Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.05.2025

Valokuvataiteen mestari Arno Rafael Minkkinen palaa Kuopioon – VB:n kesänäyttely Kotiinpaluu juhlistaa taiteilijaa ja juhlivaa kaupunkia

Kansainvälisesti arvostettu amerikansuomalainen valokuvataiteilija ja valokuvataiteen professori Arno Rafael Minkkinen tunnetaan etenkin omaa alastonta vartaloaan erilaisissa luontomaisemissa kuvaavista teoksista. Hänen tuotantonsa muodostaa yhden omakuva-genren pisimmistä, yhtäjaksoisesti jatkuneista kokonaisuuksista. Ensimmäisistä teoksista 1970-luvun alussa tähän päivään saakka kuvat ovat aina olleet erilaisia, mutta säilyttäneet saman ajattomuuden ja omaleimaisen esteettisen tyylin.

VB-valokuvakeskuksella Kuopiossa 23.5.-28.9.2025 esillä oleva Homecoming - Kotiinpaluu näyttelyn aiheet ovat vedestä, maasta ja taivaasta; niistä kolmesta elämän vertikaalisesta kerroksesta, joissa Minkkisen mielikuvitus ja valokuvat ovat navigoineet koko hänen uransa ajan. Hän on yhdistänyt elämäntyössään onnistuneesti kolme roolia – taiteilijan, esseistin ja opettajana työt – jo yli viidenkymmenen vuoden ajan.

 

Kuvassa on järvimaisema ja sen yläpuolella taivasta poutapilvineen, jotka heijastuvat veteen.  Horisontti on keskellä. Vedessä keskellä on mies kumartuneena veteen niin, että ylävartalo näkyy, mutta ei pää, kädet ja jalat. Kuva on musta-valkoinen.

Arno Rafael Minkkinen: Oulujärvi Afternoon, Paltaniemi, Kajaani, Finland, 2009.

 

Minkkisen työskentelytavat ovat edeltäneet Photoshopin käyttöä. Kuvan on vastattava sitä todellista hetkeä, joka muodostuu linssin edessä. Hän luottaa yksinkertaisiin välineisiin, kuten ensimmäiseen laukaisinkaapeliinsa, joka käynnisti kameran itselaukaisimen yhdeksän sekunnin viiveellä. Hän sommittelee ja ottaa kuvat yksin. Koska kukaan – ei edes Minkkinen itse – katso kameran etsimeen kuvanottohetkellä, jokaisesta kuvasta tulee yllätys, joka odottaa löytämistään.

“Onneeni luottaen edessä olevien mahdollisuuksien määrä olisi rajaton. Taide on näkyväksi tehtyä riskinottoa ja rohkeus on pelon tekemistä näkymättömäksi. Näitä periaatteita pyrin ilmentämään työskentelyssäni. Siten työni sydän ja sielu tulisivat näkyväksi ympäri maailman.”  – Arno Rafael Minkkinen

Aikaisemmin Minkkisen tuotantoa on ollut esillä Kuopiossa VB-Galleriassa 1986 ja VB-valokuvakeskuksella 1999 ja nyt hän tuo näyttelynsä Kuopioon kaupungin 250-juhlavuoden kunniaksi. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Münchenissä toimivan Versicherungskammer Kulturstiftungin kanssa, ja sitä on tukenut Museovirasto.

Näyttelyn aikana Minkkinen itse täyttää 80 vuotta. Avajaispäivänä perjantaina 23. toukokuuta järjestetään Kino Kuvakukossa klo 17 ilmainen Minkkisen yleisöluento “Art is risk made visible”. Edelleen aktiivista uraa toteuttava Minkkinen tulee myös työskentelemään Kallaveden rannoilla ja uutta materiaalia nähdään VB-valokuvakeskuksen näyttelyn yhteydessä.

