Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.10.2022

Ainutlaatuisten lasiteosten näyttely avautuu Musiikkimuseo Famessa marraskuussa

Musiikkimuseo Famessa avautuu marraskuussa ainutlaatuisten lasiteosten näyttely. Myyttien sinfonia -niminen näyttely yhdistää musiikin sekä ruotsalaisen taiteilijan ja muotoilijan Kjell Engmanin uniikit lasista valmistelut orkesterisoittimet.

Kuvassa on tummalla pohjalla suorakaiteeseen tiivistetty trumpetti.

Kuva: Fame

 

Myyttien sinfonia -näyttely koostuu uniikeista, värikkäistä ja aidon kokoisista lasista valmistetuista orkesterisoittimista ja upeasta äänimaailmasta, jota täydentää ainutlaatuinen video- ja ääniteos. Näyttely on avoinna yleisölle 1.11.2022-12.3.2023.

Musiikkimuseo Famen ja Kosta Bodan yhteistyössä tuottama vaihtuva näyttely nähdään nyt esillä ensimmäistä kertaa koko maailmassa. Pohjoismainen yhteistyö, yhteinen historia sekä jaetut kulttuuripiirteet ovat inspiroineet luomaan näyttelyn, joka kutsuu yleisönsä musiikin ja lasitaiteen yhteiseen maailmaan.

Vuodesta 1742 toimineen lasivalmistaja Kosta Bodan erikoisalaa ovat jo vuosisatojen ajan olleet puhalletut lasiesineet ja lasitaide, jotka säväyttävät mielikuvituksellisella muotokielellään ja aistikkuudellaan.

Lasitaiteilijana Kjell Engman on aina ollut tarinankertoja. Sen vuoksi hänelle on tärkeää rakentaa mielikuvitusmaailmoja lasista ja muista rakennusosista, kuten lavasteista, äänimaisemista, tuoksuista ja tietenkin musiikista.

– Suhtaudun intohimoisesti kokonaisuuteen. Rakastan rakentaa myyttisiä maailmoja, luoda tunnelmia ja toimintaa. Pidän installaatioitani eräänlaisina elokuvina ilman dialogia, fantasioina - olen kuin ohjaaja ja lasihahmot ovat näyttelijöitäni. Haluan tarjota kokemuksia useammalle aistille, en välttämättä niinkään kertoa totuuksia, vaan stimuloida luovuutta ja erilaisia tulkintoja, Kjell Engman kertoo.

Myyttien sinfonian myötä Kjell Engman on ottanut haltuun jälleen uuden roolin lasin, muotoilun ja värien fantastisessa maailmassa, ei pelkästään ohjaajana vaan myös lasin kapellimestarina, johtajana ja impressaarina. Yhdessä Kosta Bodan mestaripuhaltajien ja muiden käsityöläisten kanssa luotu lasisoitinten ensemble saa kävijän oman mielikuvituksen tanssimaan.

– Kjell Engmanin fantasiamaailmasta inspiraation ammentanut video- ja ääni-installaatio täydentää lasin kertomaa tarinaa. Äänimaailma ja videoprojisoinnit tekevät tilasta moniaistisen kokonaisuuden. On hienoa saada Engmanin ja Kosta Bodan maailmanensi-iltanäyttely Suomeen ja Musiikkimuseo Fameen, toteaa Musiikkimuseon museojohtaja Olli Ilmolahti.