Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.10.2021

Viiden aistin museokeskus avautuu portaittain Kaapelitehtaalla

Hotelli- ja ravintolamuseo, Suomen valokuvataiteen museo ja Teatterimuseo avaavat ovensa uudistuneina syksyllä 2021. Kolmesta museosta syntyy lähivuosien aikana museokeskus Kaapelimuseot Helsingin Kaapelitehtaalle.

Helsingin Kaapelitehtaalle syntyy lähivuosina kolmen museon museokeskus nimeltään Kaapelimuseot.

Kaapelitehdas. Kuva: Oscar Kääriäinen ja Daniel Torsell / Eficic Oy, kesäkuu 2021

Kaikkien kolmen museon näyttelytiloissa on käynnissä mittava remontti. Hotelli- ja ravintolamuseo uudistaa ydinnäyttelyään. Valokuvataiteen museo on laajentumassa Kaapelitehtaan kellarikerrokseen, johon rakentuu pysyvä näyttely. Teatterimuseon näyttelytilat on muokattu uuteen uskoon ja ensimmäiset näyttelyt avataan marraskuussa ja tammikuussa. Lisäksi museot saavat ensi vuonna uuden sisäänkäynnin Kaapelitehtaan uuden Lasipihan ja Tanssin talon suunnalta.

Kokonaisuudesta kypsyy valokuvan, esittävien taiteiden, ruoan ja juoman näyttämö
 

Hotelli- ja ravintolamuseo avaa ovensa 8.10. täysin uudella ydinnäyttelyllä. Moniaistinen Makuasioita-näyttely tarjoaa erilaisia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin, mitä se on, mistä ja miten se rakentuu ja muokkautuu ja ketkä siihen vaikuttavat. Lisäksi tammikuussa 2022 avataan Tiistaitarjotin -teemanäyttely, joka johdattelee 1970-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä konstailemattomien ruokaohjeiden maailmaan.

Uudistunut Valokuvataiteen museo avautuu myös 8. lokakuuta Poliittisen valokuvan festivaali 2021: Linnun katse -näyttelyn merkeissä. Tammikuussa 2022 on luvassa kaihomieltä ja utuista romantiikkaa, kun laaja kokoelmanäyttely piktorialismista esittelee suomalaisen valokuvataiteen ennennäkemättömät ensiaskeleet. Sen rinnalla nähdään Helsinki Darkroom Festivalin päänäyttely, joka juhlistaa analogisen valokuvauksen monimuotoisuutta. Syksyllä 2022 Kaapelitehtaan kellarikerroksessa avautuvat museon uudet tilat: pysyvä näyttely ja pimiö. Pysyvä näyttely kertoo siitä, miten valokuva on muuttanut maailmaa, meitä ja yhteiskuntaa. Näyttely ja työpajapimiö mahdollistavat entistä monipuolisemmin valokuvan kokemisen ja tekemisen. Valokuvataiteen museon uusi näyttelytila K1 jatkaa toimintaansa normaalisti kauppakeskus Kämp Galleriassa myös Kaapelitehtaan tilojen avautumisen jälkeen.

 Näyttelytilansa kokonaan uudelleen rakentanut Teatterimuseo avautuu yleisölle 3. marraskuuta. Pidetty Arkadia-teatteri pukuhuoneineen säilytettiin remontissa ja sen yhteyteen rakennetaan uusi näyttelyalue mm. nukketeatterista ja teatterihistoriasta. Marraskuun alussa avataan myös tanssinäyttely Syvää liikettä, joka käsittelee suomalaisen nykytanssin kehittymistä ja kansainvälisiä vaikutteita 1900-luvun alusta 2000-luvulle. Teatterimuseon näyttelyt täydentyvät tammikuussa 2022 Suomen Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäyttelyllä. Syksyllä 2022 tilat valloittaa ruotsalais-norjalais-suomalainen sosiaalisen tanssin yhteisnäyttely Everybody Dance! Vaihtuvien näyttelyiden rinnalla valmistellaan uutta pysyvää ydinnäyttelyä.

Museokeskus tarkoittaa muutakin kuin näyttelyitä. Museot tiivistävät yhteistä viestintää ja asiakaspalvelua, tarjontaan tulee entistä enemmän yhteisiä teemoja, tapahtumia, opastuksia ja projekteja. Esimerkkeinä näistä ovat syksyllä käynnistyvä Museoboksi-hanke ja Kulttuurin kummilapsitoiminta. Museoboksin kautta Kaapelimuseot laajenevat myös seiniensä ulkopuolelle ja tarjoavat sisältöjä virtuaalisesti muille paikkakunnille. Kulttuurin kummilapsien myötä museot tuottavat ohjelmaa vauva- ja pikkulapsiperheille.

Yhteisiä tapahtumia jatketaan ja kehitetään. Tulossa on erilaisille yleisöille suunnattuja teemapäiviä ja -iltoja, joille tietä ovat jo avanneet muutaman kerran järjestetyt Psykoanalyysin yö -tapahtumat. Lapsiperheyleisölle suunnattuja tapahtumia ovat perhepäivien lisäksi esim. ensi keväänä järjestettävät Herkkuteatteripäivät, jolloin tehdään ja valokuvataan teatterinukkeja hävikkihedelmistä ja -vihanneksista.

Suunnitteilla on myös esimerkiksi yhteisiä näyttelyteemoja ja muuta näyttely-yhteistyötä. Nurkanvaltauksissa museot vievät pieniä näyttelykokonaisuuksia toistensa tiloihin.

Näyttelykalenteri
 
(SVM = Valokuvataiteen museo, HRM = Hotelli- ja ravintolamuseo, TM = Teatterimuseo)

SVM: Poliittisen valokuvan festivaali 2021: Linnun katse 8.10.2021
HRM: Makuasioita 8.10.2021
TM: Päivitetty Arkadia-teatteri ja näyttely Syvää liikettä 3.11.2021
Uusi aula ja sisäänkäynti Lasipihalta alkuvuonna 2022
TM: Suomen Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäyttely 21.1.2022
SVM: Piktorialismi-näyttely ja Helsinki Darkroom Festival 28.1.2022
HRM: Tiistaitarjotin 28.1.2022
SVM: Uudet tilat avautuvat Kaapelitehtaan kellarissa syksyllä 2022
TM: Everybody Dance! lokakuu 2022
TM: pysyvä ydinnäyttely syksy 2023