Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.03.2021

Uutuuskirja avaa ikkunan 1920-luvun Suomeen lapsen näkökulmasta

Vangittu prinsessa on lumoava ja harvinaislaatuinen ikkuna menneisyyteen. Aulikki Mattilan päiväkirjat kertovat elämästä sodanjälkeisessä Suomessa lapsen näkökulmasta.

Kuvassa on Aulikki Mattila istumassa penkillä ylipooilaskuvassa sylissään runsaasti ruusuja ja vaaleissa vaatteissa kaulassaan puuhka.  Kuva on osa kirjan kannesta.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

 

Aulikki Mattila (1909–2007) aloitti päiväkirjan 13-vuotiaana Tampereen yhteiskoulun oppilaana ja kirjoitti sitä aina abiturientiksi asti. Päiväkirjat kertovat koululaisen arjesta ja vapaa-ajasta, mutta samalla niistä piirtyy kiehtova kuva 1920-luvun Suomesta.

Päiväkirjamerkintöjen kautta pääsemme seuraamaan modernin maailman murrosta, teknologian kehitystä ja radion läpimurtoa. ”Päiväkirjat tarjoavat harvinaislaatuisen ikkunan menneisyyden maailmaan, joka on samaan aikaan monin tavoin hyvin tutun oloinen ja toisaalta kaukainen. Tälle tutun ja vieraan yhtäaikaiselle läsnäololle, vuoropuhelulle, perustuu tämän tarinan lumovoima,” teoksen toimittanut Rami Mähkä kuvailee.

Aulikki oli varakkaan perheen tytär, joka haaveili kirjailijuudesta, kansanedustajuudesta ja jopa presidenttiydestä. Hän dokumentoi päivittäistä elämää tarkkaavaisena sivustakatsojana ja kuvasi erityisesti elämää kodin ulkopuolella. Ujo lapsi harrasti teatterissa käyntiä, kotiseutumatkailua ja ”flaneeraamista”. Elokuvat toivat maailman lähemmäksi.

”Sain juuri hirveän hassunkurisen ajatuksen. Tuumin, että millaistahan olisi jos 100 vuoden kuluttua joku lukisi näitäkin rivejä ja julkaisisi maailman nähtäväksi syvimmät salaisuuteni.”
Aulikki Mattila