Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.08.2022

Ylistäviä arvioita kerännyt Sun & Sea –oopperaperformanssi elokuussa Helsingissä osana Kiasman ARS22-suurnäyttelyä

Kiasman suurnäyttely ARS22 – Eläviä kohtaamisia huipentuu elokuussa, kun liettualainen suurtuotanto Sun & Sea esitetään Kaapelitehtaalla. Ilmastokriisiä kommentoiva oopperaperformanssi voitti Venetsian biennaalin Kultainen leijona –palkinnon vuonna 2019.

Kuvassa on molemmin puolin ylhäällä katsomossa ihmisiä ja alhaalla esiintyjät hajallaan ikäänkuin hiekkarannalla.

Kuva: Andrej Vasilenko

 

Visuaalisesti vetoava Sun & Sea -oopperaperformanssi päivittää oopperataidetta ja purkaa huolta ilmastonmuutoksesta. Liettualaiseen työryhmään kuuluvat elokuvaohjaaja Rugilė Barzdžiukaitė, kirjailija Vaiva Grainytė sekä kuvataiteilija ja säveltäjä Lina Lapelytė. Mukana esityksessä on 13 soloistia ja muita rantakävijöitä. Helsingin Sun & Sea -esityksissä paikallinen kuoro on Lempikuoro.

“Ilmastonmuutosta on vaikea tarinallistaa, koska tieteen faktat eivät helposti käänny koskettaviksi tarinoiksi. Sun & Sea onnistuu tehtävässä näyttämällä yhteisen hämmennyksen, jaetut kysymykset sekä tasapainoilun huolen ja välinpitämättömyyden välillä. Ihminen voi ilmastonmuutoksessa olla sekä uhri että syyllinen”, kirjoittaa Jonna Strandberg, yksi ARS22-liveohjelmiston kuraattoreista näyttelykatalogissa.

Oopperaperformanssi avaa katsojien eteen kepeän näyttämökuvan hiekkarannalla nauttivista lomailijoista. Kirjava joukko ihmisiä laulaa tarinoita omasta elämästään ja maailman tilasta. Kuorolauluosuudet liittyvät kaikille yhteiseen mereen, joka ”on yhtä vihreä kuin metsä, kiitos rehevöitymisen”.

Tunnelma elokuvalavastetta muistuttavalla hiekkarannalla on lopulta kaikkea muuta kuin hilpeä. Ulkoisesti rantadraama on oopperaksi hillitty, mutta sisäistä voimaa se saa siitä, että kaiken lauletun taustalla ovat todelliset elämää uhkaavat ilmiöt ja väkevä esiintyminen.

Teos toteutetaan yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen ja Jane ja Aatos Erkon säätiön kanssa.

Teoksen tapahtuma-aika ja paikka
10.8.2022 - 28.8.2022, Merikaapelihalli, Kaapelitehdas (Kaapeliaukio 3)

ARS22 - Eläviä kohtaamisia Kiasmassa 8.4.-16.10.2022

ARS22 - Eläviä kohtaamisia -näyttely tarkastelee aikamme suuria kysymyksiä ja tarinoita sekä antaa tilan yhteisille kokemuksille, elämyksille ja yhteisöllisyydelle. Mukana on teoksia 55 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä 26 eri maasta. Nykytaiteen suurnäyttely tarjoaa poikkeuksellisen runsaan elävän taiteen ohjelmiston, jossa näyttelyn aikana nähdään yhteensä 15 esitystä.