Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.11.2023

Valoa, valoa, valoa -elokuva palkittiin Saksan Wiesbadenissa kahdella palkinnolla

Inari Niemen ohjaama ja Juuli Niemen käsikirjoittama elokuva Valoa valoa valoa palkittiin Saksan Wiesbadenissa exground filmfest 36 -festivaalilla. Elokuvan käsikirjoittaja Juuli Niemi oli vastaanottamassa International Youth Film Competition -sarjan pääpalkinnon (2500€) sunnuntaina 26.11. Elokuva sai myös festivaalin yleisöpalkinnon.

Juuli Niemi seisoo kuvassa keskellä ja hänellä on kahdessa kansiossa kaksi kunniakirjaa. Kansiot ovat burgundin punaisia. Taustalla on filmifestivaalin kelta-mustia julisteita.

Juuli Niemi vastaanotti International Youth Film Competition -sarjan pääpalkinnon 26.11.2023. Kuva: Wiesbadener Kinofestival e.V.

 

Festivaalin jury perusteli valintaansa näin: "Elokuva onnistuu välittämään uudenlaisella tavalla tyypillisen kasvutarinan teemat; ensirakkauden, menetyksen ja perheongelmat. Valon käyttö on nerokasta ja kohtaukset joissa ihminen mieluummin katsoisi poispäin, valaistaan ​​hohtavan kirkkaassa valossa. Tapa, jolla tunnelmallisimmat kohtaukset kehittyvät, lumoaa katsojan visuaalisesti. Mestarillinen trauman ja väärinkäytön teemojen käsittely sekä upeat näyttelijät tekevät tästä ehdottoman "pakko nähdä” -elokuvan.”

Valoa valoa valoa on monitasoinen draamaelokuva ensirakkaudesta, sen häikäisevästä valosta ja elämänpituiseksi venyneistä varjoista. Se perustuu kirjailija Vilja-Tuulia Huotarisen palkittuun romaaniin, johon käsikirjoittaja Juuli Niemi on tuonut aikuisen Mariian näkökulman. Elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään Rebekka Baer, Anni Iikkanen, Laura Birn ja Pirjo Lonka. Valoa valoa valoa sai kansainvälisen ensi-iltansa Tallinn Black Nights Film Festivalin  (PÖFF) kilpasarjassa marraskuussa.

 

Kuvassa ovat Anni Iikkanen ja Rebekka Baer makaamassa järven rannalla laiturin päällä ja katsomassa veteen.

Anni Iikkanen ja Rebekka Baer. Kuva: Birgit Puve/Lucy Loves Drama

 

Synopsis

Kahdenkymmenen vuoden jälkeen aikuistunut Mariia (Laura Birn) tulee vierailulle lapsuudenkotiinsa äitinsä (Pirjo Lonka) luokse. Hän palaa muistoissaan nuoruutensa kesään. Mariia muistelee kun keväällä 1986 hämäläiseen pikkukylään saapuu tyttö nimeltä Mimi, joka saa teini-ikäisen Mariian elämän hetkeksi täyteen valoa. Ensirakkauden kasarikesään palatessa, Mariian on päästettävä irti syyllisyydestä sekä annettava anteeksi muillekin kuin itselleen.

Valoa valoa valoa -elokuvan on ohjannut Inari Niemi ja käsikirjoittanut Juuli Niemi. Elokuvan rooleissa nähdään Rebekka Baer, Anni Iikkanen, Pirjo Lonka, Laura Birn, Anna-Leena Sipilä, Arttu Kapulainen, Kanerva Paunio, Anna Paavilainen, Janne Reinikainen ja Liisi Tandefelt. Elokuvan tuottaa Oskari Huttu / Lucy Loves Drama ja sen levittää Nordisk Film.

Elokuva sai ensi-iltansa elokuvateattereissa kautta Suomen 13.10.2023

https://exground.com/en/exground-filmfest-2023/