Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.04.2020

Vuoden 2020 Kritiikin Kannukset -palkinto sarjakuvataiteilija Juliana Hyrrille

Suomen arvostelijain liitto ry (SARV) myöntää vuoden 2020 Kritiikin Kannukset -palkinnon sarjakuvataiteilija Juliana Hyrrille (s. 1989). Hyrri hurmasi palkintolautakunnan sävykkäälläesikoissarjakuvakirjallaan Satakieli joka ei laulanut.

 

Kuvassa on Juliana Hyrri puolivartalokuvassa ja hänellä on musta vaate päällään.

Kuva: Juliana Hyrri

 

Arto Melleri kirjoitti aikoinaan nuoruudesta, siivekkäästä ja verisestä. Juliana Hyrrin kuvaama lapsuus on veristä mutta siivetöntä. Lapsilla ei ole täyttä valtaa elämäänsä. He ovat aktiivisia toimijoita ja ympäröivää maailmaa kuvataan heidän havaintojensa kautta, mutta monille tapahtumille he eivät mahda mitään. Silloinkin kun mahtaisivat, asiat vain sattuvat. Mikä sen kauheampaa kuin arkipäiväisyys, mikä sen hirveämpää kuin seurata vierestä. Lapsuuden avainkokemukset vaikuttavat voimakkaasti koko myöhempään elämään.

Tämä lähtökohta on poikinut valtavan määrän laadukasta taidetta ja aiheuttanut vielä valtavamman kliseiden kolinan painokoneissa. Emme ole järin yksilöllisiä, ja jolleivät lauman kokemukset olisisuhteellisen samanlaisia, ei edes voisi puhua laumasta. Juliana Hyrrin tapauksessa riski muuttuu voimavaraksi. Tavanomaisesta tulee erityistä.

Satakieli joka ei laulanut (Suuri Kurpitsa, 2019) ammentaa perimmäisistä kokemuksista, jotka tunnistamme sekä taiteesta että todellisuudesta. Viattomuuden murtumisen, väkivallan liian varhaisen läsnäolon, tuskanhikisen häpeän, ensimmäiset orastavat menetyksen ja poissaolon ajatukset.

Tässäkin tapauksessa oleellista on estetiikka, tapa jolla taidetaiteistuu. Hyrrin piirrostyyli herättää muistumia esimerkiksi Katja Tukiaisen ja Amanda Vähämäen parhaista töistä, mutta tuntuu siltitäysin omalta. Hyrrikin kuvaa tapahtumia lapsen korkeudelta, mitä vielä vankistaa tarinoiden riemukas (mutta riittävän yhtenäinen)
tyylillinen vaihtelu. Useamman vuoden ajalla syntynyt Satakieli joka ei laulanut korostaa piirrostyylein sitä, että kertomusten voi tulkita olevan hiukan eri vaiheista lapsuuden latenssiaikana. Ne kietoutuvat vähäeleisesti mutta jäntevästi toisiinsa: yksin paljon, yhdessä enemmän.

Viron Kohtla-Järvellä syntynyt, muun muassa Aalto-yliopistossaopiskellut helsinkiläinen Hyrri on piirtänyt esikoissarjakuvakirjansa lisäksi muun muassa Pauli Kallion käsikirjoittaman lastensarjakuvakirjan Kalle, pallo ja sello. Oulun pohjoismaisen hän voitti vuonna 2017.

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaanvuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneestataiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.

Palkintolautakuntaan 2019–2020 kuuluivat puheenjohtajana Ville Hänninen, jäseninä Veikko Halmetoja, Maija Jelkänen, Anu Jormalainen, Asta Kihlman, Vesa Rantama ja Anton Vanha-Majamaa, varajäseninä Eeva
Kauppinen ja Siskotuulikki Toijonen sekä sihteerinä SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak.