekä kirjallisuudesta että elokuvista. Näyttelyn taiteilijat ovat Lauri Astala, Petri Eskelinen, Roland Persson, Joseph Popper, Tiina Raitanen, Kimmo Schroderus, Magnus Wallin ja Charlotta Östlund. Näyttelyn ovat kuratoineet Petri Eskelinen ja Kimmo Schroderus. Se tulee esille taidemuseo Göstaan.