Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.05.2023

Vantaan 50-vuotisjuhlavuotta vietetään 2024 teemalla Kotona Vantaalla - historiaa ja Kotiseutupäivät

Vantaa täyttää kaupunkina 50 vuotta 2024. Juhlavuotta vietetään monin eri tavoin alkaen uudenvuodenvastaanotosta vuodenvaihteessa 2023-2024.  

Kuvassa menee etualalla junaraide ja oikeassa sivussa on katosta.  Vasemmalla ylhäällä näkyy valkoista kerrostaloriviä. Siinä on ulokkeina sinisiä, punaisia ja vihreitä ulokeparvekkeita. Radan vieressä on betoniseinämää ja siinä on mustan lennosta laskeutuvan kurjen kuvasarjaa pitkin seinämää.

Kuva: www.muistaakseni.com

 

Vantaan 50-vuotisjuhlavuodesta toivotaan kaikkien vantaalaisten yhteistä juhlavuotta. Asukkaita, yhteisöjä, oppilaitoksia ja yrityksiä kutsutaan osallistumaan vuoden ohjelmiston toteuttamiseen. Osallistumisen tavoista tiedotetaan tämän vuoden kuluessa.  

Juhlavuoden teema Kotona Vantaalla

Juhlavuoden teema ja tavoitteet ovat muodostuneet monikielisen asukaskyselyn tuloksena. Kesällä 2022 kaupunkilaisilta kysyttiin: Millainen on sinun viisikymppinen Vantaasi - nyt ja tulevaisuudessa? Kysely kiinnosti vantaalaisia ja vastauksista poimittiin englanniksi tullut lausahdus: Vantaalla tuntee, että on löytänyt paikkansa maailmassa. ”Tämä ilmaisi hienosti ajatuksen, jonka soisi jokaisen tuntevan kotipaikastaan. Tästä muotoutui teemaksi Kotona Vantaalla”, kertoo juhlavuoden koordinaattori Ulla Viskari-Perttu.  

Vantaan kaupunkihistoria kirjaksi

Juhlavuoteen huipentuu myös Vantaan kaupungin historiatoimikunnan Vantaa50-hanke. Hankkeessa kerätään kaupunkilaisten muistitietoa ja järjestetään historia-aiheisia tapahtumia. Juhlavuonna avataan hankkeeseen liittyvä kaupunginmuseon näyttely ja julkaistaan Vantaan 50-vuotista kaupunkihistoriaa käsittelevä juhlakirja. Kirjassa pureudutaan Vantaan kasvun ja kehityksen erityispiirteisiin kuntapolitiikan, kaupunkisuunnittelun ja vantaalaisen arjen näkökulmasta. Juhlakirja tulee myyntiin kaupunginmuseon verkkokauppaan ja sen löytää myös Vantaan kirjastoista.  

Vantaa50-toimituskunnan pj. on Euroopan historian professori Laura Kolbe Helsingin yliopistosta. Muita jäseniä ovat kaupunginmuseon päällikkö Marjo Poutanen, kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto, FM Jukka Hako ja kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine.
   
Kotiseutupäivät Vantaalla 2024

Yksi juhlavuoden päätapahtumia on elo-syyskuun vaihteessa järjestettävät Valtakunnalliset kotiseutupäivät. Kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton vuotuinen päätapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1949 alkaen eri puolilla Suomea. Kotiseutupäivät järjestetään Vantaalla 30.8.–1.9.2024, nyt ensimmäistä kertaa. Vantaata esittelevän ohjelman lisäksi Kotiseutupäivillä tuodaan esille ajankohtaisia kotiseututyön teemoja.     

Vantaan Kotiseutupäivillä halutaan nostaa esiin modernia kaupunkilaisuutta, osallisuutta ja monikulttuurisuutta kulttuuriperinnön lisäksi. Tapahtuma on myös Kotiseutuliiton oman 75-juhlavuoden huipentuma. ”Haluamme tuoda tapahtumalla esiin uusia kotiseututyön tekemisen muotoja ja vahvistaa uusien kaupunkilaisten kotoutumista. On hauskaa, että tapahtumassa voidaan lisäksi juhlia samaan aikaan Vantaan ja Kotiseutuliiton merkkivuotta”, Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Sampo Suihko sanoo.

Kotiseutupäiville osallistuu tuhansia paikallisia sekä satoja kulttuurialan ammattilaisia ja -harrastajia eri puolilta Suomea. Kunnat, maakuntien liitot, yhdistykset, aluejärjestöt ja valtakunnalliset järjestöt lähettävät tapahtumaan edustajansa. Monet tulevat tapahtumaan ilman edustustehtäviä, koska se on erinomainen tapa tutustua aitoon paikalliseen kulttuuriperintöön. Tapahtuma on erittäin vahvasti myös paikallisten oma tapahtuma, mikä näkyy Kotiseutupäivien monipuolisessa ohjelmassa.   

Vantaan kaupungin kulttuurijohtaja Annukka Larkio toivottaa Kotiseutupäivien juhlaväen sydämellisesti tervetulleeksi Vantaalle:   

“50-vuotissynttäreitään kaupunkina viettävä Vantaa on rosoisen kaunis, historiallinen kaupunki, jonka seudullinen historia ulottuu aina kivikaudelle saakka. Vantaalla kulttuuri, julkinen taide, historia ja kulttuuritapahtumat näyttäytyvät varsinkin kesäaikana eri puolilla kaupunkia. Vantaan juhlavuoden teema ” Kotona Vantaalla” kokoaa yhteen kaikki ihmiset, mistä ikinä he ovatkaan tänne muuttaneet tai syntyneet täällä.”