Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.07.2025

Diandran tähtipölyä ja merellisen voimakkaita Norjan musiikkitunnelmia historiallisella Kuorsalon saarella Kaakon Kamarimusiikissa

Diandra valloitti täyden Virolahden kirkon yleisön laulullaan torstaina 3.7. iltakonsertissa. Meriretki Kuorsalon saareen Haminan saaristossa tarjosi antoisan päivän taiteen, opastettujen retkien ja Norjan musiikkimatkan.

Ensin saapuivat pianisti Pete Nikkinen ja viulisti Deidre Flores. Musiikki alkoi ja sitten saapui Diandra ja aloitti laululla Skyfall.  James Bond -elokuvan tunnuskappaleen tulkinta sai heti tähtipölyn leijailemaan esityspaikan täydeltä.  Diandraa olemme nähneet usein viime vuosina Ylen Elämäni biisi -jaksoissa televisiossa. Tällä kertaa ei tarvinnut arvailla vaan valinnat olivat laulajan oman elämän biisejä.

 

Kuvassa on Diandra laulamassa Virolahden kirkon alttarin edessä punaisessa mekossa.

Diandra. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Oltiin jälleen Kaakon Kamarimusiikin teeman mukaisella musiikkimatkalla ja Diandra julisti itsensä musiikkimatkan konduktööriksi ohjaamaan yleisöä musiikkimatkalle sekä suomalaiseen että eri maiden musiikkiin.  Suomesta matkalle pääsi romanttisena kappaleena Romanssi, tunteellinen tulkinta iki-ihanasta Leif Wagerin tunnetuksi tekemästä laulusta elokuvassa Katariina ja Munkkiniemen kreivi. Tämän kappaleen Diandra on levyttänyt ydhessä RSO:n kanssa. 

Toisena alkuperältään suomalaisena kappaleena kuultiin lyyrisen herkistävä Kassu Halosen säveltämä ja Vexi Salmen sanoittama Maailma on kaunis. Tunnelmaa tehosti juuri silloin ohi kulkenut ukkoskuuro.

Ihailtavaa oli Diandran erilaisiin tulkintoihin taipuva ääni, vahvana ja herkkänä.  Tuli olo, että hänelle voi antaa minkä tahansa kappaleen laulettavaksi ja siitä syntyy täysipainoista kuunneltavaa. Dramaattisia sävyjä ja ilmaisun voimaa löytyi mm. Seija Simolan  aikoinaan levyttämästä, alunperin italialaisesta 1970-luvun iskelmästä Sulle silmäni annan. 

Tango innoitti Diandran tarttumaan hetkeksi viuluun ja argentiinalaisen Carlos Gardelin vuoden 1935 klassikko Por una cabeza on menossa yhteisesityksenä Kaakon Kamarimusiikin taiteellisen johtajan Jukka Merjasen kanssa tämän vuoden Tangomarkkinoille.  Tunteikkuude ytimiin menivät John Denverin kuulemma itävaltalaisessa hiihtohississä säveltämä Annie's Song ja ranskalainen Yves Montandin tunnetuksi tekemä Kuolleet lehdet. Samassa skaalassa oli lisänä vielä riipaiseva Muisto musikaalista Cats. Musiikkimatkan maita olivat myös Irlanti, Monaco ja Ruotsi.

Diandra otti yleisönsä sympaattisella otteellaan, soljuvalla äänellään ja monipuolisilla, vahvoilla  tulkinoillaan.  Ilmeisesti yleisö valloitti myös Diandran, sillä ylimääräisinä kuultiin Nocturne ja sopivasti kotiin lähtöä varten Niin paljon kuuluu rakkauteen. 

 

Kuvassa seisovat Virolahden kirkon portailla vasemmalla sinisessä puvussa Mika Palosara ja oikealla Risto Kouki keltaisessa paidassa ja valkoisissa housuissa.

Diandra yllätti kukittamalla Kaakon Kamarimusiikin luopuvan, monivuotisen puheenjohtajan Risto Koukin (oik.). Vasemmalla uusi puheenjohtaja Mika Palosara. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Meriretki m/s Walhallalla oli alku mielenkiitoiselle ja monipuolisen antoisalle päivälle Kuorsalon saarella.  Saari sijaitsee entisen Vehkalahden ja nykyisen Haminan alueella itäisellä Suomenlahdella ja on alueen vanhimpia saarikyliä 1300-luvulta. Sää suosi aivan yllätyksellisesti, meri oli tasainen ja ilma melko aurinkoinen.  

 

Kuvassa on vasemmalla rakennuksia Kuorsalon saaren kalliorannassa oikealla metsää. Etualalla on sinistä merta.

