Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.02.2020

Erja Lyytinen aloittaa Blueskuningatar-kiertueen Suomessa

Erja Lyytinen tunnetaan ahkerana keikkailijana sekä Suomessa että ulkomailla. Kotimaassa hänellä on tapana esiintyä klubi- ja festivaalikeikkojen lisäksi konserttisalikiertueilla keväisin ja syksyisin. Erja aloittaa tänään Blueskuningatar-nimiselle konserttisalikiertueen, joka päättyy 21.3. Kyseessä on 20 viime vuoden tuotantoa esittelevä retrospektiivikiertue. Osa konserteista on jo loppuunmyyty.

Kuvassa on Erja Lyytinen, joka on mikrofoni edessään ja hänellä on käsi tsemppiviestinä pystyssä.

Kuva: erjalyytinen.com

 

Suomen kiertueen jälkeen ennen festivaalikautta Erja suuntaa Espanjaan, Britanniaan sekä Australiaan Byron Bay -festivaalille, joka järjestetään Tyagarahissa, Australian itärannikolla.

Erja kertoo kiertueideastaan seuraavaa: “Viime syksynä minusta julkaistiin elämäkertakirja Blueskuningatar ja päätimmekin lähteä sen jälkihöyryissä samannimiselle kiertueelle. Ja höyryä uralla on parin vuosikymmenen aikana riittänyt!”

Hän jatkaa: “Olemme tehneet bändini kanssa mielenkiintoisen läpileikkauksen kappaleistani aina 2000-luvun alusta 2020-luvulle saakka. Treenikämpällä on ollut hyvin nostalgisia tunnelmia. On ollut antoisaa käydä läpi vanhoja kappaleita, ihmetellä uran alkutaipaleen fiiliksiä ja sovittaa biisejä tähän päivään sopiviksi. Luvassa on hyvinkin yllättäviä sovituksia ja rentoa otetta! Siitä onkin jo tovi, kun soitin livenä vaikkapa swingiä, mutta sitäkin kuullaan pätkä keikoilla. Keikkojen keskiössä ovat kuitenkin blues-rock ja niiden takana olevat tarinat.”

Australian keikkaa Erja odottaa jännityksellä: “Uutiset Australian paloista ovat olleet huolestuttavia ja järkyttäviä monessa suhteessa. Olemme olleet järjestäjiin yhteydessä eikä festivaalin alueella pitäisi olla vaaraa. Toivottavasti tilanne helpottuisi pian. Haluamme osaltamme tuoda sinne hyvää mieltä musiikin muodossa.”

 

 

Taustaa Erjasta

Arvostettu kansainvälinen kitaralehti Guitar World julkaisi marraskuussa listansa maailman 30 parhaasta tämän ajan blues-kitaristista. Erja sijoittui listalla komeasti sijalle 14, jonka sijalla 1 on Joe Bonamassa, sijalla 2 Eric Clapton, sijalla 3 Derek Trucks, sijalla 4 Buddy Guy ja sijalla 5 John Mayer.

Erjasta julkaistiin marraskuussa 2019 musiikkitoimittaja Mape Ollilan kirjoittama elämäkertakirja Erja Lyytinen – Blueskuningatar 2019 (Docendo). Kirja kertoo Erjan matkasta ja oman paikkansa löytämisestä bluesmaailmassa, jota miehet ovat hallinneet sata vuotta. Kirjassa on mukana runsaasti fanien ottamia kuvia keikoista ja lavan takaa.

Erja on siirtynyt viime vuosien ja levyjen aikana vähitellen kohti raskaamman rockin äänimaailmaa, jonka hän on integroinut alkuvuosiensa tyylisuuntaan, klassiseen bluesiin. Siirtyminen on ollut vaiheittaista ja on osa Erjan edelleen jatkuvaa taiteellista kehitystä. Uudessa musiikillisessa linjassa keskiössä on bluesin lisäksi raskaampi rock.

Blueskuningatar-kiertue

27.02. FIN - Porvoo, Grand LOPPUUNMYYTY
29.02. FIN - Espoo, Sellosali klo 15:00 LOPPUUNMYYTY
29.02. FIN - Espoo, Sellosali klo 19:00 LOPPUUNMYYTY
02.03. FIN - Tampere, G Live Lab LOPPUUNMYYTY
06.03. FIN - Imatra, Karelia-Sali
07.03. FIN - Kotka, Kyminsuu
08.03. FIN - Kuusankoski, Patoklubi Areena LOPPUUNMYYTY
11.03. FIN - Kuopio, Maxim
12.03. FIN - Varkaus, Warkaus-Sali
13.03. FIN - Kiuruvesi, Kiurusali
14.03. FIN - Mikkeli, Kulttuuritalo Tempo
18.03. FIN - Salo, Teatteri Provinssi
19.03. FIN - Helsinki, Vuotalo LOPPUUNMYYTY
20.03. FIN - Turku, Logomo Teatro-sali LOPPUUNMYYTY
21.03. FIN - Pori, Promenadisali