Pimeä syksy on ollut pitkään pimeä syksy. Kaikuja muissa maissa vietetyistä sadonkorjuujuhlista on kulkeutunut, mutta omaa koko kansan juhlaa Suomessa ei ole ollut aikoihin. Kyse on tietysti kekristä, omasta sadonkorjuuajan juhlasta.
Kekri on ollut kuitenkin tärkeä vuotuisjuhla, jota on vietetty elämänmakuisesti. Talonpoikaiskulttuurisäätiö on lanseeraamassa kotosuomalaista kekriä syksyyn. Ensimmäiset airueet ovat lapsille kirjoitettu, kansanperinteeseen nojaava Ahmattien yö sekä kekrille omistettu internetsivu.
Ahmattien yön sankarit ovat kuitenkin aivan 2010-lukulaisia, kaupunkilaisia ja kekristä tietämättömiä. Kirjailija Kreetta Onkeli on kirjoittanut kertomuksen porukasta, joka päätyy kierrokselle kekrinä Ahmattien yöhön. Eipä aikuinenkaan lukija ole tiennyt, mitä kaikkea syöpöttelyä ja juhlisteluja kekriyössä tapahtuu. (Kerrottakoon, että loppu on ihan onnellinen.) Siis kirja Ahmattien yö on kekriseikkailu maaseudun pimeässä yössä, jossa ei ole katuvaloja.
Ahmattien yön kuvitusta.
Ahmattien yön kuvitusta.
- Toisten löytäminen on kirjassa tärkeätä – ja tietysti syöminen, Onkeli paljastaa. Totta, tätä kaikkea on Ahmattien tarinassa.
Kuvituksen kirjaan on tehnyt Jussi Kaakinen, joka paljasti kirjan ja kekrin julkistamistilaisuudessa maisemien esikuvana olevan hämäläiset takametsät. Kuvien katsoja havaitsee välittömästi, että kaunista on Hämeen takametsissä.
Ahmattien yön kuvitusta.
Kekrin taustamaisema on maaseutu, joka on kaupunkilaisille vieras ja pelottava. Kirjaan on luotu myös von Lapio (sen verran kai voi paljastaa jännityskertomuksesta), jolla on kartano ja aatelisuutta perheessä.
Mutta mitä kekrinä tapahtuu? Vainajia ilmaantuu maan päälle, mystisiä asioita tapahtuu pimeässä yössä. Oikeasti kekrinä vaihdettiin maatalouksissa työpaikkoja, vietettiin vapaata ja syötiin edellisen lisäksi. Kekri ja halloween ovat samaa perinnejuurta – kekrillä ei tosin ole paikkaa kalenterissa, mutta se ajoittuu loka-marraskuun vaihteeseen. Kekriä on vietetty kaikkialla Suomessa, mutta perinne on säilynyt parhaiten Savon ja Karjalan pohjoisosissa Kainuun ohella.
Ahmattien yön kuvitusta.
Uudella kekri-virityksellä halutaan rakentaa hauskanpitoa, herätellä kyläjuhlia elämään ja laitattaa kekrit kalenteriin. Talonpoikaiskulttuurisäätiö on tuottanut kekrille oman sivuston www.kekri.fi, jonne opetusmateriaalin on tehnyt Anna Saurama, ja sen on kuvittanut Jussi Kaakinen.
Ahmattien yön kuvitusta.
Anna Saurama kertoo, että kekrin avulla opitaan ruuasta ja sen alkuperästä, vuodenkierto, kestävää elämäntapaa ja sukupolvien rajat ylittävää yhteisöllisyyttä. javascript:insertTag('H',%20true);Hän toteaa myös, että nyt ollaan täyttämässä kekrin mentävää aukkoa!
www.kekri.fi
http://www.kekri.fi/lahteet-ja-linkit
Ahmattien yö, Kreetta Onkeli. Kuvitus Jussi Kaakinen. Maahenki