Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.06.2022

Eila Hiltusen syntymästä 100 vuotta – Materian runous -juhlanäyttely avautuu Didrichsenillä syyskuussa

Kuvanveistäjä Eila Hiltusen (1922–2003) syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta 22.11.2022. Materian runous – Eila Hiltunen 100 vuotta -näyttely on esillä Didrichsenin taidemuseossa 10.9.2022–29.1.2023. Se esittelee sukupolvensa kansainvälisimpiin taiteilijoihin lukeutuneen Hiltusen uraa 1940-luvulta 2000-luvun alkuun.

Kuvassa on Eila Hiltunen hitsauskypärä päässään hitsaamassa metallia.

Eila Hiltunen hitsaa Veden alla -teosta (1960).Kuva: Otso Pietinen

 

Yhteistyössä Hiltusen perillisten kanssa valmisteltu näyttely on laajin taiteilijan teosten esittely yli kahteenkymmeneen vuoteen. Näyttelykokonaisuus käsittää veistoksia, mitaleja ja koruja, joista osa on ensimmäistä kertaa julkisesti esillä.

Muuntuva muotokieli

Eila Hiltunen uudisti jatkuvasti ilmaisuaan. Kronologisesti etenevässä näyttelyssä nähdään sekä varhaisia pronssiveistoksia, 1950-luvun kubistisia veistoksia että myöhäisempiä, suoraan metalliin työstettyjä ja muodoltaan avoimia teoksia.

Hiltunen omaksui edelläkävijänä hitsaamisen työskentelyynsä 1950-luvun lopulta lähtien – syntyneet teokset ovat taiteilijan tunnusomaisinta tuotantoa ja taiteellista perintöä. Helsingissä sijaitseva Sibelius-monumentti on niistä tunnetuin, muttei suinkaan ainoa mittakaavassaan. Hiltunen näki itsensä ennen muuta monumenttien kuvanveistäjänä, ja näyttely esittelee taiteilijaa työllistäneitä monumentaalitilauksia – toteutuneita ja toteutumattomia – luonnosten, mallien ja kuvien kautta.

Materian runoilija

 

Hiltunen luonnehti kuvanveistäjää ”materian runoilijaksi”. Aine, erilaiset materiaalit pintakäsittelyineen korostuvat työskentelyssä ja tuovat esiin kuvanveistäjän käsialan ja näkemyksellisyyden. Taiteilijan tuotanto käsittää niin esittäviä kuin abstrakteja teoksia. Näyttelyssä keskeisiä teemoja ovat mm. liikevaikutelma, jota Hiltunen käsitteli suvereenisti esimerkiksi tanssivissa hahmoissaan, sekä luontoon palautuvat, kasvun ja kukoistuksen muodot.

Didrichsenin taidemuseon perustajat Gunnar ja Marie-Louise Didrichsen tutustuivat Eila Hiltuseen 1960-luvulla, ja museon kokoelmaan hankittiin useita taiteilijan teoksia. Niiden rinnalla näyttelyssä nähdään edustava valikoima Hiltusen teoksia kotimaisista museo- ja yksityiskokoelmista. Osa näyttelyn teoksista on ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä.

Näyttelyjulkaisun artikkelit ovat kirjoittaneet FT Erik Kruskopf, FT Liisa Lindgren, FM Jarno Peltonen ja taiteilijan poika VTM Markku Pietinen.