Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.11.2021

Vankien valmistama Ajankantajat -esitys saa ensi-iltansa KokoTeatterissa 25.11.

KokoTeatterissa nähdään marraskuussa vankien valmistama ja esittämä näytelmä Ajankantajat. Vankilateatterin esitys on Taittuu ry:n, Keravan vankilan ja KokoTeatterin yhteistuotanto. Vankilateatteriyhdistys Taittuu ry. on tehnyt KokoTeatterin kanssa yhteistyötä jo kymmenen vuoden ajan.

Ajankantajat on unenomainen satu, jossa Kohtalan lähiöllä Lentäjä, Tarkastaja ja Kellis katsovat vierain silmiin maailmaa, joka harmaantuu ja halkeilee. Ihmiset säntäilevät hartiat korvissa autoilleen ja kaduilla kuuluu vain tietokoneiden naputus. Aika on kuin salaa alkanut kerääntyä harmaalle joukolle, joka valtaa kadut, kodit ja ennen kaikkea ihmisten mielet. Silti ajan askelmerkit osuvat toisinaan heille, joilta ei osata sitä odottaa.

Vankilateatterin esitys  Ajankantajat on Taittuu ry:n, Keravan vankilan ja KokoTeatterin yhteistuotanto, jonka ensi-ilta on 25.11.2021 Koko Teatterin tiloissa.

Ajankantajat. Kuva: KokoTeatteri

Ajankantajat on Keravan vankilan miesten käsikirjoittama teos, joka pohjautuu Michael Enden aikuisten satuun Momo. Projektin ohjaaja Kerttu Pyy kuvailee 1977 vuonna ilmestyneen Momon käsittelevän hyytävän ajankohtaisesti ajan ja hetkessä olemisen teemaa:

”Pohjateos on tietyllä tavalla vielä paljon ajankohtaisempi, ehkä jopa akuutimpi, kuin silloin kun teos kirjoitettiin. Miesten kirjoittamassa tulkinnassa on kuitenkin ripaus ilonpitoa, leikkiä ja huumoria. Yleissävyltään teos on haikea ja odottava sekä jollain tavalla vääjäämätön niin kuin aikakin ihmiselämässä on.”

Vankien lisäksi Pyy ohjaa taiteellista työryhmää, joka luo Ajankantajista teosta, jossa yhdistyy tasavertaisesti esiintyjien kirjoittama teksti, liikemateriaali, livemusiikki sekä projisoinnit. Pyylle ominainen rekvisiitan ja puvustuksen monimerkityksellinen käyttö on tärkeä osa tarinankerrontaa.

Taittuu ry:n vankilateatterin ja KokoTeatterin 10. juhlavuosi

Taittuu ry. ja KokoTeatteri ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2011 lähtien ja Ajankantajat on kumppaneiden viides yhteistyöprojekti. Helsingin Kalliossa toimivan KokoTeatterin teatterinjohtaja Anna Veijalainen kertoo juhlavuodesta:

”KokoTeatterin ja Taittuu ry:n yhteistyö on jatkunut jo 10 vuotta ja tänä vuonna vietämme juhlavuotta. Ensimmäisen kerran teatterin lavalle nousi Kuningas Lear - veljeni kuningas vuonna 2011. Aidot kohtaamiset ja merkityksen lisääminen maailmaan ovat olleet vuosien varrella merkittäviä kokemuksia, niin vankilateatteriin osallistuneille kuin teatterin henkilöstölle. Ohjelmistossamme näille esityksille on aina erityinen paikka."

Vankilateatteri on Taittuu ry:n vetämä ja Rikosseuraamuslaitoksen rahoittama projekti, joka tekee taiteellisesti tinkimätöntä teatteria. Taittuu ry:n kehittämä, mm. Vuoden teatteritekona 2011 palkittu vankilateatterityö on viimeisen kymmenen vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa osana Rikosseuraamuslaitoksen toimintojen valikoimaa ja yhteisöteatterin kenttää. Taittuu ry:n produktioiden keskiössä ovat vangit, jotka ohjaajan avustuksella käsikirjoittavat ja esittävät näytelmän yleisölle.

Vankilateatterin mahdollistaa uusi onnistumisia

Keravan vankilan apulaisjohtaja Minna Peltonen alkoi järjestämään vankilateatteriprojektia Keravan vankilalle jo kaksi vuotta sitten tavattuaan Taittuu ry:n vastaavan ohjaajan Hannele Martikaisen Turun kulttuuripäivillä. Peltonen oli jo aiemmin nähnyt Taittuu ry:n vankilateatteriesityksiä ja näki taide- ja teatteritoiminnan tärkeänä vankiloissa.

”Olen iloinen, että saimme projektin vankilaamme. Vankilateatteritoiminnassa on valtavasti mahdollisuuksia, etenkin nyt kun korona aikana emme ole pystyneet tarjota oikein mitään taidetoimintaa. On ollut hieno nähdä, miten tosissaan vangit ovat projektissa mukana. Teatteritoiminta on vaatinut heiltä rohkeutta heittäytyä ja laittaa itsensä likoon, ja uskon heidän saavan projektista uusia voimavaroja", Peltonen kertoo.

KokoTeatterissa nähtävään neljän esityksen sarjaan liittyy myös yksi avoin keskustelutilaisuus lauantaina 27.11.  Keskustelutilaisuudessa esityksen tekijät kertovat esityksen valmistamisprosessista ja vankilateatterista. Ilmoittautuminen tilaisuuteen vaaditaan.

Työryhmä
Lavalla: Keravan vankilan miehet
Ohjaus: Kerttu Pyy
Käsikirjoitus: näyttelijät ja Kerttu Pyy
Koreografia ja liikeilmaisu: Ninu Lindfors
Äänisuunnittelu ja lavamuusikko: Karen Soinila
Valosuunnittelu ja projisoinnit: Pekka Pitkänen
Puvustus: Tommi Haapaniemi
Vastaava ohjaaja: Hannele Martikainen
Valokuvaus ja graafinen suunnittelu: Juho Rekilä
Tuottaja: Mirkka Maarajärvi
Tuotanto: Taittuu ry., Keravan vankila, KokoTeatteri