Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.02.2023

Visuaalisesti häikäisevä Turandot suoratoistetaan maailmanlaajuisesti Kansallisoopperasta

Jo ennen ensi-iltaa loppuunmyyty Turandot suoratoistetaan Suomen kansallisoopperasta 16.2.2023. Esitystä voi seurata Kansallisoopperan Stage24-palvelussa ja kansainvälisessä OperaVision-suoratoistopalvelussa.

 

Kuvassa on Turandot keskellä valkoisessa asussa ja metallisessa aitauksessa.  Taustalla on suuri ruskean keltainen pyörylä ja aitauksen takana on henkilöitä kiinalaistyyppisissä asuissa.

Kuva: Kansallisooppera

 

Suomen kansallisoopperassa 27.1. ensi-iltansa saanut ja yleisön hurmannut Turandot lähetetään maksuttomana suoratoistona suomenkielisillä tekstityksellä Kansallisoopperan ja -baletin Stage24-videopalvelussa sekä eurooppalaisten oopperatalojen OperaVision-kanavalla torstaina 16.2. klo 18.50 Suomen aikaa. OperaVision tekstittää oopperan englanniksi, italiaksi ja suomeksi, ja kansainvälistä esitystä voi seurata maailmanlaajuisesti osoitteessa: https://operavision.eu/performance/turandot-2.

Esitys jää katsottavaksi tallenteena 23.8.2023 saakka. Suoratoiston äänestä vastaa YLE, joka myös taltioi esityksen lauantaina 18.3. YLE Radio 1 -kanavalla tapahtuvaa radiolähetystä varten.

Giacomo Puccinin säveltämä Turandot sai ensiesityksensä Milanossa vuonna 1926. Tarinassa prinsessa Turandot asettaa kosijoilleen kolme kysymystä ja vain oikein vastanneet selviävät kokeesta hengissä. Lopulta prinssi Calaf yllättää prinsessan vastaamalla oikein. Kiehtovan tarinan ohella Turandotin suosion perustana on kaunis musiikki, ennen kaikkea tunnettu aaria ”Nessun dorma”. Kansallisoopperan uuden Turandotin ohjauksesta vastaa ruotsalaislähtöinen Sofia Adrian Jupither. Hän korostaa oopperan psykologista ulottuvuutta ja peilaa tarinan teemoja nyky-yhteiskuntaan.

”Yleisellä tasolla Turandotin tarina pätee jokaiseen meistä: se saa pohtimaan, kuka ja minkälainen sinun odotetaan yhteiskunnassa olevan. Ihmiset haluavat usein lokeroida toisensa ja nähdä muut vain omien näkemystensä kautta. Tulkitsen Turandotin olevan valtarakenteiden sorron kohde. Julkinen elämä prinsessana on vain ulkokuori, johon hänet on pakotettu,” ohjaaja Jupither kuvailee. Lue lisää ohjaajan ajatuksia.

Turandotin lavastuksesta vastaa Erlend Birkeland, puvuista Maria Geber ja valaistuksesta Ellen Ruge. Suoratoistossa 16.2. esiintyvät Turandotin roolissa Astrik Khanamiryan, Calafina Mikheil Sheshaberidze ja Liùna Reetta Haavisto. Esityksen johtaa Pietro Rizzo.

Giacomo Puccini: Turandot
Suoratoisto Suomen kansallisoopperasta 16.2. klo 18.50 alkaen