Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.06.2021

Zaida Bergrothin TOVE avasi viikonloppuna Ruotsissa maan toiseksi katsotuimpana elokuvana

Zaida Bergrothin ohjaama, Eeva Putron käsikirjoittama ja Alma Pöystin tähdittämä TOVE valloittaa parhaillaan Ruotsissa. Elokuva avasi Ruotsissa viikonloppuna ja oli maan toiseksi katsotuin elokuva.

Viikonlopun kolmen kärjessä olivat Godzilla vs Kong, Tove ja Cruella. Sijoituksen arvoa nostaa se, että Tove-elokuvaa esitettiin 46 elokuvateatterissa, mikä oli 23 teatteria vähemmän kuin viikonlopun ykkös- tai kolmoselokuvalla.

Tove elokuvan juliste.


Tove elokuvan juliste. Kuva: Nordisk Film

 

Ruotsissa elokuvateattereiden rajoitukset väljenevät, jolloin saliin voi ottaa enintään 50 katsojaa. Toven avausviikonloppuna sai näytökseen ottaa enintään 8 henkilöä.

Elokuvan tuottaja ja Helsinki-filmin toimitusjohtaja Aleksi Bardy iloitsee:

“Ruotsi on suomalaiselle elokuvalle kaikkein vaikkein vientimarkkina, joten olemme hyvin tyytyväisiä. Toisaalta Tove Jansson, hänen elämäntyönsä ja niistä tehty elokuva ovat luonteeltaan kosmopoliittisia, joten menestys ei ole siltä kannalta mietittynä ihme.”

Maailmalla kiinnostus TOVE-elokuvaa kohtaan on ollut suurta alusta lähtien. Elokuva avasi Göteborgin elokuvajuhlat. TOVE on myyty jo yli 50 maahan, mm. Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Isoon-Britanniaan, Sveitsiin, Benelux-maihin, Itävaltaan, Israeliin, Thaimaahan, Venäjälle, Baltian maihin, Etelä-Koreaan, Taiwaniin ja Japaniin.

Suomessa TOVE oli viime syksyn katsotuin kotimainen elokuva. Sen on tähän mennessä nähnyt jo yli 161 000 katsojaa. TOVE oli myös Suomen Oscar-ehdokas.

Alma Pöysti on Tove elokuvan päätähti.


Alma Pöysti. Kuva: Nordisk Film

 

TOVE sai ensi-iltansa 2.10.2020. Elokuvan on ohjannut Zaida Bergroth ja sen on käsikirjoittanut Eeva Putro. TOVE-elokuvan on tuottanut Helsinki-filmi tuottajinaan Andrea Reuter ja Aleksi Bardy yhteistuotannossa Anagram Swedenin kanssa, ja sen levittää Suomessa Nordisk Film.

SYNOPSIS

Helsinki, 1945. Sodan päättyminen antaa taidemaalari Tove Janssonille taiteellista ja sosiaalista vapautta. Hänen epäsovinnainen elämäntapansa - nykytaide, huimaavat juhlat ja avoin suhde naimisissa olevan poliitikon kanssa - eivät ole kuvanveistäjäisän mieleen. Toven vapaudenkaipuu joutuu koetukselle, kun hän tapaa teatterijohtaja Vivica Bandlerin. Rakkaus Vivicaa kohdaan on sähköistävää ja kaikennielevää, mutta Tove alkaa ymmärtää, että hänen tulisi saada sille vastakaikua.

Kun Tove kamppailee tunteidensa kanssa, hänen uransa saa yllättävän käänteen. Toven taiteelliset unelmat liittyvät maalauksiin, mutta yhtäkkiä sivuprojektina alkaneet työt alkavat elää omaa elämäänsä. Ne ovat melankolisia, vangitsevia tarinoita, joita Tove kertoi pelokkaille lapsille pommisuojissa. Muumien seikkailut saivat vaikutteita Toven omasta elämästä, ja ne tuovat hänelle kansainvälistä tunnettuutta sekä taloudellisen riippumattomuuden. Päivittäinen sarjakuva, teatterinäytelmä ja muumien tarinat ihastuttavat ympäri maailmaa.

Kun Tove alkaa löytää taiteilijan identiteettinsä, hänen täytyy samalla löytää itsensä - mutta rakkaus Vivicaa kohtaan on todellisen vapauden tiellä. TOVE on vangitseva draama maailmankuulun taiteilijan luovasta energiasta sekä identiteetin ja vapauden etsinnästä.