Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.01.2024

Veera Tyhtilän Valkoinen perkele - kantaesitys KokoTeatterissa helmikuussa

Valkoinen perkele on Veera Tyhtilän käsikirjoittama ja Aino Kiven ohjaama uusi kotimainen kantaesitys. Esitys toteutetaan helsinkiläisen KokoTeatterin ja tamperelaisen Teatteri Siperian yhteistuotantona. Esiintyjinä nähdään Yasmin Ahsanullah, Santeri Helinheimo, Tuukka Huttunen sekä Anu Palevaara. Esitykset KokoTeatterissa 21.2.-2.4.

Kuvassa on vasemmalla miehen kasvot ja naisen kasvot eri kuvassa ja keskellä kolmen kirjaimen sarjoissa Valkoinen valhe valkoisilla paksuilla kirjaimilla.  Oikealla on naisen ja miehen kasvot eri kuvissa. Tausta on tumma.

Kuva: Koko Teatteri

 

Näytelmä käsittelee ihmismielen nurjan puolen ulottuvuuksia ja sitä, miten helposti yksilö horjahtaa pimeämmälle puolelle, kun manipulaatio, olosuhde tai puhdas sattuma ajaa hänet siihen pisteeseen. Tarinassa neljä opiskelijaa aloittaa yliopiston kurssitehtävänä kokeen siitä, miten herkästi ihmisen saa manipuloitua tekemään toiselle pahaa. Leikkimielinen tehtävä ajautuu erilaisten sattumien kautta liian pitkälle.

Kaikilla neljällä on pelissä oma tavoitteensa: Tessa aikoo suorittaa tutkinnon huippuarvosanoin ennätysajassa. Aava etsii rakkautta. Matti-Pekka haluaa irrottautua äidistään ja Tommi - no, hän nyt vain tarkkailee muita. Vai?

"Ajan hermolla kulkeva komedia herättää pohtimaan empatiaa digitaalisuuden aikakaudella."

Veera Tyhtilä on suomalainen näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja. Hänen teoksiaan on esitetty muun muassa Ryhmäteatterissa, Suomen Kansallisteatterissa sekä Oulun, Seinäjoen, Savonlinnan ja Hämeenlinnan kaupunginteattereissa ja elokuvateattereissa kautta maan. Teosten skaala on laaja ja niiden joukossa on mm. draamaa ja komediaa, kokeellista multitaideteatteria, tanssiteatteria ja suuren näyttämön musikaaleja.

Aino Kivi on monipuolinen teatteriohjaaja, dramaturgi, kirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen viimeisimpiin töihinsä lukeutuvat muun muassa Kansallisteatterin ja Eesti Draamateaterin yhteistyö Varamiehet/Varumehed, Tampereen Työväen Teatterin Suhteellisen vapaata sekä romaani Joutonainen (Into Kustannus).

KokoTeatteri on helsinkiläinen ammattiteatteri, joka on toiminut vuodesta 1997. Teatterin omassa ohjelmistossa on toisessa äärilaidassa draama ja toisessa nykytanssi. KokoTeatterissa tehdään viihdyttäviä esityksiä, jotka haastavat ajattelemaan.

Teatteri Siperia on tamperelainen ammattiteatteri, joka on perustettu vuonna 2005. Teatteri Siperia tekee mielenkiintoista ja raikasta teatteria ajankohtaisista aiheista. Esitykset ovat poikkeuksetta yllättäviä ja mieleenpainuvia.

Esitys toteutetaan yhteistuotantona KokoTeatterin ja Teatteri Siperian kanssa.Yhteistyössä on mukana myös Hämeenlinnan Teatteri.

Kantaesitys KokoTeatterissa 21.2.2024.
Näytelmän oikeuksia valvoo Nordic Drama Corner.
Valkoinen perkele ja Teatteri Siperia on saanut tukea SKR Uudet Klassikot -rahastolta.

Käsikirjoitus Veera Tyhtilä
Ohjaus Aino Kivi
Esiintyjät Yasmin Ahsanullah, Santeri Helinheimo, Tuukka Huttunen sekä Anu Palevaara
Valosuunnittelu Pietari Salmi
Musiikki- ja äänisuunnittelu Amanda Beckley
Videot, valokuvat ja graafinen ilme Heidi Bergström
KokoTeatterin tiedotus ja markkinointi Sini Salo
Ryhmämyynti Salla Heikkinen, Sini Salo

https://www.kokoteatteri.fi/