Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.06.2024

Vuoden paras taidekirja on Maria Matinmikon teos Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu

Iittalan XXVII Valtakunnalliset Taidekirjapäivät palkitsivat Maria Matinmikon ”Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu” -kirjan vuoden 2023 parhaana taidekirjana. Kirjan ovat kustantaneet yhdessä Parvs ja Siltala. Lisäksi Parvs-kustantamon julkaisema ”Helsinki graffiti” -kirja sai kilpailussa Vuoden paras taidekirja -kunniamaininnan.

Maria Matinmikon teokselle Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu (Parvs & Siltala, 2023) myönnettiin Eliel Aspelin -palkinto vuoden 2023 parhaana taidekirjana. KIlpailussa kunniamaininnan sai myös Parvs-kustantamon julkaisema teos Helsinki graffiti (toim. Anne Isomursu & Tuomas Jääskeläinen). Kilpailun voittaja ja kolme kunniamaininnan saajaa julkistettiin lauantaina 8.6.2024 Hämeenlinnan pääkirjastossa. Kilpailuun osallistui 30 vuonna 2023 julkiastua taidekirjaa.

 

Kuvassa on taustalla kumpuilevaa tunturimaista maisemaa ruskehtavana ja sinistä taivasta. Keskellä on erillinen keltapohjainen piirroskuva, jossa on miehen figuuri puoliksi kumartuneessa asennossa. Ylempänä on juovia.

Osa kirjan kannesta Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu. Kuva: Parvs & Siltala

 

Otteita tuomariston palkintoperusteista:

Maria Matinmikko: Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu

”Teoksen nimi Valonhämy eli italiaksi chiaroscuro viittaa Rembrandtin ajan maalaustaiteessa valon asteittaiseen, mutta suhteellisen jyrkkään liukumiseen varjoksi.  Tekstit ovat kokoelma runoja, tarinoita ja lyhyitä esseitä, mutta mitä enemmän niihin syventyy, sitä enemmän ne alkavat muistuttaa mosaiikkimaista, taiteellista pamflettia.

Sidotussa teoksessa sidontalangat on jätetty kauniisti näkyviin, mutta teoksen sisältö haastaa lukijansa etsimään sen sisäisen langan päätä yhä uudestaan. Ehkä juuri siksi teos houkuttelee tarttumaan itseensä kerta toisensa jälkeen. Se ei ole tyypillinen sohvapöytää koristava taidekirja, vaan teos, jota voi kantaa helposti mukana käsilaukussa ja lukea vaikka metrossa tai ulkona rantakallioilla.”

Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu
Kirjoittaja: Maria Matinmikko
Ulkoasu: Maria Matinmikko ja Ville Karppanen
Piirrokset: Sami Jalonen
Kuvien värierottelu: Kari Lahtinen
Painotyö: Jelgavas Tipogrāfija
192 sivua, sidottu, kieli suomi
Parvs ja Siltala, 2023

 

Kuvassa on alaosassa kaksi katsojaa selin ja he katsovat ylempänä olevia värikkäitä graffiteja.

 

Otteita tuomariston palkintoperusteista:

Helsinki graffiti

”Vuonna 1998 ilmestynyt Helsinki graffiti oli Helsingin vaihtoehtokulttuuripiireissä juhlittu kulttikirja – – Niinpä oli suorastaan kulttuuriteko saattaa tämä kulttuurihistoriallisesti merkittävä, upeasti kuvitettu ja taitettu teos uudelleen yleisön saataville.

Viime vuonna ilmestyneeseen 25-vuotisjuhlapainokseen on lisätty 60 uutta kuvaa, jotka edustavat kuitenkin kaikki alkuperäistä tarkasteluaikakautta eli vuosia 1984–1998. On kiinnostavaa lukea myös taiteilija Egsin ja Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäen ajatuksia graffitikulttuurin matkasta tähän päivään.

Teos houkuttelee tutkimaan paitsi itse graffiteja, myös mennyttä 1980–1990-lukujen kaupunkikuvaa, joka kuvissa pääsee kiehtovasti esiin. Joskus kauneus on silmiemme edessä, mutta oivallamme sen arvon vasta, kun se on jo kadonnut.”

Helsinki graffiti
Kirjoittajat: Paavo Arhinmäki, EGS, Anne Isomursu, Tuomas Jääskeläinen
Toimittajat: Anne Isomursu, Tuomas Jääskeläinen
Ulkoasu: Tuomas Siitonen ja Tuomas Jääskeläinen
Kuvien värierottelu: Petri Kuokka
Painotyö
192 sivua, sidottu, kieli suomi + englanninkielinen tiivistelmä
Parvs 2023

https://parvs.fi/