Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.09.2023

Vain venäläiset voivat lopettaa sodan - Jade McGlynnin kirja paljastaa venäläisen enemmistön asenteet ja tuen hyökkäyssodalle

”Kirja tulee järkyttämään monia ihmisiä ja ihan syystä. Se kertoo selkeästi, miten ja miksi tavalliset venäläiset tukevat imperialistista sotaa Ukrainassa.” – Keir Giles

 

Vain venäläiset voivat lopettaa sodan - Jade McGlynnin kirja paljastaa venäläisen enemmistön asenteet ja tuen hyökkäyssodalle

Osa kirjan kannesta. Kuva: Docendo

 

Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan ja sen julmuudet ovat kauhistuttaneet maailmaa. Miksi enemmistö venäläisistä kannattaa sotaa? He tuntuvat näkevän täysin erilaisen sodan, jossa he ovat rohkeita altavastaajia ja hyväsydämisiä sankareita. Venäjällä ajatellaan, että Ukraina on maa, jolla ei ole oikeutta olla olemassa.

Tavallisia Venäjän ja Ukrainan kansalaisia, virkamiehiä sekä ulkopolitiikan eliittiä haastattelemalla McGlynn on tutkinut venäläisen maailmankuvan valheita ja puolitotuuksia.

Kirja auttaa lukijaa oivaltamaan venäläisyyden syvintä olemusta. Se kertoo monista venäläisistä, jotka uskovat täysin Kremlin sepitelmiin ja pitävät sotaa Putinin sankaritekona. Heidän silmissään tämä on Venäjän sota – Ukrainaa vastaan, länttä vastaan, pahaa vastaan – eikä paluuta voi olla. Suunnitelmallinen, omaan kansaan kohdistunut informaatiovaikuttaminen on tehnyt tehtävänsä.

Jade McGlynn on kirjoittanut kirjan suomennokseen erillisen johdannon suomalaislukijoille.

”Tämä on Venäjän sota, ei yksin Putinin. Venäjän presidentti voi keskeyttää ’sotilaallisen erikoisoperaation’, mutta vain venäläiset voivat lopettaa sodan. Jos he päättävät tehdä niin, sitten eräänä päivänä Ukrainan voitosta voi tulla myös venäläisten voitto.”

Venäjä-asiantuntija Jade McGlynnin Venäjän sota -kirjan julkistusluento järjestetään Ravintola Ostrobotniassa 6.9. klo 12.30–14.00. Puhetta tilaisuudessa johtaa suurlähettiläs Hannu Himanen.

Lontoossa asuva FT Jade McGlynn on Venäjän mediaan ja ulkopolitiikkaan perehtynyt asiantuntija, joka toimii mm. tutkijana King's Collegessa Lontoossa. Hän on kysytty kommentaattori kansainvälisissä medioissa, kuten CNN, BBC, The Times, The Telegraph ja Foreign Policy.

Jade McGlynn: Venäjän sota (Docendo 2023). Alkuteos: Russia´s War, julkaistu englanniksi keväällä 2023. Suomentaja Kyösti Karvonen.