Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.08.2020

Uutuuskirja paljastaa Matti Nykäsen todellisen sielunmaiseman

Mäkihyppylegendan traagisessa elämässä sattui ja tapahtui. Millainen ihminen oli kaikkien suomalaisten tuntema Matti? Miksi hän eli sellaisen elämän kuin eli?

 

Kuvassa on vasemmalla kirjan kansi ja oikealla Matti Nykänen valkoisessa toppatakissa.

Kuva: Otava

 

Marko Lempisen ja Jussi Niemen uutuuskirja Elämä oli laiffii (ilm. 10.9.2020) on kattava, rohkea ja koskettava teos suomalaisia hämmästyttäneestä ja puhuttaneesta miehestä, jonka traagista sielunmaisemaa vain harvat oppivat ymmärtämään. Nykänen menehtyi 55 vuoden iässä 4. helmikuuta 2019.

“Halusimme kertoa tarinan, jossa ihminen mielenmaisemineen tulisi ensin – teot ja seuraukset vasta sitten. Matin poikkeuksellisessa elämässä riitti moninaisia ulottuvuuksia, ja niiden ymmärtäminen voi palvella eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä”, kommentoi Lempinen.  

”Päätimme jo hyvissä ajoin, että palvelemme Matin perintöä parhaiten kertomalla asiat niin kuin ne tapahtuivat – tapahtumia millään tavoin kaunistelematta, mutta mäkihyppyikonia kunnioittavasti. Valitettavan poismenonsa jälkeen Matti ansaitsi kirjan, jossa pyritään mahdollisimman seikkaperäisesti kertomaan syyt hänen tekojensa ja valintojensa taustalla.”

Mäkihyppylegendan dramaattisessa elämässä nähtiin värikkäitä käänteitä joka lähtöön – mutta paljon jäi julkisuudelta piiloon. Kirja kuljettaa lukijan vetävästi ja tunteikkaasti mäkitornien sekä keikkalavojen kulissien taakse sekä piirtää rehellisen kuvan Matti Nykäsestä hyvine ja huonoine puolineen. Uutta tietoa on luvassa luvusta toiseen.

Teos perustuu laajaan arkistomateriaaliin, tekijöiden omiin tietoihin ja kokemuksiin sekä yli sataan haastatteluun. Haastateltavien joukossa oli esimerkiksi Nykäsen läheisiä, ystäviä, kilpakumppaneita, valmentajia ja psykologeja.

Marko Lempinen (s. 1974) on tietokirjailija ja palkittu toimittaja. Lempinen on kirjoittanut muun muassa menestysteoksen Läpi helvetin – Marko Jantusen tarina (2016) sekä teoksen Harkimo – Tarina likaisesta Harrysta (2019).

 

Jussi Niemi (s. 1951) seurasi vuosikymmenten ajan aitiopaikalta Matti Nykäsen elämää. Niemi on kokenut muusikko, joka on tehnyt useimmat Nykäsen esittämistä kappeleista. Hän toimi Nykäsen taustayhtyeen kitaristina ja keulahahmona.