Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.12.2019

Ateneumin helmikuussa avautuva Natalia Goncharovan näyttely esittelee ”kaikkismin” edelläkävijän

Natalia Goncharova (1881–1962) tunnetaan Venäjän avantgarde-taiteen keskushahmona, joka inspiroi niin Venäjän kuin Länsi-Euroopan kokeellisia taiteilijoita. Ateneumissa saadaan esille laajasti taiteilijan teoksia 1900-luvun neljältä ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Ennen Ateneumia näyttely on esillä Tate Modernissa Lontoossa ja Palazzo Strozzissa Firenzessä. Näyttely on katsottavissa 27.2.–17.5.2020 ja se jatkaa Ateneumin työtä taiteilijanaisten esiin nostamiseksi. Tästä esimerkkinä on kotimaisten taiteilijoiden ohella kesällä 2016 järjestetty Alice Neelin näyttely.

Kuvassa on abstrakti Natalia Goncharovan maalaus Feeniks-linnusta, joka on ruskea ja tausta on sininen.  Lisäksi kuvassa on vaaleanruskeita siipiä.

Sadonkorjuu-polyptyykki: Feeniks (1911). Kuva: Tretjakovin galleria 

 

Natalia Goncharova (suom. Gontšarova) sai tunnustusta urallaan jo varhain. Hän julistautui venäläisen avantgarden johtohahmoksi jo ennen muita, sittemmin tunnetuksi nousseita taiteilijakollegoitaan Kazimir Malevichia, Marc Chagallia tai Wassily Kandinskyä, järjestämällä valtavan yksityisnäyttelyn Moskovaan vuonna 1913. Vuonna 1916 hän muutti Ranskaan ja tuli avainhenkilöksi Pariisin kuohuvassa taidekentässä.

Goncharovan mittavaa taiteellista tuotantoa innoittivat niin kansantaide kuin uskonnolliset ikonit. Hänen taiteensa oli myös ristiriitaista: Goncharova saattoi samaan aikaan esiintyä kasvot maalattuna katuperformanssissa Moskovassa ja luoda uskonnollista taidetta vanhojen ikonien inspiroimana. Kuvataiteen lisäksi Goncharova suunnitteli pukuja ja lavasteita Sergei Djaghilevin kuuluisaan Venäläiseen balettiin sekä pukuja muotitaloille Moskovaan ja Pariisiin, oli mukana avantgardistisessa elokuvassa sekä teki kuvituksia kokeellisiin runoihin. ”Kaikkismi” (engl. everythingism, ven. vsechestvo) kuvaa osuvasti Goncharovan monipuolista tuotantoa.

Goncharovan rohkea ja innovatiivinen tuotanto vaikutti aikalaisiinsa ja ylitti 1900-luvulle ominaiset taiteenväliset rajat. Näyttely keskittyy taiteilijan innovatiivisimpaan kauteen 1900-luvun alusta 1920-luvulle, jolloin hän inspiroi yhtä lailla Venäjän kuin Länsi-Euroopan kokeellisia taiteilijoita. Näyttelyssä nähdään yli sata teosta, joihin kuuluu paljon maalauksia, mutta myös kuvituksia, pukuja, lavastusluonnoksia ja balettitaltiointeja. Lähes kaikki näyttelyn teokset nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Näyttelyn toteuttavat Ateneumin taidemuseo ja Lontoon Tate Modern yhteistyössä Firenzen Fondazione Palazzo Strozzin kanssa. Näyttelyn kuraattoreita ovat intendentti Timo Huusko Ateneumin taidemuseosta sekä näyttelypäällikkö Matthew Gale ja kansainvälisen taiteen kuraattori Natalia Sidlina Tate Modernista.

 

Kuvassa on abstrakti Natalia Goncharovan maalaus Feeniks-linnusta, joka on ruskea ja tausta on sininen.  Lisäksi kuvassa on vaaleanruskeita siipiä.

Lintuja ja kukkia, luonnos painokankaaksi (1925–1928). Kuva: Tretjakovin galleria  

 

Poimintoja näyttelyyn liittyvistä tapahtumista:

Torstai 13.2.
Goncharovaa odotellessa -luento: Timo Huusko

Torstai 27.2.
Kuraattorin puheenvuoro: Natalia Sidlina
Luennoitsijana Lontoon Tate Modernissa nähdyn Natalia Goncharova -näyttelyn kuraattori Natalia Sidlina.

Keskiviikkoisin 4.3., 18.3. ja 25.3.
Aikuisten taidepaja: Tekstiilitöitä Goncharovan jäljillä

Torstai 12.3.
Asiantuntijaluento: Mirva Saukkola – Natalia Goncharovan muotitaide
Natalia Goncharova sai ideoita avantgardistisiin pukuihinsa slaavilaisesta kansanperinnöstä sekä baletin ja teatterin maailmasta. Luennoitsijana Antiikki & Design -lehden päätoimittaja, FT Mirva Saukkola.

Torstai 26.3
Asiantuntijaluento: Tomi Huttunen – Natalia Goncharova ja itsesyntyinen venäläinen avantgarde

Luennoitsijana venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori, FT Tomi Huttunen. Ateneum-salissa. Suomeksi. Pääsy museolipun hinnalla, museokortilla tai Ateneumin ystävien jäsenkortilla.

Torstai 16.4.
Taiteilijapuheenvuoro: Rosa Liksom – Inspiraationa Natalia Goncharova ja ikonit

Kirjailija, kuvataiteilija Rosa Liksom kertoo, miten hän löysi tien Natalia Goncharovan taiteeseen, joka on innoittanut häntä vuosikymmenien ajan.