Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.10.2022

Xanadu tuo näyttelijä Antti Reinille hänen ensimmäisen musikaaliroolinsa

Yleisöäkin takuulla laulattava Xanadu-musikaalikomedia saa Suomen kantaesityksensä heinäkuussa 2023 Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella. Näyttämölle sen tuo huippukokenut musikaalijengi ja yksi “ensikertalainen”.

 

Kuvassa ovat Mikael Saari mustassa nahkatakissa, Aurora Manninen ruskeassa nahkatakissa ja Antti Reini mustassa takissa. Kuva on puolivartalokuva ja otettu ulkona.

Mikael Saari, Aurora Manninen ja Antti Reini. Kuva: Anna Valtari

 

Leffoista ja tv-sarjoista tuttu näyttelijä Antti Reini yllättää, kun puheeksi tulevat musikaali ja kesäteatteri.
- Kyseessä on ensimmäinen kesäteatteriesitykseni sekä musikaalini, joten tekemistä riittää yllin kyllin. Rakastan haasteita ja itseni kehittämistä näyttelijänä, joten tarjoukseen oli helppo vastata kyllä.

Reini päätyi Xanadu-musikaaliin ohjaaja Pauliina Saloniuksen kysyessä häntä liikemies-Dannyn ja ylijumala-Zeuksen kaksoisrooliin.
- Yritin miettiä ”boxin ulkopuolelta”, kuka näyttelijä olisi sopiva, karismaattinen tyyppi, kunnes tajusin: heureka, Antti Reini tietenkin! Hän on myös kova laulaja, Salonius muistuttaa.

80-luvun Xanadu-kulttielokuvassa Dannyn roolissa nähtiin leffalegenda Gene Kelly. Reini ei ota edeltäjästään paineita.
- Teatterin tekeminen ja ohjaajan vision ymmärtäminen on tärkeintä. Joo, ehkä kuljen Kellyn jalanjäljissä, mutta omin saappain, Reini nauraa.

Musikaalin tarina seuraa mystisen muusan, Clion, matkaa Olympus-vuorelta kalifornialaiseen rantakaupunkiin. Kira-nimiseksi ihmishahmoksi muuntautuneena hän rakastuu nuoreen taiteilijaan Sonnyyn, tavalliseen kuolevaiseen, mikä on jumalattarilta ehdottoman kiellettyä. Pian rakastavaiset ovat keskellä kaaosta, jossa ei säästellä kreikkalaisen mytologian taruolentojakaan: pelissä ovat Zeusta myöten myös jumalatar Afrodite ja muusat – sekä yksi kiinteistövälittäjä.

Niin ja perustetaanhan musikaalissa myös Xanadu-niminen rullaluistindisko.
– Xanadu on villi ja hurmoksellinen jukebox-musikaali, joka leikkii korniudella ja järjettömyyksillä täysin  häikäilemättömästi ja vastustamattomasti. Se on tarina unelmien tavoittelusta, itseensä uskomisesta ja tietysti rakkaudesta. Xanadu jakaa rakkauden ilosanomaa, hilpeyttä ja iloa kaikenikäisille, Salonius listaa.

”Match made
in Heaven”
Musikaalikomedian rakastavaisina ja Xanadu-diskon perustavana pääparina laulavat näyttelijät Aurora Manninen ja Mikael Saari.

- Roolipalaset loksahtavat paikalleen, sillä Aurora ja Mikael ovat täysin kuin Kira ja Sonny. Molemmat säteilevät lavalla ja laulullisesti he paitsi istuvat tähän musikaaligenreen myös kuulostavat upealta yhdessä, Salonius iloitsee.

Toisensa Saari ja Manninen tuntevat ennestään muun muassa yhteistyöstä Kaj Chydeniuksen kanssa.

Manninen on ollut jo aiemmin kiinnostunut mahdollisista projekteista Seinäjoen kaupunginteatterissa.
- Olin oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja sain roolin Kirana, joka seikkailunhaluisena ja määrätietoisena naisena vaikuttaa kerrassaan hurmaavalta hahmolta, Manninen sanoo.

Viime vuonna Teatterikorkeakoulusta valmistunut Manninen opiskeli maisterivaiheessa Taideyliopiston musiikkiteatterin opintokokonaisuudessa.
- Rakastuin musikaaleihin lukiolaisena, jolloin tein ensimmäisen suuren musikaaliroolini. Nyt teatterikouluproduktioiden jälkeen Xanadu on ensimmäinen ammattimusikaaliproduktioni. Olen siitä kiitollinen.

Tässä musikaalissa hän tanssii tietysti myös rullaluistimin.
- Rullaluistelu ei todellakaan ole minulle tuttua entuudestaan, mutta innokkaana olen jo aloittanut luistelutekniikan harjoittelun Kallio Rainbow Rollersin kurssilla Helsingissä.

Mikael Saarelle Xanadu on jo toinen musikaali Törnävän kesäteatterissa. Viime kesänä hän lauloi Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaalikomedian pääroolissa.
- Juttu oli vaativa, mutta saimme aikaan hienon esityksen. Koko mukana ollut jengi oli ihan naurettavan hyvä ja mikä parasta, ensi kesänä on luvassa samanlainen, kova tekijäporukka, Saari hehkuttaa.
Roolihenkilö Sonny, haahuileva taiteilija, on Saaresta tutunoloinen tyyppi.
- Hän tietää kyllä mitä haluaa, mutta aloitekyky ja rohkeus puuttuvat. Sonny toivoisi, että hänet löydettäisiin kotoa – ja niinhän siinä käykin!

Xanadun kasarimusiikki on mieluisaa koko näyttelijäkolmikolle.
- Ja taatusti tuttua myös katsojille. Musiikki on ELO’n eli The Electric Light Orchestran riveistä tutun Jeff Lynnen sekä John Farrarin säveltämää. Mukana on monia hittejä, suurimpana tietysti Olivia Newton-Johnin laulama Xanadu. Käsikirjoittaja on Douglas Carter Beane, Salonius kertoo.

Mannisen, Saaren ja Reinin rinnalla musikaalikomedian rooleissa nähdään edelliskesiltäkin tutut Annina Rubinstein, Eeva Markkinen, Katriina Sinisalo, Elina Haikka, Jyri Numminen sekä uutena kasvona Ville Mäkinen. Musikaalin suomentaa Mikko Koivusalo ja sen ohjaa Pauliina Salonius. Koreografi on Jyri Numminen. Musiikin tuottaa Pekka Siistonen, lavastuksen suunnittelee Juho Lindström, puvut Timjami Varamäki ja naamioinnin Aliina Ilonen.

Musikaali saa ensi-iltansa 8. heinäkuuta 2023 Törnävän kesäteatterissa, Seinäjoella.