Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.03.2023

Uutuusnäytelmä suomalaisen teatterin alkutaipaleen uranuurtajasta Tilda Vuoresta

Teatterin rouva Tilda on uusi, elämänuskoinen ja musiikkipitoinen esitys Tampereen Työväen Teatteria pitkään johtaneesta lahjakkaasta näyttelijä Tilda Vuoresta (1869-1922). Kantaesitys on 21.3.2023 Kellariteatterissa. Näytelmän on käsikirjoittanut Hanna Suutela ja sävellykset on tehnyt näytelmän muusikko Maija Koskenalusta. Ohjaus on Mikko Bredenbergin.

 

Kuvassa on etualalla keskellä seisomassa Kristiina Hakovirta vaaleassa puserossa ja tiilenpunaisessa puolihameessa.  Taustalla seisoo Mika Piispa huoneen sohvakaluston takana.

Kristiina Hakovirta ja Mika Piispa. Kuva Kari Sunnari

 

Teatterin rouva Tilda on kuin pieni musiikkinäytelmä, jossa laulut kuljettavat tarinaa eteenpäin. Huumorintajuisen taiteilijapariskunnan Tilda ja Kaarlo Vuoren rakkaustarina sekä nykyihmisellekin samastumispintaa tarjoavat pulmat uran ja perheen yhdistämisessä perustuvat osittain historialliseen kirjemateriaaliin.  

Esityksessä on häivähdys uninäytelmää, sillä kaikki Tildan elämässä tärkeiden ihmisten roolit näyttelee Mika Piispa. Lämpötila kohoaa, kun näyttämölle nousee Kristiina Hakovirran elävä ja hauska, sanavalmis ja kunnianhimoinen, kansainvälinen ja suomenmielinen, rakastava ja rohkea, laulaen tarinoiva Tilda.

”Olen loputtoman kiitollinen siitä, että olemme saaneet tällä työryhmällä viettää aikaa Tildan arvoituksen äärellä”, iloitsee ohjaaja Mikko Bredenberg.

Tilda-seminaarissa 23.3. puhujina Juha Hurme ja Hanna Suutela
Torstaina 23.3. pidetään Tilda-seminaari Kellariteatterin lämpiössä. Puhujina ovat teatterintekijä, kirjailija Juha Hurme sekä teatterihistoriantutkija, käsikirjoittaja Hanna Suutela. He kertovat, kuka oikein olikaan Tilda Vuori ja mikä on hänen merkityksensä TTT:n historiassa. Tapahtuma on ilmainen.

Teatterin rouva Tilda työryhmä
Käsikirjoitus Hanna Suutela
Ohjaus Mikko Bredenberg
Sävellys, muusikko Maija Koskenalusta
Pukusuunnittelu Elina Vättö
Lavastussuunnittelu Mikko Bredenberg ja Otso Kautto
Valosuunnittelu Sami Rautaneva
Äänisuunnittelu Tero Koivisto
Maskit ja kampaukset Sari Rautio