Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.12.2021

Eurooppalaisen nykydraaman kärkinimen Caryl Churchillin teokset saavat Suomen kantaesityksensä Minna Leinon ohjaamina

Kansallisteatterissa nähdään kaksi brittiläistä nykynäytelmää, Caryl Churchillin Sanantuoja sekä sen prologina nähtävä Surma. Churchill on yksi tämän hetken arvostetuimmista näytelmäkirjailijoista, jonka teoksia on toteutettu suomeksi harvoin. Suomen kantaesitykset nähdään 6. huhtikuuta.

Caryl Churchill on yksi tämän ajan arvostetuimmista näytelmäkirjailijoista, jonka teoksia on harvoin totetutettu Suomessa.

Caryl Churchill. Kuva: Marc Brenner

Kahden näytelmän kokonaisuudessa sukelletaan arkaaisen jumaltarun pyörteeseen ja vietetään surrealistista iltapäivää Sallin puutarhassa.

Surma-monologi (Kill, 2019) vyöryttää eteemme huikeassa varttitunnin sanatulvassa kokonaisen antiikin tarun perinnön. Kerronnan pyörteistä muodostuu arkaainen ja makaaberi saippuaooppera, jonka kammottavuutta jopa jumalat kavahtavat. Ja tämä on vasta alkua.

Sanantuojassa (Escaped alone, 2016) Rouva Naskali tulee iltapäiväkävelyllään yllättäen kutsutuksi puutarhakahveille Sallin, Leenan ja Viivin seuraan. Leppoisasti pulppuilevan arkisen jutustelun alta tunkeutuu esiin menneiden tekojen ja tekemättä jättämisten taakka, ihmisyyden salakavala painolasti. Idyllisten kahvihetkien sarjasta muodostuu Rouva Naskalille surrealistinen iltapäivä Sallin puutarhassa, jossa heleää auringonvaloa siivilöi maailman varjo, vääristynyt mutta oudon tuttu.

6.4.2022 nähdään Kansallisteatterin suurella näyttämöllä Caryl Churchillin Sanantuoja -näytelmä ja siihen liittyvä prologi Surma.

Sanantuoja.  Kuva: Kansallisteatteri

Vähäeleisen humoristiset mutta suunnattoman latautuneet ja runollisen vuolaana virtaavat Churchillin tekstit saavat Minna Leinon ohjaamana tarkkanäköisen ja vaikuttavan näyttämöllepanon. Esitysten päärooleissa esiintyvät karismaattiset ja kokeneet näyttelijät Hannu-Pekka Björkman (Surma) sekä Marja Myllylä, Karin Pacius, Terhi Panula ja Leena Uotila (Sanantuoja).

Suomen kantaesitykset Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 6.4.2022
 

Työryhmä
Rooleissa Hannu-Pekka Björkman, Marja Myllylä, Karin Pacius, Terhi Panula ja Leena Uotila sekä Lilja Helenius / Saima Koivisto

Ohjaus Minna Leino Suomennos Minna Leino ja Eva Buchwald Lavastus Kati Lukka Pukusuunnittelu Noora Salmi Valosuunnittelu Kalle Ropponen Äänisuunnittelu Johanna Storm
Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen Laulun sovitus ja harjoittaminen Mari Kätkä Produktiodramaturgi Jukka-Pekka Pajunen Dramaturgi Eva Buchwald