Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.02.2020

Zodiakin tanssiteos Actions x Figures purkaa hypermaskuliinisuuden ilmiötä

Millaisia maskuliiniseksi oletetun ruumiin kehollisuudet ja toimijuudet voivat olla vuonna 2020? Voiko maskuliinisuuden määritelmiä paeta tai uudelleenkirjoittaa? Miten maskuliiniseksi oletettu ruumis katsoo tai kuinka sitä katsotaan? Näihin kysymyksiin tarttuu koreografi Mikko Makkosen koollekutsuman työryhmän teos Actions x Figures. Sen ensi-ilta on torstaina 19. maaliskuuta Zodiak Stagella Kaapelitehtaalla.

Kuvassa on tanssijoita niin, että alla olevat ovat väärin päin ja heijastuvat ylöspäin puolivälissä olevan lattian kautta.  Tausta on valkoinen.

Mikko Makkonen, Actions x Figures.  Kuva: Katri Naukkarinen

 

Actions x Figures lähtee liikkeelle hypermaskuliinisuuden ilmiön kriittisestä tarkastelusta ja sen purkamisesta. Hypermaskuliinisuudella (eng. hypermasculinity) tarkoitetaan maskuliinisuuden sosiaalista ja kulttuurista rakentamista muun muassa aggressiota, voimaa, seksuaalisuutta sekä rajattua tunneilmaisua korostamalla.

Teosidea lähti Mikko Makkosen kiinnostuksesta autobiografiaan ja kehojen poliittisuuteen taiteellisena potentiaalina.

- Opiskellessani Tanssijan maisteriohjelmassa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa vuosina 2013–2015 tein muun muassa Annette Arlanderin ja Pilvi Porkolan ohjaamilla kursseilla erilaisia identiteetin rakentumiseen ja sukupuolen esittämiseen sekä representaatioon liittyviä demoja, Makkonen kertoo.

- Valmistumisvuotenani ilmestyi Jennifer Siebel Newsomin ohjaama dokumenttielokuva The Mask You Live In (2015), joka tuki aiempia pohdintojani sekä laajensi ymmärrystäni varttumisesta länsimaisessa toksisessa ”hypermaskuliinisuuden” kulttuurissa. Koin tarvetta jatkaa omakohtaisen aiheen äärellä ja kutsua mukaan eri taustoja omaava työryhmä syventämään reflektiota kanssani.

Teoksen työryhmään kuuluvat Makkosen lisäksi esiintyjät Geoffrey Erista, Simeoni Juoperi, Pie Kär, Iiro Näkki ja Oskari Turpeinen; dramaturgi Eira Virekoski, skenografi Kristian Palmu ja äänisuunnittelija Viljami Lehtonen.

Actions x Figures pyrkii riisumaan hypermaskuliinisen kuvaston kärjistyneisyydestään ja kapinoimaan kehollisesti. Se oireilee, reflektoi, etsii kehollisen olemisen tasapainoa sekä ravistelee määreitä moniäänisesti.

- Työryhmäämme on kiinnostanut yksilön sisäisen kokemushorisontin sekä ulkopuolelta tulevien odotusten ja sukupuoliroolien esittämisen välille syntyvä ristivetoisuus ja yhteentörmäys: Mitä konflikteja nousee esiin henkilökohtaisen, intuitiivisen, henkilöhistorian, primitiivisyyden sekä kulttuurisesti ja sosiaalisesti pakotettujen normien välillä, Makkonen avaa teosprosessin sisältöä.

-  Toisaalta olen koreografina etsinyt toiminnallisia pintoja, joita vasten esiintyjät sekä katsoja-kokijat voisivat kysyä suhteestaan kehollisuuteen, ruumiilliseen olemiseen ja niiden luentaan sekä merkityksiin, Makkonen summaa.

Actions x Figures nähdään Zodiak Stagella yhteensä yhdeksän kertaa ajalla 19.3.–1.4.2020. Lue Mikko Makkosen koko haastattelu Zodiakin verkkosivujen Päiväkirjasta.

 
Kantaesitys
Mikko Makkonen: Actions x Figures

Koreografia: Mikko Makkonen & työryhmä
Esiintyjät: Geoffrey Erista, Simeoni Juoperi, Pie Kär, Iiro Näkki, Oskari Turpeinen
Dramaturgi: Eira Virekoski
Skenografi: Kristian Palmu
Äänisuunnittelija: Viljami Lehtonen
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Mikko Makkonen