Keskiajan ihmiset olivat monella tavalla riippuvaisia eläimistä. Peltotöissä hevoset tai härät olivat korvaamattomia Koirat vahtivat omaisuutta ja olivat tärkeitä apulaisia metsästyksessä.
Hannele Klemettilän uusi teos kuvaa ihmisen ja eläimen suhteen muutosta.
Sian teurastus syksyllä oli talonpojan juhla-aika: hetken ajan kasvispainotteiseen ruokaan sai lisätä tuoretta lihaa.
Keskiajalla eläimet olivat niin keskeinen osa elämää, että ne myös alkoivat kantaa itseään suurempia merkityksiä. Esimerkiksi Franciscus Assisilainen ei olisi ollut yhtä hyvä kristitty, jos hänestä kerrottuihin tarinoihin ei olisi liitetty kohtausta, jossa hän taltuttaa verenhimoisen suden.
Samalla tavalla turkisvaatteet kertoivat kantajansa asemasta ja luonteesta ja hallitsijoiden eksoottiset eläinkokoelmat mahdista ja vauraudesta.
Keskiajan historiaan erikoistunut Hannele Klemettilä kertoo uudessa tietokirjassaan Federigon haukka ja muita keskiajan eläimiä kiehtovasti niistä monista tavoista, joilla keskiajan ihmiset suhtautuivat eläimiin. Lämminhenkiset kirjoitukset perustuvat vankkaan tutkimustietoon ja lukemattomiin lähteisiin Euroopan eri arkistoista ja kirjastoista.
Hannele Klemettilä. Kuva: Vesa-Matti Väärä, Atena.
Federigon haukka ja muita keskiajan eläimiä on kauniisti kuvitettu teos, joka antaa jotain kaikille eläimistä ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneille ihmisille. Klemettilä kirjoittaa kiinnostavasti esimerkiksi siitä, miksi Leonardo da Vinci maalasi kuuluisaan nuoren naisen muotokuvaan myös kärpän ja miksi Berryn herttua Juhana halusi Valentin-karhun ikuistettavaksi myös hautamuistomerkkiinsä.
Yleistajuinen kirja kurottaa myös nykyhetkeen ja saa pohtimaan sitä, miten eläinten ja ihmisten suhde on muokkaantunut vuosisatojen kuluessa. Teos ottaa kantaa myös parhaillaan laajasti Euroopassa käytävään keskusteluun tehotuotannosta ja eettisestä suhtautumisesta eläimiin. Keskiaika nähdään edelleen usein julmana tai sivistymättömänä aikakautena, mutta monilla eläimillä oli silloin paremmat olot kuin nykyajan yhteiskunnassa.
FT Hannele Klemettilä on myöhäiskeskiajan kulttuurihistoriaan erikoistunut tukija ja tietokirjailija. Häneltä on ilmestynyt useita kiitettyjä tietokirjoja, muun muassa Keskiajan keittiö (2007) ja Keskiajan julmuus (2008), joita on myös käännetty. Klemettilä asuu Isossa-Britanniassa.
Kustantaja Atena.
Hannele Klemettilä. Federigon haukka ja muita keskiajan eläimiä. Kansi. Atena.