Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.02.2021

Vuoden 2021 Tekstiilitaiteilija on Erja Hirvi

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on valinnut Vuoden 2021 Tekstiilitaiteilijaksi TaM Erja Hirven.

Kuvassa on Lumimarja-kangas, jossa on harmaalla pohjalla puukuvio, jossa on punaisia ja valkoisia lumimarjoja.Tähti

Marimekon malliston Lumimarja. Kuva: Marimekko

 

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on tekstiilitaidetta edistävä ammatillinen asiantuntijajärjestö, joka on yksi Ornamo ry:n jäsenjärjestöistä. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on vuodesta 1981 lähtien nimennyt ansioituneen jäsenensä Vuoden Tekstiilitaiteilijaksi. Myönnetty palkinto on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa.

TEXO ry haluaa nostaa esille ansioituneen ja pitkän uran teollisten painokankaiden parissa tehneen tekstiilitaiteilijan ja -suunnittelijan, taiteen maisterin Erja Hirven. Jo 90-luvulta saakka merkittävää uraa poikkitaiteellisesti kulttuurin parissa luonut Hirvi on yksi sukupolvensa menestyneimpiä ja tunnetuimpia kuosi- ja tekstiilisuunnittelijoita Suomessa. Hirven laaja-alaiseen asiakaskuntaan kuuluu monia kotimaisia ja kansainvälisesti tunnettuja brändejä.

 

Kuvassa on Erja Hirven kasvokuva ja hän katsoo vasemmalle.  Kuva on musta-valkoinen.

Erja Hirvi. Kuva: Heli Blåfield

 

Tunnusomaisinta Erja Hirven työskentelylle on vahva visuaalisuus, monisyinen värien käyttö sekä omaperäinen ilmaisu. Hänen värikäs luontoaiheiden tyylittelynsä on omaa luokkaansa samoin kuin hänen intuitiivinen ja nopea maalaustapansa. Erja Hirveä kuvaa myös hänen tinkimätön ja intohimoinen asenteensa suunnittelijan työhön ja siihen sisältyvään vastuuseen.

Erja Hirven kynästä ja pensselistä on syntynyt lukemattomia suosittuja malleja, joista erityisesti Marimekolle suunniteltu Lumimarja on noussut suomalaisten rakastamaksi klassikoksi. Nykyään Hirvi tunnetaan kuosi- ja kuviosuunnittelun ohella myös monipuolisesta materiaalin tuntemuksestaan.

 

Kuvassa on useita tornimaisia kierteisiä vaalean keltaisia ja ruskehtavia kynttilöitä pöydällä.

Tähtitorni. Kuva: Erja Hirvi

 

Tekstiilitaiteilija ja -suunnittelija Erja Hirvi (s. 1968) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) v. 1997. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Erja Hirvestä julkaistaan tänä vuonna kirja, joka käsittelee laajasti hänen tuotantoaan ja työskentelytapojaan.