Arno Rafael Minkkinen

Vuonna 1972 ensimmäisen yksityisnäyttelynsä pitäneen Minkkisen tuotantoa on nykyisin nähtävillä yli 75 merkittävässä museossa ja julkisessa kokoelmassa. Näitä ovat esimerkiksi Musée d’art moderne ja Georges Pompidou -keskus Pariisissa, Musée de l’Élysée Lausannessa, Museum of Modern Art New Yorkissa, Museum of Fine Arts Bostonissa, Centre of Creative Photography Tucsonissa, Museum of Fine Arts Houstonissa, High Museum of Art Atlantassa, Addison Gallery of American Art, Kanadan National Art Gallery Ottawassa, Tokion metropolialueen valokuvamuseo ja Kiasma Helsingissä. Viime aikoina Minkkisen yksityisnäyttelyitä on järjestetty nykytaiteen museoissa Limassa, Zagrebissa ja Pietarissa.

Helsingissä 4.6.1945 syntynyt ja kuusivuotiaana perheensä mukana New Yorkiin muuttanut Minkkinen tunnetaan taiteilijauransa lisäksi esseistinä, kirjailijana, kuraattorina ja opettajana. Hän on punonut kaikki nämä elämäntyönsä tiiviisti yhteen jo yli viiden vuosikymmenen ajan. Suoritettuaan kandidaatin tutkinnon Wagner Collegessa Minkkinen aloitti työuransa mainosalalla Madison Avenuella. Hänen kirjoittamansa Minolta-kameran mainoslause “What happens inside your mind can happen inside a camera!” antoi innostuksen hakeutua opiskelemaan valokuvausta Rhode Island School of Designiin, jossa hän suoritti kuvataiteen maisterin tutkinnon vuosina 1972–1974 opettajinaan Harry Callaghan ja Aaron Siskind.

Kahden vuoden jaksoissa 1970- ja 1980-luvuilla Minkkinen opetti Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä, nykyisessä Aalto-yliopistossa. Neljän vuoden ajan hän työskenteli apulaisprofessorina MIT:ssä ja kaikkiaan 28 vuotta taiteen professorina Massachusettsin yliopistossa Lowellissa. Lisäksi hän on toiminut kymmenen vuotta opettajana École d’Arts Appliqués -oppilaitoksessa Veveyssa. Nykyisin Minkkinen on Massachusettsin yliopiston emeritus-professori ja Aalto-yliopiston dosentti.

Merkittävimpiä Minkkisen valokuvateoksia ovat Frostbite (Morgan & Morgan, 1978), Waterline (Marval, Aperture ja Otava, 1995) (Grand Prix du Livre, 25. Rencontres d’Arles), Body Land (Motta, Nathan ja Smithsonian Institution Press, 1997), SAGA: The Journey of Arno Rafael Minkkinen: Thirty-Five Years of Photographs (Chronicle Books, 2005), Homework: The Finnish Photography, 1973 to 2008, Balanced Equation (Lodima Press, 2010) ja Minkkinen (Kehrer Verlag). Viimeksi mainittu voitti Saksan kultaisen valokuvakirjapalkinnon Vuoden monografiana 2019–2020 ja sai kunniamaininnan Suomen kirjapalkintoraadilta 2021.

Arno Rafael Minkkiselle on myönnetty useita huomionosoituksia ja tunnustuksia kuten National Endowment for the Arts -apuraha 1991, Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan mitali 1992, valokuvataiteen valtionpalkinto 2006, Lucie Award -palkinto 2013 saavutuksista kuvataiteen alalla, John Simon Guggenheim -säätiön apuraha 2015, Pro Finlandia-mitali 2017, Society for Photographic Education -järjestön “Honored Educator” -palkinto sekä alueellisella että kansallisella tasolla 2015 ja 2019.

Arno Rafael Minkkinen
Homecoming - Kotiinpaluu
23.5.-28.9.2025
VB-valokuvakeskus, Kuninkaankatu 14-16, Kuopio