Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.11.2022

Vuoden 2023 käsityötekniikka on kehräys

Kehräys on valittu vuoden 2023 käsityötekniikaksi. Taitoliitto valitsi Vuoden käsityötekniikan nyt jo seitsemännen kerran. Kehräys on käsityöharrastajien keskuudessa selkeästi nouseva trendi ja se selittyy kiinnostuksella tuotannon läpinäkyvyyteen ja aitouteen. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla Taitoliitto haluaa osaltaan nostaa tietoisuutta langan, tekstiilien ja materiaalien syntytarinasta, työvaiheiden määrästä ja sitä kautta nostaa myös arvostusta materiaaleja kohtaan.

Langan ja kuidun alkuperä kiinnostaa tänä päivänä yhä useampaa kuluttajaa ja käsityöharrastajaa. Kuidun matka valmiiksi langaksi on kuitenkin monelle melko vieras, eikä moninaisia työvaiheita tunneta kovin hyvin. Oli sitten kyseessä kasvikuitu tai eläinkuitu, ennen valmiiksi langaksi tai tekstiiliksi päätymistä on takana lukuisia työvaiheita.

 

Kuvassa on lankaa menossa rukin pyörästä lyhtyyn.

Kuitua syötetään tasaisesti ja rukin lyhty pyörii antaen langalle kierteen. Kuva: Kapina Oy

 

Villa on kehräystä kokeilevalle helpoin materiaali tunnustella kehräyksen tekniikkaa. Suomalainen lampaanvilla soveltuu kehräämiseen hyvin ja tekniikkaa voi kokeilla yksinkertaisella värttinällä, jonka voi valmistaa helposti myös itse. Värttinällä kuituun luodaan kierre aivan samaan tapaan kuin perinteisessä rukkikehruussa. Jo pelkästään kokeilu avaa kiinnostavasti langan syntyprosessia ja opettaa katsomaan myös teollisia lankoja eri silmin, kun tuotteen työvaiheet kuidusta alkaen ovat edes kerran olleet omissa käsissä.

Kehräys jatkaa luontevasti vuoden 2022 käsityötekniikkaa, joka on ollut värjäys luonnonväreillä. Myös värjäys tutustuttaa materiaalin työvaiheisiin ja moni käsityöharrastaja onkin nykyään kiinnostunut yhdistämään näitä tekniikoita, itse kehrätty lanka-aarre värjätään itse.  

 

Kuvassa on erilaisia puisia värttinöitä pöydän päällä lappeellaan.

Erilaisia värttinöitä on lukuisia. Värttinän paino voi olla alareunassa tai yläreunassa, jokainen kehrääjä valitsee itselleen sopivimman työvälineen kokeilemalla. Kuva: Kapina Oy

 

Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen kannustaa kokeilemaan kehräystä: "Tutustumalla kehräykseen aukeaa aivan uusi maailma erilaisiin kuituihin. Yhä useammin langoissa hyödynnetään esimerkiksi erilaisia kierrätettyjä kuituja. Tämä on mahdollista myös omia lankoja kehrätessä. Vaikka kehräys saattaa kuulostaa hieman hankalalle, niin alkuun pääsee helposti ja tähänkin tekniikkaan on helppo hurahtaa. Kehräyksen toistuva liike on ihanan meditatiivista ja rentouttavaa”

Kehräyksen historia alkaa värttinäkehruusta, josta on historiassa löydöksiä jopa kymmenen tuhannen vuoden takaa. Rukki on paljon uudempi innovaatio kehräysvälineenä, ihan tarkkaa aikaa rukin keksimiselle ei ole pystytty määrittämään. Rukkeja on maailmalla käytössä erilaisia malleja, pystyrukkeja ja vinorukkeja, joka on Suomessa tunnetuin ja perinteisin suuripyöräinen rukkimalli.

Vanhoja rukkeja on myynnissä kirpputoreilla, mutta rukin hankkijan kannattaa kuitenkin ensin perehtyä rukin osiin ja niiden toimintaan, että osaa hankinnassa tarkistaa onko rukissa tärkeimmät osat kunnossa. Vanhojen rukkien kunnostajia on vaikea löytää, korjaaminen vaatii erikoisosaamista. Kehräämisen massatuotannossa tärkeä murros tapahtui teollisen vallankumouksen myötä, kun 1770-luvulla keksittiin ensimmäinen monta lankaa samanaikaisesti kehräävä kehruukone.