Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.04.2024

Valtavat sammaljätit herättävät kiinnostusta Amos Rexin takapihalla – Kim Simonssonin Sammaljätit -näyttely aukeni

Salaperäiset sammaljätit valtaavat Lasipalatsin aukion – Kim Simonssonin (s. 1974) näyttely aukeaa tänään maanantaina 29.4.2024 sopivasti vapuksi ja Lasipalatsin aukion uudelleenavajaisiin. Sammaljätit ovat herättäneet jo installoinnin aikana valtavasti kiinnostusta sekä kaupunkilaissa että turisteissa.

Kuvassa on vihreä veistos pikkutytöstä, joka istuu ja pitää vasemmalla kädessään iso oravaa ja oikeassa kädessään pientä oravaa.  Vasemmalla puolella on takana harmaa iso kartio, joss on pyöreä lasi vasemmalla. Oikealla näkyy taustalla ruskea tiilirakennus.

Kim Simonsson: Ystävyys, 2022. Kuva: Mika Huisman/Amos Rex

 

Sammaljätit ovat noin neljän metrin korkuisia, kirkkaanvihreitä hahmoja, jotka kommunikoivat keskenään viittomakielellä. Kim Simonssonin teokset on hankittu osaksi Konstsamfundetin kokoelmaa, joka on yksi laajimmista yksityisistä taidekokoelmista Suomessa.

“Minulla oli visio suuresta metsään sammaloituneesta hahmosta. Tämän ystävällisen jätin voisi kuka tahansa kohdata sattumalta metsässä kulkiessaan. Tämä unelma toteutuu nyt, kun neljä jättiä muuttaa Söderlångvikin metsään", sanoo Simonsson.

Sammaljätit löytyvät Söderlångvikin metsästä Kemiönsaarelta keväästä 2025 alkaen.

Simonsson kuvailee jättejään utooppisiksi sammallapsiksi. Hän on antanut jokaiselle ryhmän jäsenelle oman tärkeän tehtävän, ja jokainen tehtävä on yhtä tärkeä. Yksi kantaa työkaluja, kun taas toinen kantaa suksia selässään. On syytä kiinnittää huomiota myös sammaljättien käsiin, jotka ovat merkittävässä roolissa; jätit kommunikoivat toistensa ja ympäristönsä kanssa viittomakielellä.  

Kuvanveistäjä Kim Simonsson asuu ja työskentelee Fiskarsin taiteilijakylässä Länsi-Uudellamaalla. Hän on työskennellyt keraamisten sammalhahmojen parissa lähes kymmenen vuoden ajan – sammaljätit ovat hänen tähän asti suurimmat teoksensa. Simonsson tunnetaan ennakkoluulottomasta tarinankerronnasta ja materiaalien vahvasta tuntemuksesta.

Sammaljätit ovat esillä Lasipalatsin aukiolla 29.4.–20.10.2024. Näyttelyn on kuratoinut Kai Kartio.

https://amosrex.fi/