Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.08.2020

Vanhat mestarit saa uuden ulottuvuuden EMMA – Espoon modernin taiteen museossa Maalaustaide-monologipuheenvuoron myötä

Thomas Bernhardin samannimiseen romaaniin pohjautuva Vanhat mestarit saa uusintaensi-iltansa EMMAssa 26. elokuuta. Esityksen yhteydessä kuullaan nyt ensi kertaa Martin Crimpin Bernhard-pastissi Maalaustaide. Teosparin on tuonut näyttämölle Minna Leino, ja esiintyjinä nähdään timantinkova näyttelijäkvartetti ‒ Hannu-Pekka Björkman, Hannu Kivioja ja Markku Maalismaa sekä monologin esittävä Marja Salo.

 

Kuvassa ovat Hannu-Pekka Björkman, Hannu Kivioja ja Markku Maalismaa sekä monologin esittävä Marja Salo erillisessä kuvassa.

Markku Maalismaa (vas.), Hannu Kivioja ja Hannu-Pekka Björkman. Kuva:Vertti Teräsvuori ja Mitro Härkönen

 

Wienin taidehistoriallisen museon Bordone-salissa on Tintoretton kuuluisa maalaus Valkopartainen mies. Maalausta tarkastelee arvostettu musiikkikriitikko ja aitouden ankara etsijä Reger. Regeriä taas tarkastelee kirjailija ja filosofi Atzbacher, jota puolestaan tarkastelee museon vahtimestari Irrsigler.

Thomas Bernhardin samannimiseen romaaniin (Teos, 2013) pohjautuva Vanhat mestarit on esitys muun muassa taiteista ja kopioista, Heideggerista ja muista pöhötetyistä sukulaisista, Wienin käymälöistä ja henkiinjäämisvoimasta. Huippusuositun esityksen yhteydessä kuullaan nyt Martin Crimpin huikea Bernhard-pastissi Maalaustaide.

Keskiössä on Vermeerin samanniminen maalaus, niin ikään Wienin taidehistoriallisessa museossa sijaitseva teos, jonka kautta Crimpin monologi käsittelee miehen katsetta. Naisen esittämässä puheenvuorossa nousevat esiin maalauksen kuvaama nuori nainen, naiset ylipäätään, Vermeerin taideteos ‒ ja koko se väkivaltainen historia, joka koskettaa kaikkia edellä mainittuja. Maalaustaide on kuin Vanhojen mestarien fuugan tapaan kulkevasta ajatusvirrasta puuttuva pala.

Vanhat mestarit kantaesitettiin Kansallisteatterin ja HAM Helsingin taidemuseon yhteistuotantona syksyllä 2017. Näyttämöteosta on esitetty HAM Helsingin taidemuseossa kahden eri näyttelyn yhteydessä sekä Ateneumissa ja Sara Hildénin taidemuseossa. Martin Crimpin Maalaustaide kantaesitettiin Wienin taidehistoriallisessa museossa vuonna 2015. Monologi nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Vanhat mestarit -esityksen työryhmä omistaa EMMAn esitykset suomentaja Tarja Roinilan (27.1.1964 – 19.5.2020) muistolle.

Uusintaensi-ilta EMMA – Espoon modernin taiteen museossa 26.8.2020.

Rooleissa Hannu-Pekka Björkman, Hannu Kivioja, Markku Maalismaa ja Marja Salo

Konsepti, sovitus ja ohjaus Minna Leino
Vanhat mestarit -romaanin suomennos Tarja Roinila
Maalaustaide-monologin suomennos Minna Leino
Taiteellinen suunnittelu Minna Leino ja työryhmä: Jari Kettunen, Kati Lukka, Kare Markkola, Heikki Nylund, Johanna Storm, Ville Toikka ja Auli Turtiainen
Dramaturgit Jukka-Pekka Pajunen ja Eva Buchwald