Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.11.2022

Erja Lyytinen säveltänyt kappaleen Pekka Halosen Soiva Halosenniemi -näyttelyyn

Erja Lyytinen on säveltänyt kappaleen Pekka Halosen maalaukseen Väinämöinen Tuonelassa, joka on esillä Soiva Halosenniemi -näyttelyssä Pekka Halosen kotona Tuusulassa. Erja kutsuttiin muutamien artistien kanssa säveltämään kappale valitsemaansa teokseen. Kappale julkaistaan Spotifyssä ja muissa suoratoistopalveluissa 25.11.2022 ja sen julkaisee Tuohi Records.

Väinämöinen Tuonelassa -kappale perustuu Pekka Halosen samannimiseen maalaukseen (1894-1899). Kertomuksessa Väinämöisen Tuonelan-matkasta hän yrittää huijata Tuonelan lautturia sinne päästäkseen.

 

Kuvassa on Erja Lyytinen, joka pitää kitaraa päänsä yläpuolella.

Kuva: Tuohi Records

 

Erja kertoo kappaleen taustasta: “Halosenniemestä otettiin minuun yhteyttä ja pyydettiin tekemään kappale tulevaan näyttelyyn, joka pohjautuisi Pekka Halosen maalauksiin. Valitsin Väinämöinen Tuonelassa -maalauksen, sillä Tuonelaan viittaava synkkä teema ja teoksen nimi tuntuivat mielenkiintoisilta, jännittäviltä ja mystisiltä. Maalausta katsoessani pystyin kuulemaan siinä kaihoisaa slidekitaraa. Minua puhuttelivat myös taulun sinertävät sävyt ja mustat puut, mustaa ”heavyä” ja sinistä ”bluesia” yhteen kietoutuneena. Kappaleessa debytoi myös poikani Dante laulaen vienoa laulumelodiaa.”

Erja jatkaa maalauksen ja biisin suhteesta: “Jännittävää oli myös se, että tämän taulun värisävyt poikkeavat luonnonväreistä, vihreistä kasvun sävyihin keskittyneistä maalauksista, joita Halosella tuntuu olevan paljon, ja joita ehkä olemmekin tottuneet katselemaan. Se, että Halonen ei juurikaan maalannut Kalevalaa, oli myös mielenkiintoinen lähtökohta tehdä sävellys juuri tähän teokseen.”

Kalevala on tuttu Erjalle jo lapsuudesta: ”Kalevalaan on tullut jonkin verran tutustuttua uran varrella erilaisissa musiikkiprojekteissa. Lisäksi lapsena minulle kerrotut jännittävät Kalevalan tarinat ovat jääneet mieleen. Isovanhempieni tuvan seinällä ollut kuva Kalevalasta, Akseli Gallen-Kallelan Lemminkäisen öiti oli aina yhtä pysäyttävä ja hieman pelottavakin tutkiskella. Myös Halosen maalaukset ovat tulleet tutuiksi lapsuudesta lähtien erilaisista yhteyksistä, printteinä sukulaisten seiniltä ja koulussa oppikirjoista. Oli siis todella inspiroivaa paneutua Kalevalaan uudelleen sekä mennä Pekka Halosen mielenmaisemaan, mutta kuitenkin omista lähtökohdista ja modernisti vallitsevan ajankuvan kautta ja naisen silmin katsottuna.”

Näyttelystä lisäinfoa osoitteesta: https://halosenniemi.fi/

Erja on marras-joulukuussa perinteisellä Blue Christmas -kiertueella, jossa hänen vierainaan ovat Emilia Sisco ja Paleface.

Erja Lyytinen & Friends: Blue Christmas
Kiertuepäivät

30.11.  FIN - Varkaus, Warkaus-Sali
01.12.  FIN - Mikkeli, Mikaeli
02.12.  FIN - Äänekoski, Suolahtisali
03.12.  FIN - Oulu, Tullisali
07.12.  FIN - Rovaniemi, Korundi
08.12.  FIN - Kuusamo, Kuusamotalo
09.12.  FIN - Kajaani, Kaukametsä
10.12.  FIN - Kuopio, Kuopion Musiikkikeskus
11.12.  FIN - Hämeenlinna, Verkatehdas
14.12.  FIN - Tampere, Tampere-talo, pieni Sali
15.12.  FIN - Turku, Logomo, Teatro
16.12.  FIN - Hyvinkää, Hyvinkääsali
17.12.  FIN - Helsinki, Savoy-teatteri