Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.09.2023

Verdin suosituin ooppera Tampereella ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen - pääosassa Marjukka Tepponen

Tampereen Oopperan ensi kevään oopperatuotanto on Giuseppe Verdin La Traviata. Suosikkioopperaa tähdittävät Marjukka Tepponen, Paolo Fanale ja Arttu Kataja. Oopperan ensi-ilta on Tampere-talossa lauantaina 2. maaliskuuta 2024. Esityksiä on kuusi. Teoksen ohjaa Samuel Harjanne, ja Tampere Filharmoniaa johtaa Giancarlo Andretta.

Kuvassa on kultainen sermi, jossa on kuvioita ja ylhäällä lukee La Traviata. Sen alapuolella on Marjukka Tepponen on sivuttain tyköistuvassa pitkässä mekossa. Molemmilla reunoilla on mustaa.

La Traviatan pääroolin esittää Marjukka Tepponen. Kuva: Saara Salmi

 

Tampereen Oopperan kevään 2024 suurtuotanto La Traviatan päärooleissa häikäisevät sopraano Marjukka Tepponen (Violetta Valéry), tenori Paolo Fanale (Alfredo Germont) ja baritoni Arttu Kataja (Giorgio Germont). Muissa rooleissa laulavat mm. Tuomas Miettola, Niina Keitel, Ville Rusanen, Markus Suihkonen, Elli Vallinoja, Jussi Juola ja Juho Sten.

Teoksen ohjaa oopperadebyyttinsä tekevä Samuel Harjanne, joka tunnetaan etenkin katsoja- ja arvostelumenestystä saaneista musikaaliohjauksistaan Suomessa ja ulkomailla. Tampere Filharmoniaa johtaa Giancarlo Andretta. Teoksen lavastuksen suunnittelee Peter Ahlqvist, puvut Tinja Salmi, valot Ville Syrjä, videot Toni Haaranen ja koreografian Jack Johansson. Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa kuorokapellimestari Heikki Liimola.

Giuseppe Verdin (1813–1901) säveltämä La Traviata kantaesitettiin Venetsiassa vuonna 1853, ja se on yksi maailman kaikkien aikojen esitetyimmistä oopperoista. Kolminäytöksinen ooppera perustuu Verdin aikalaisen Alexandre Dumas nuoremman (1824–1895) näytelmään Kamelianainen (1848), joka luetaan länsimaisen kaunokirjallisuuden kauneimpien rakkauskertomusten joukkoon. Tampereen Oopperassa La Traviata on esitetty aiemmin vain kaksi kertaa, vuosina 1949 ja 1969. Ensi kevään tuotanto saa taiteellisen työryhmän käsissä uuden tulkinnan, kun suosikkioopperan tapahtumat sijoitetaan 1800-luvun puolivälin sijasta 1920-luvun häikäisevään ja ylenpalttiseen Pariisiin.

 

Kuvassa on Paolo Fanale istumassa rennosti nojatuolissa. Hänellä on ruskea takki päällään ja siniset farkut ja vasen jalka oikean päällä.

Paolo Fanale. Kuva: Sandro Scalia

 

”Luvassa on upean romanttisen musiikin lisäksi visuaalista ilotulitusta ja elokuvallista otetta, kun Moulin Rouge, Pretty Woman ja Great Gatsby lyövät kättä Ison salin lavalla. Violettan traaginen tarina koskettaa vuosikymmenestä toiseen. Haluan ohjauksessani tutkia eritoten sitä, kuinka vahva nainen saattoi selviytyä ja navigoida miesten maailmassa, jossa raha ja sosiaalinen status olivat kaikki kaikessa”, ohjaaja Samuel Harjanne kertoo.

Paluu kurtisaanin kenkiin ja Tampereelle

Pariisin hienostopiireissä vaikuttavan kurtisaani Violettan pääroolin tulkitsee sopraano Marjukka Tepponen, jonka näyttävä ura on kantanut hänet keskeisille kotimaisille ja kansainvälisille esiintymislavoille Itävallan Oper Grazia, New Yorkin Metropolitan-oopperaa ja Seattlen oopperaa myöten. Tampereen Oopperassa Tepposen rooleja ovat aikaisemmin olleet mm. Micaëla (Bizet: Carmen, 2020), Liisa (Madetoja: Pohjalaisia, 2017) ja Susanna (Mozart: Figaron häät, 2014). Tepponen teki ammattilaisdebyyttinsä vuonna 2008 Violettan roolissa Jyväskylän Oopperassa, mutta ei ole sen jälkeen rooliin palannut.

”La Traviata oli uralleni tärkeä lähtölaukaus. Violettan rooli on teknisesti hyvin laaja ja vaatii laulajalta kestävyyttä sekä monipuolista tulkintaa. Alkupuolen koloratuuriosuudet ja keimailevan kurtisaanin elkeet muuntuvat tapahtumien edetessä herkäksi lyyriseksi sopraanorooliksi. Otan ilolla haasteen vastaan. On ihanaa ja jännittävääkin palata Violettan kenkiin juuri Tampereelle, joka on minulle rakas mummolakaupunki. Tampereen Ooppera on upea työympäristö, yhteisö isolla y:llä. Koko Tampere-talo tekniikasta ja johdosta lähtien puhaltavat yhteen hiileen, ja Ison salin akustiikka on maailman huipputasoa”, Tepponen kertoo.

Violettaan rakastuvan Alfredon roolin laulaa Tampereen ensiesiintymisensä tekevä italialainen lyyrinen tenori Paolo Fanale. Etenkin Verdin, Mozartin ja Donizettin tulkitsijana tunnettu karismaattinen Fanale on viime kausina esiintynyt mm. Lontoon kuninkaallisessa oopperassa, Wienin valtionoopperassa, Lausannen oopperassa, Baijerin valtionoopperassa ja New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Tammikuussa 2024 Fanale laulaa Alfredon roolin Berliinin valtionoopperan La Traviatassa.

Alfredon isän roolin laulaa Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin baritoneihin lukeutuva Arttu Kataja, joka on kuulunut Berliinin valtionoopperan solistikuntaan vuodesta 2006. Kataja on vieraillut mm. Theater an der Wienissä, Théatre du Capitolissa Toulousessa, Teatro Municipalissa Santiago de Chilessä, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Kansallisoopperassa sekä lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja Euroopassa. Tampereen Oopperassa Kataja hurmasi viimeksi keväällä 2022 Taikahuilu-oopperan Papagenon roolissa.

Verdi: La Traviata

Musiikinjohto Giancarlo Andretta
Ohjaus Samuel Harjanne

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro
Kuorokapellimestari Heikki Liimola

Lavastus Peter Ahlqvist
Pukusuunnittelu Tinja Salmi
Valosuunnittelu Ville Syrjä
Videosuunnittelu Toni Haaranen
Koreografia Jack Johansson

Rooleissa

Violetta Valéry – Marjukka Tepponen  
Alfredo Germont – Paolo Fanale
Giorgio Germont – Arttu Kataja
Gastone de Letoriés – Tuomas Miettola
Flora Bervoix – Niina Keitel
Annina – Elli Vallinoja
Tohtori Grenvil – Markus Suihkonen
Paroni Douphol – Ville Rusanen
Markiisi d'Obigny – Jussi Juola
Lähetti – Juho Sten           

Tuotanto Tampere-talo Oy, yhteistyössä Tampere Filharmonia ja Harjanne Company Ltd Oy

Esitykset

2.3.2024, ensi-ilta
6.3.2024
9.3.2024
12.3.2024
14.3.2024
16.3.2024