Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.07.2022

Veljekset Kjell ja Mårten Westö kirjoittivat yhteisen teoksen – "Olemme ylpeitä tästä kirjasta"

Asiasta oli puhuttu, mutta se oli jäänyt aina muiden töiden jalkoihin, kunnes nyt aika oli oikea: kirjailijat Kjell ja Mårten Westö päättivät kirjoittaa yhteisen teoksen. Henkilökohtainen ja yhteiskunnallinen Vuodet pohtii, mitä eletyistä vuosista jää jäljelle, mitä niistä muistamme ja opimmeko elämäntaipaleellamme mitään.

 

Kuvassa ovat Westön veljekset Mårten ja Kjell puolivartalokuvassa.  Kuva on musta-valkoinen.

Mårten (vas.) ja Kjell Westö. Kuva: Otava

 

Veljekset Kjell (s.1961) ja Mårten (s. 1967) Westö varttuivat Helsingin esikaupungeissa. Vanhemmat olivat muuttaneet pääkaupunkiin Pohjanmaalta ja perhe kuului sotiemme jälkeisten vuosikymmenien nousevaan keskiluokkaan. Veljekset päätyivät kirjailijoiksi, ja keski-iässä heräsi ajatus yhteisestä kirjasta.

Vuodet on tämä kirja. Esseen, kronikan ja novellin välimaastossa liikkuvissa teksteissään Kjell ja Mårten nostavat menneiltä vuosilta muistoja, niin yksityisiä kuin kollektiivisia, ja peilaavat niitä nykyhetkeemme ja sen kriiseihin ja vaatimuksiin. Vuodet on henkilökohtainen, yhteiskunnallinen, herkkä, hauska ja ajoittain nostalginenkin. Se imaisee lukijan mukaansa aivan kuin istuisi juttelemassa Westöiden kanssa.