Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.12.2022

Uutuuskirja kertoo kuvaputkitehdas Valcon noususta ja tuhosta

Pasi Nevalaisen ajankohtainen historiateos Epäonnistumisen anatomia pureutuu valtavana virheenä muistetun valtionyhtiö Valcon tarinaan. Kirja on yksityiskohtiin paneutuva kuvaus epäonnistumiseen johtaneista monimutkaisista kehityskuluista, joista on opittavaa myös tämän päivän kriiseissä.

Kuvassa on osa kirjan kannesta. Kuvan keskellä on valkoisin kirjaimin ja tausta on siniharmaa.

Osa kirjan kannesta. Kuva. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

 

Suomen valtion, viihde-elektroniikkavalmistaja Saloran ja kansainvälisen suuryhtiö Hitachin yhdessä perustama valtionyhtiö Valco Oy (1976–1980) muistetaan suuren luokan virheenä, jota on pidetty osoituksena valtion liiketoiminnan epäonnistumisesta. Valcosta piti tulla valtiojohtoisen teollisuuspolitiikan lippulaiva, joka olisi vauhdittanut kotimaisen elektroniikkateollisuuden kehitystä. Tällaista uuden toimialan veturia siitä ei kuitenkaan kuoriutunut, sillä Valcon skandaalinkäryinen epäonnistuminen romutti valtion tuolloisen omistajapolitiikan uskottavuuden.

Epäonnistumisen anatomia on ensimmäinen kattava historiantutkimus valtionyhtiö Valcosta, sen perustamisen taustoista, epäonnistumisen syistä ja epäonnistumisen suorista seurauksista. Tutkimus pureutuu tapahtumiin mikrohistoriallisella tarkkuudella ja kertoo, kuinka yrityksen johto yritti sinnikkäästi ratkaista akuutit tekniset ja taloudelliset ongelmat, samalla kuitenkin sokeutuen näkemästä kokonaiskuvaa: Se ei kyennyt ratkaisemaan nykyäänkin ajankohtaista kysymystä siitä, miten menestyä globalisoituvassa liiketoiminnassa, jossa kilpailua käydään hinnoilla ja jossa teollinen massatuotanto hakeutuu halvempien kustannusten maihin.

Yksityiskohtiin pureutuvasta otteestaan huolimatta kirja ei etsi syyllisiä – tärkeämpää on ymmärtää epäonnistumiseen johtaneita kehityskulkuja ja oppia niistä. Kirja on kuvaus siitä, kuinka vaikeaa korkean teknologian teollisuuden perustaminen voi olla. Valcon virheet paljastivat aikalaisillekin valtion liiketoiminnan konkreettisia heikkouksia. Epäonnistumisen jälkeen alkoi selvitysten ja uudistusten aika, jonka tuloksena valtion liiketoiminnan yleisiä tavoitteita on selkeytetty ja omistajaohjauksen rakenteita modernisoitu. Teos onkin Valcon ohella kuvaus valtion roolista suomalaisen elektroniikkateollisuuden historiassa ja vetovastuun siirtymisestä yksityisille yrityksille, kuten Nokialle.

FT Pasi Nevalainen on liiketoimintahistoriaan erikoistunut tutkija Aalto-yliopistossa