Kuorsalon pohjoista rantaa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Päivän aikana oli mahdollisuus tutustua vanhalla kansakoululla Galleria Korusalaan ja kaikille avoin kyläkirjastoon, valokuvanäyttelyyn ja koulutauluihin.  Koulu oli perustettu vuonna 1895 ja on nykyään kunnostettu ja yksityisomistuksessa.  Halukkailla oli mahdollisuus käydä opastetulla retkellä Kuorsalon hautausmaalla, joka on yksi harvoista yksityisistä hautausmaista. Tällä hetkellä vakituista asutusta ei ole, mutta sen sijaan vapaa-ajan asutus on vankkaa ja saarella on noin 130 vapaa-ajan asuntoa.  

 

Kuvassa on Juhani Korhonen seisomassa vasemmalla sinertävässä paidassa. Taustalla on seinillä vanhoja kansakoulun opetustauluja.

Juhani Korhonen esittelemässä vanhoja kansakoulutauluja. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Yhteistoimintaa ylläpitää Kuorsalo-Seura ry ja siihen kuuluu 230 kuorsalolaista tai kuorsalolaismielistä jäsentä.  Puheenjohtaja Julius kertoi aktiivisuuden lisääntyneen 2020-luvun alusta lähtien, mistä osoituksena ovat mm. erilaiset tapahtumat, kesäjuhlat ja talkopt. Tänä vuonna saarella on myös lampaita. 

 

Kuvassa ovat vasemmalla Jukka Merjanen ja Siru Ahopelto valkoisen puhujapöntön takana, jossa lukee Woksi-Wiekot. Oikealla sivussa seisoo Julius Rajasalo. Taustalla on Kuorsalon rantamaisena.

Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen, toiminnanjohtaja Siru Ahopelto ja Kuorsalo Seura ry:n puheenjohtaja Julius Rajasalo.  Woksi-Weikot on kuorsalolainen vuonna 1976 perustettu orkesteri, joka esiintyy vuosittain. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Konserttipaikkana toimi torstaina Kuorsalon Seurantalo.  Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen kertoi toimivansa tällä kertaa musiikkimatkan johtajana ja vei yleisön Norjaan. Ohjelmiston säveltäjäksi oli valikoitunut pelkästään Edward Grieg, joka Merjasen mukaan sopi hyvin jylhän karuna, jopa sibeliaanisena ja pohjoismaisen melankolisena hyvin saaren merellisiin, kivikkoisen kallioisiin maisemiin.

Nämä perustelut tulivat todeksi jo ensimmäisessä teoksessa Kaksi Elegistä melodiaa: Hjertesår & Våren jousille Op. 34.  Esiintyjinä olivat Jukka Merjanen )viulu), Matti Koponen (viulu), Eriikka Nylund (alttoviulu) ja Samuli Peltonen (sello).  Teoksessa oli mukana lyyrisiä  kansanmusiikin piirteitä ja tunnelma oli suomalaisittainkin tuttua. Erityisesti voi mainita Peltosen sellon, joka tuli esiin soitinten vuoropuhelussa. 

 

Kuvassa Erik Rousi laulamassa nuottitelinen edessään ja oikealla Tuomas Turriago soittamassa valkoista sähköpianoa.  Taustalla on maalaus, jossa on vasemmalla  sekä oikealla kaksi mäntyä ja sinistä merta. Meressä on kaksi isoa kiveä.

Erik Rousi ja Tuomas Turriago. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Erik Rousi lauloi Tuomas Turriagon pianosäestyksellä Griegin teokset 6 runoa, joista ensimmäinen oli Heinrich Heinen Der Alte Köning ja kolme Henrik Ibsenin runoa (En svan, Stam bokskrin ja Med en bandlilje) ja Ave Mari Stella. Rousin jykävä bassobaritoni ja rauhallinen tyyli oli nautittavaa kuunneltavaa lisättynä erinomaisella artikulaatiolla. Lauletut kielet olivat saksa, norja ja latina.

 

Kuvassa on etualalla yleisöä konsertissa ja taustalla näkyy esiintymislavalla neljä henkilöä soittamassa, joista kolme soittaa viulua ja oikealla yksi selloa.

Esiintymässä Jukka Merjanen (viulu), Matti Koponen (viulu), Eriikka Nylund (alttoviulu) ja Samuli Peltonen (sello) Kuorsalon Seurantalolla. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Päiväkonsertin päätti Jousikvartetto g-molli, po 27,  Griegin ainoa jousikvartetto. Se sisälsi vahvoja tunnelmia ja tuntui, että soittajille se oli suorastaan fyysinen suoritus.  Teos tuntui lähellä luontoa olevalta ja sopi erinomaisesti Kuorsalon kivisiin ja kallioisiin maisemiin.

Täysipainoinen päivä ja kiitokset siitä Kuorsalon 'asukkaille'.  Päivä oli osa Kamarimusiikkia kyliin -hanketta, jota rahoittaa Leader Sepra.

Päivällä oli myös toinen konsertti, jossa esiintyivät Tero Latvalan  viulun mestarikurssin oppilaat, pianistina Liisa Malmivaara.

Marja Jähi-Salo