Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.01.2020

Antti Kujala on saanut Lauri Jäntin säätiön tunnustuspalkinnon kirjastaan Kivenmurskaajat – Kolonialismin historia.

Antti Kujala on saanut Lauri Jäntin säätiön tunnustuspalkinnon kirjastaan Kivenmurskaajat – Kolonialismin historia. 

Kuvassa on Antti Kujala kädessään kirja Kivenmurskaajat - Kolonialismin historia.

Kuva: Atena

 

Raati perusteli valintaansa näin:

Dosentti Antti Kujalan Kivenmurskaajat. Kolonialismin historia on kunnianhimoinen, aiheeltaan maailmanlaajuinen ja aikajänteeltään mittava teos. Samalla se on ensimmäinen suomalainen kokonaisesitys tärkeästä ja jatkuvasti ajankohtaisesta aiheesta.

Kujala on monissa aiemmissa teoksissaan näyttänyt monipuolisuutensa ammattimaisena historiantutkijana. Tässä kirjassa hän paljastaa koko arsenaalinsa: laajan lukeneisuuden ja yleissivistyksen sekä kansainvälisen tutkimuksen suvereenin hallinnan.

Kirjassa kuvataan selkeästi siirtomaavallan rakenteiden syntyminen ja osoitetaan siirtomaiden merkitys kolonialistien talouden ylläpitäjänä. Kirjoittajan teksti on kiihkotonta ja asiantuntevaa. Lukija saa kiitollisena todeta olevansa luotettavissa käsissä. Teos näyttää maailmanhistorian sellaisena kuin se on, usein karun epäoikeudenmukaisena ja väkivaltaisena. Kivenmurskaajat ravistelee lukijaansa ja samalla palkitsee tämän syvällisesti.

Palkintoraatina toimi Lauri Jäntin säätiön hallitus. Hallituksen muodostavat professori Tuomas Heikkilä, OTK, KTM Claes von Heiroth (pj.), arkkitehti Ilona von Heiroth, päätoimittaja Hanna Nikkanen, kustantaja Aleksi Siltala ja johtaja Teija Tiilikainen.