Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.08.2019

Wanda Dubielin tulkitsema Puhdistus-monologi riisuu aseista

Sofi Oksasen läpimurtoromaani Puhdistus on jo käsite. Finlandia-palkittu teos julkaistiin 2008 ja se nousi hetkessä kaikkien aikojen puhutuimmaksi romaaniksi, josta on dramatisoitu elokuva, näytelmä, jopa ooppera. Tänä syksynä Puhdistus nähdään Jurkassa yhden naisen monologina.
Aliide Truun roolissa intensiivinen Wanda Dubiel.

Kuva on Wanda Dubielista, josta näkyy kasvot.  Hänen katseensa on vinosti oikealle.  Dubielilla on lyhyet hiukset.  Kuvan sävy on siniharmaa ja kuvan pinnalla on vesipisaroita.

Wanda Dubiel. Kuva: Marko Mäkinen

 

Miksi teos on yhä relevantti?

- Puhdistus on kuin kivi kengässä, jatkuva muistutus siitä, ettei kaikkia vääryyksiä ole vielä korjattu. Se on siitäkin poikkeuksellinen tarina, että uhri on myös syyllinen. Mustavalkoisen hyvä-paha linjauksen puuttuminen tekee Puhdistuksesta haastavan niin tekijöille kuin vastaanottajalle.

Ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen on räätälöinyt Puhdistuksen nimenomaan huoneteatterin tiloihin sopivaksi. Monologi on katsojalle armollinen. Väkivallalla ei mässäillä, eikä inhorealismia käytetä tehokeinona. Jurkan Puhdistus keskittyy psykologiseen taisteluun, jota maaseudulle erakoitunut Aliide käy päänsä sisällä yrittäessään unohtaa arkijärjen ylittävät kauheudet, sekä yllättävästä kohtaamisesta käynnistyvään viimeiseen kiirastuleen.

Puhdistuksen uusi sovitus kertoo perustavanlaatuisesta tarpeesta tulla nähdyksi ja tuhota kaikki se, mikä uhkaa itseä. Se on näytelmä sisarrakkaudesta, rajanylityksistä, kateuden voimasta ja sovinnon tekemisestä.

Alkuperäisromaani: Sofi Oksanen
Romaanin sovitus ja ohjaus: Hilkka-Liisa Iivanainen
Skenografia: Jenni Kääriäinen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Samuli Laiho ja Hilkka-Liisa Iivanainen
Valosuunnittelu: Saku Kaukiainen
Esitysoikeudet: Silberfeldt Oy

Näyttämöllä: Wanda Dubiel

Ensi-ilta la 7.9.2019