Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.06.2024

Espoo Cinéssä tänä vuonna mm. palestiinalainen elokuva Bye Bye Tiberias sekä ohjaajalegenda Víctor Ericen Close Your Eyes

Espoo Ciné -elokuvafestivaali viettää tänä vuonna 35-vuotisjuhlaansa 23.8.–1.9.2024 järjestettävien elokuvajuhlien aikaan. Toiminnanjohtajana aloittaa Tytti Rantanen, joka on työskennellyt useita vuosia festivaalin hallituksessa. Hän kommentoi uutta pestiään seuraavasti: "Espoo Ciné on monipuolinen ja raikas elokuvafestivaali, ja olen innoissani päästessäni työskentelemään espoolais-eurooppalaisen elokuvakulttuurin hyväksi entistä intensiivisemmin."

 

Kuvassa on parvekkeellä istumassa vanha nainen valkoisessa huivissa ja vaalean ruskeassa mekossa. Hänen vieressään oikealla istuu nuori nainen siniruutuisessa mekossa ja hänen sylissään on pikku tyttö valkoisessa mekossa. Takana on osittain vaaleaa seinämää ja oikealla vihreää oksistoa.

Bye Bye Tiberias, Um Ali, Lina, Hiam_Balcony. Kuva: Lina Soualem/Beall Productions

 

Espoo Ciné -elokuvajuhlilla nähdään tänäkin vuonna paljon eurooppalaisia elokuvia, mistä festivaali tunnetaan parhaiten. Festivaalilla esitetään kokonainen sarja japanilaisia elokuvia, kuten esimerkiksi anime-hitti Blue Giant. Jazz-elokuvaan musiikin on tehnyt japanilainen  pianisti ja säveltäjä Hiromi, joka on vieraillut Suomessakin April Jazzissa sekä Pori Jazzissa.

Festivaalin ajankohtainen yhteiskunnallinen elokuva Bye Bye Tiberias kertoo palestiinalaisen näyttelijän Hiam Abbassin (Succession) tarinan. Hän jätti kotinsa ja perheensä parikymppisenä luodakseen uraa Euroopassa. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin hänen tyttärensä, dokumenttiohjaaja Lina Soualem vie äitinsä takaisin kotikylään ja selvittää, miksi äiti lähti aikoinaan pois Palestiinasta. Elokuva käsittee perheen tarinaa ja yhteiskunnallisia teemoja myös ylisukupolvisesta naisnäkökulmasta käsin.

 

Kuvassa on vaalea hiekkaisella rannalla suuri ruskea-vaalearaitainen nojatuoli ja siinä istuu vanha herrasmies, jolla on  tumma takki, kravatti ja vaaleat housut sekä kävelykeppi. Vastapäätä häntä istuu nainen, joka istuu keltaisessa lentäjätuolissa. Hänellä on valkoinen housupuku. Taustalla on meri.

Daaaaaali! Kuva: Atelier de Production/France 3 Cinéma

 

Espanjasta nähdään cinefiilien rakastaman ohjaajalegenda Víctor Ericen Close Your Eyes. Ystävyydestä ja elokuvanteosta kertova draama on vasta neljäs kokopitkä elokuva vuonna 1973 aloittaneen Ericen harvalukuisessa tuotannossa.

Kuvataiteen ystäviä muistetaan ranskalaisella surrealistisella, Quentin Dupieux’n ohjaamalla Salvador Dalí -komedialla, jossa peräti kuusi näyttelijää esittää Salvador Dalía. Tästä tulee myös elokuvan nimi Daaaaaali! Mr. Oizo -nimisenä DJ:nä tunnettu ohjaaja on noussut nopeasti kulttimaineeseen ja hänen viimeisin elokuvansa The Second Act avasikin Cannesin elokuvajuhlat tänä vuonna. Elokuvan musiikin on säveltänyt Daft Punk -yhtyeestä tunnettu Thomas Bangalter.

Espoo Ciné jatkaa myös Crip Ciné -kokonaisuutta, joka nostaa esiin vammaisia elokuvantekijöitä sekä vammaisten maailmaa ja elämää käsitteleviä aiheita. Sinun Ciné -ideakilpailu järjestetään tänäkin vuonna. Kilpailu on suunnattu BIPOC-taiteilijoille (black, indigenous, people of color) tarkoituksena auttaa heidän ideoitaan kehittymään elokuviksi. Palkinto jaetaan avajaisissa 23.8.2024.

Lisäksi festivaalilla järjestetään lapsille ja nuorille suunnattu Junior Ciné, joka keskityy lasten ja nuorten elokuviin. Näytökset on tarkoitettu päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Festivaali myöntää tänä vuonna jo neljännen kerran Espoo Ciné -palkinnon. Lisäksi tänä  vuonna järjestetään toista kertaa Poster Ciné -kilpailu, joka nosta esiin kotimaista elokuvajulistetaidetta. Kilpailuista tiedotaan erikseen.

Festivaalin ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan 1.8.2024. Ohjelmistosta ja lipunmyynnistä saa jatkuvasti lisätietoa Espoo Cinén sosiaalisen median kanavista.

https://espoocine.fi/