Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.11.2020

Vivian Maier palaa Helsinkiin – Valokuvataiteen museon kaikkien aikojen suosituin näyttely saa jatko-osan

Elämäntyön tulo julkisuuteen muutti postuumisti köyhän lastenhoitajan tarinan ja teki hänestä amerikkalaisen katuvalokuvauksen sensaation. Amerikkalaisen valokuvaaja Vivian Maierin (1926–2009) ”Omakuva ja sen varjo” alkuvuonna 2020 oli Suomen valokuvataiteen museon kaikkien aikojen suosituin näyttely.

 

Kuvassa on poikia leikkimässä New Yorkissa kadulla suihkuavalla vesipostilla.

Vivian Maier, kesäkuu 1954, New York. Kuva:  Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY.

 

Vaikka näyttely ehti olla avoinna vain kaksi kuukautta ennen poikkeusolojen julistamista, se keräsi silti yli 26 000 kävijää. Nyt Vivian Maier palaa Helsinkiin uudella näyttelyllä, joka keskittyy hänen tunnetuimpaan tuotantoonsa – katuvalokuviin. Näyttely kerää yhteen Maierin kirkkaimpia helmiä ja rakastetuimpia teoksia neljältä eri vuosikymmeneltä, mustavalkokuvista värivedoksiin.

Harvalla valokuvaajalla on yhtä kiehtova tarina kuin Vivian Maierilla. Elinaikanaan Maier oli tavallinen lastenhoitaja, ja hänen tuotantonsa tuli suuren yleisön tietoisuuteen vasta hänen kuoltuaan, kun Maierin yli 100.000 kuvan arkisto löytyi sattumalta vuonna 2007 unohdetusta chicagolaisesta varastosta, jonka vuokrat olivat jääneet maksamatta.
 
“Vivian Maierin tuominen takaisin Helsinkiin on vastaus yleisön hartaisiin toiveisiin”, kertoo Valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Maria Faarinen. “Vivian Maier ja hänen valokuvansa ovat olleet monille valtavan tärkeitä. Saimme viime keväänä lukemattomia yhteydenottoja niiltä, jotka eivät olleet näyttelyä ehtineet nähdä tai jotka olisivat halunneet nähdä sen vielä uudelleen. Ja jo vuosien ajan meiltä on toivottu erityisesti Maierin katuvalokuvausta.”

 

Kuvassa on musta mies ratsastamassa junaradan alla New Yorkissa katualueella.

Vivian Maier, New York 1953. Kuva:  Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY.

 
Työskennellessään lastenhoitaja Maier kulki Chicagon ja New Yorkin kaduilla usein kamera ja lapset mukanaan. Hän tallensi hetkiä elämästä – tuntemattomia ihmisiä, rakastavaisia, lapsia ja itseään peilien kautta. Maierin oli helppo päästä lähelle ihmisiä, koska hän oli itsekin osa katujen vilinää.
 
"Vivian Maier oli suvereeni valokuvaaja, taitava ja tarkkanäköinen. Hän kykeni vangitsemaan katujen tarinat toisinaan dramaattisiksi ja usein humoristisiksi kuviksi. Maier teki taidettaan ja eli omannäköistään elämää niissä olosuhteissa, jotka olivat hänen ulottuvillaan. Uskon, että monet kokevat Maierin tarinan voimauttavana, sillä eikö se osoita, että taiteen tekeminen on mahdollista jokaiselle, joka tuntee siihen paloa?" toteaa Faarinen.
 
Näyttelyn kuraattori on Anne Morin, joka on työskennellyt Vivian Maierin kuvien parissa vuodesta 2010 ja kuratoinut tämän tuotannosta lukuisia näyttelykokonaisuuksia. Vivian Maier -näyttelyn on tuottanut diChroma Photography.