Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.09.2021

Bill Violan matkassa kokemusten ytimiin

Amos Rex ja Bill Viola Studio toivat ensimmäistä kertaa Suomeen mediataiteilija Bill Violan teoksia. Bill Violan ensimmäinen yksityisnäyttely avattiin keskiviikkona 22.9. ja se jatkuu 27.2.2022 saakka. Esillä on Violan kaksitoista teosta vuosilta 1994-2015 sekä videopelin The Night Journey.

Näyttelyn nimi Inner Journey kuvaa näyttelyn sisältöä hyvin. Amoksen näyttelytilat sijaitsevat maan alla, tilojen pimeät, avarat tilat jättävät suurenmoisen tilan teoksille, joissa on maanalaisen mystiikan viehätys. Ovatko teokset uskontoa, mystiikkaa, magiaa, ihmisen salaperäistä sisintä, mitä? Vastauksia saattaa löytyä keskittymällä hitaasti avautuviin kuviin ja näkymiin, tai sitten vain teosmaailman vaikuttavuuteen.

Amos Rexin Bill Viola näyttelyssä voi pohtia myös omaa hengellisyyttään.

Bill Viola. Night Vigil.  Kuva: Tuomas Uusheimo

Näyttelyssä voi pohtia myös omaa hengellisyyttään, omaa suhdetta alan videotaiteeseen – ja valaistua, sillä Bill Violan maailma imee mukaansa ja heittää haasteen olemassaolon pohdiskelijalle. Vesi, tuli, maa, ihminen ja ihmisen matka ovat näyttelyn ydintä.

Amos Rexin Bill Viola näyttelyn Tulinainen vuodelta 2005 on kuolevan näky, joka päättyy tavoittamaan, naisen kohtaamiseen.

Bill Viola. Fire Woman.  Kuva: Tuomas Uusheimo

Ensimmäinen suuri kuva on tulta, palavaa, kohisevaa tulta. Tulinainen vuodelta 2005 on kuolevan näky, joka päättyy tavoittamaan, naisen kohtaamiseen. Lopuksi teos on valoa. Tulinainen on vaikuttaa ja jää verkkokalvoille, mutta luo kuitenkin vapautta, sillä onhan tuli elämän elementti. Hengellisyyttä voi miettiä myös Yömessun äärellä, kuva miehestä ja naisesta, joka pohtii sisäistä maailmaa ja sytyttää kirkoista tuttuja tulia. Öiset tulet ovat ikiaikaisia, ihmisen maailmaan kuuluvia tulia, joista on kasvanut kurottaumista tuonpuoleiseen maailmaan. Tulen sytyttämisessä on aina ikuista.

Bill Violan Kolme naista on plastinen kokonaisuus, jossa kuljetaan äärettömän rajoille.

Bill Viola. Kolme naista. Kuva: Anja Kuoppa

Kolme naista on näyttelyn kauneimpia teoksia, plastinen kokonaisuus, jossa kuljetaan äärettömän rajoille. Näinkö ihminen häviää ja palaa? Nuori tyttö puhuttelee, erityisesti siksi, että hän on osa naiskokonaisuutta, äitiään ja sisartaan.

Bill Violan näyttelyn toinen Kolme naista teos ja sen nuori tyttö puhuttelee siksi, että on osa naiskokonaisuutta, äitiä ja sisarta.

Bill Viola. Kolme naista. Kuva: Anja Kuoppa

Kun puhutaan elementeistä, vesi on toinen suuri elementti tulen ohessa. Tulinaisen ”vastapari” on Tristanin ylösnousemus, kuvausta sielun virkoamisesta. Veden kiehtovasta maailmasta on kotoisin myös Asemat-teos, viisikanavainen videoinstallaatio, jossa uponneet ihmisvartalot ajelehtivat kauniisti ja pehmeästi. Voi ajatella, että raskaana oleva nainen menee elämän alkulähteille…

Vesi on toinen suuri elementti tulen ohessa ja veden kiehtovasta maailmasta on kotoisin myös Bill Violan Asemat-teos (Stations).

Bill Viola. Stations. Kuva: Tuomas Uusheimo

Bill Violan työt täyttävät Amoksen tilat hartaudella, jossa on oman aikamme sisältöä ja pohdintaa ihmisen syväyksistä, inhimillisiä kuvia ihmisen elementeistä.

Biil Violan työt ovat inhimillisiä kuvia ihmisen elementeistä.

Bill Viola. Catherinen koti. Kuva: Anja Kuoppa

Inner Journeyn kuraattori on Amos Rexin vastaava kuraattori Itha O´Neill.

 
Anja Kuoppa