Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.07.2022

Uutta ja kokeilevaa Vaasan taidehallin tulevissa näyttelyissä vuonna 2023

Vaasan taidehallin näyttelyt vuodelle 2023 on valittu. Avoimen haun kautta tuli 70 hakemusta, joista viisi saa näyttelyajan. Valinnan tekivät Vaasan kaupungin museoiden lisäksi kulttuuripalveluiden työryhmä. Vaasan taidehallissa halutaan tuoda esille ensisijaisesti uutta ja kokeilevaa taidetta.

Kuvassa on Vaasan kaupungintalo, jonka alakerrassa on Taidehalli.  Talo on klassista tyyliä ja sen väri on keltainen.

Vaasan kaupungintalo, jonka ensimmäisessä kerroksessa on Taidehalli.  Kuva: Vaasan kaupunki/Sanna Råback

 

Kevään aikana järjestetyn avoimen näyttelyhaun kautta valittiin viisi ehdotusta, joita tuli yksittäisiltä taiteilijoilta tai erilaisilta taiteellisilta kokoonpanoilta.

Näyttelyillä vuonna 2023 taidehallissa esittäytyvät Heidi Kilpeläinen, Saku Soukka, Alexander Salvesen, Bekim Hasaj ja Valentina Gelain sekä Johanna Pisto & työryhmä.
Videota, valokuvaa ja yllättävää interaktiivisuutta

Ensi vuoden näyttelyt tuovat taidehalliin muun muassa Heidi Kilpeläisen videoinstallaation performanssiprojektista, jossa hän lauloi suomalaisia tangoja vastaanottokeskuksien lisäksi sotainvalidien ja leskien kodeissa. Saku Soukan Scope -näyttelyn teoskokonaisuus koostuu videoesseestä, tekoälyllä manipuloiduista valokuvapohjaisista teoksista sekä readymade-pohjaisesta installoinnista.

Alexander Salvesenin monitaiteellinen valoa, piirrosta, maalausta, valokuvaa ja veistosta yhdistelevä näyttelykokonaisuus on nimeltään In Visibilis. Näyttelyn teokset pohjautuvat valon, pintojen heijastusten ja jälkikuvien havaintokokemukseen sekä neonvalon ja pigmenttien yhteissointiin.

Pohjanmaan eri alueista ja tiloista inspiroituneet Bekim Hasaj ja Valentina Gelain esittävät monitaiteellisessa näyttelyprojektissaan Dripping Cavities vuoropuhelua ja kohtaamisia videotaiteen, valokuvauksen, digitaalisen ja plastisen taiteen sekä maalauksen keinoin.

Vaasan kulttuuripalveluiden taiteilijavalinta on Johanna Piston ja työryhmän toteuttama interaktiivinen taidenäyttely, jossa kävijöillä on oma toiminnallinen roolinsa. Taideteoksiin on kytketty sensoreita ja niissä hyödynnetään digi-, video-, ääni-ja kuvataidetekniikkaa. Työryhmään kuuluvat P

ston lisäksi musiikkitieteen professori emeritus Jukka Louhivuori, ohjelmoija Joel Kivelä, muusikko Antti Peltomaa sekä muotoilija Jonas Hakaniemi.

Kaupungin museoiden ja kulttuuripalveluiden yhteistyö Vaasan taidehallin näyttelytoiminnassa aloitettiin viime vuonna.

Taidehallin näyttelyohjelma vuodelle 2023:

- Heidi Kilpeläinen: Land of Dreams (Satumaa) 18.2.-16.4.2023
- Johanna Pisto & työryhmä 22.4.-11.6.2023
- Saku Soukka: Scope 17.6.-20.8.2023
- Alexander Salvesen: In Visibilis 26.8.-29.10.2023
- Bekim Hasaj ja Valentina Gelain: Dripping Cavities 4.11.2023-14.1.2024