Hyppää pääsisältöön
Jouni Hakkarainen
/ 19.10.2016

Vuoden 2016 suomalainen stand up -tulokas kruunattiin – voittaja on Mikko Kauppinen!

Suomen stand up -tähtitaivas sai viikonloppuna lisää tuiketta, kun Mikko Kauppinen voitti yökerho Apollossa järjestetyn kilpailun.

Niin sanottu allekirjoittanut oli paikalla, kun oneliner-komiikkaa harjoittava Mikko Kauppinen julistettiin Helsingin Apollossa vuoden stand up -tulokkaaksi. Tarjolla oli kovatasoinen seitsemän koomikon kilpailu, mutta yleisöreaktioiden perusteella Kauppisen voitto tuntui selviöltä – ja tähän tulokseen kallistui myös arvovaltainen raati, jossa istui muun muassa myös Naurun tasapaino -ohjelman voittanut koomikko Matti Patronen.

Vuoden stand up tulokas 2016
Kuva: facebook.com

33-vuotiaan kuopiolaisen Kauppisen lisäksi tittelistä kisasivat Pietari Vihula, Simo Takanen, Leo Holmström, Matti Paalanen, Tuula Kolehmainen ja Ray Zambino.

Kunniamaininnan raati antoi Ray Zambinolle, joka esiintyi kisailijoista ensimmäisenä ja onnistui ottamaan yleisönsä englannin kielellä. Toinen kunniamaininta puolestaan meni Leo Holmströmille, jonka omintakeiseen tyyliin kuului muun muassa kursailematon lunttilapusta lukeminen. Jäi epäselväksi, hyödynsikö Holmström lappuaan oikeasti, mutta yleisö ainakin viihtyi ja nauroi – ja milläpä muulla muka onkaan stand upissa merkitystä?

Mikko Kauppisen viipyilevä oneliner-tyyli toi minulle mieleen Naurun tasapainossa vuonna 2013 voittaneen Robert Petterssonin. Keikkaseurani kanssa pohdiskelimme sitä, kuinka oneliner-tyyli on tavallaan enemmän vitsinkertomista kuin puhdasveristä stand up -komiikkaa, mutta toisaalta materiaalin täytyy olla timanttista, jotta se lähtee. Kauppisella se kyllä totisesti lähti, sillä yleisö ulvoi naurusta jokaisen punchlinen jälkeen.

Kokonaisuudessaan ilta oli erittäin viihdyttävä ja pituudeltaankin oikein sopiva. Kyllä stand up -komiikka vain taitaa olla viihteenmuodoista se naurattavin!