Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.11.2023

Uusi nimi museolle ja arkistolle, Median museo ja arkisto Merkki avautuu joulukuun alussa

Entinen Päivälehden museo ja arkisto on nyt Median museo ja arkisto Merkki, joka käsittelee median ulottuvuuksia lehdistönvapaudesta meemeihin.

Merkki on sananvapauden, journalismin ja lukutaidon puolustaja. Merkissä pääsee pohtimaan, miksi sarjakuvia ja jopa koulukirjoja on sensuroitu tai miksi salaliittoteoriat ovat niin suosittuja. Ovatko kissavideot journalismia? Entä miltä tuntuu, kun oma kuva julkaistaan harhaanjohtavassa yhteydessä?

”Tarvitsimme uuden nimen, joka kuvaa paremmin toimintaamme median merkitysten tulkkina ja tallentajana”, Merkin johtaja Saila Linnahalme toteaa.

 

Kuvassa on keskellä keltainen televisio ja siinä nuori nainen pinkissä puserossa istumassa. Nuori tyttö on luurikorvassa kuuntelemassa ja katsomassa lähetystä ja hän seisoo tv-ruudun vasemmalla puolella. Toisella puolella on nainen istumassa keltaisen korokkeen päällä tv:n vieressä.

Kuva: www.merkkiin.fi

 

Media on erottamaton osa elämäämme, ja Merkki tarjoaakin kaikenikäisille keinoja ymmärtää nopeasti muuttuvaa mediatodellisuutta. Näyttelyssä on lapsille suunniteltu alue, jossa voi esimerkiksi käydä keskusteluja ankan kielellä.

Vapaa pääsy ja sijainti Helsingin ydinkeskustassa tekevät vierailusta helppoa. Monikielisyys on huomioitu: näyttelytekstejä voi lukea nyt kahdeksalla, kohta kolmellatoista kielellä. Vanhan sanomalehtitalon tunnelma on tärkeä osa kokemusta – sijaitseehan Merkki entisissä Helsingin Sanomien toimitiloissa. Päivälehden ja HS:n historia elää myös uudistuneessa Merkissä.

Merkin ensimmäinen vaihtuva näyttely avautuu tammikuussa: se esittelee taiteilija Oki Räisäsen Helsingin Sanomissa 1930-luvulla julkaistuja poliittisia pilapiirroksia.

 

Kuvassa on isot eritasoilla olevat rullat, joiden välissä menee leveää lakanaa.  Se on sini-valkoinen ja siinä lukee suurin kirjaimin Merkki.

Kuva: www.merkkiin.fi

 

Museon kanssa samassa rakennuksessa toimiva arkisto on mediahistorian tutkijoiden ja harrastajien aarreaitta. Museon näyttelytilasta löytyy arkiston itsepalvelupiste, jossa voi tutustua muun muassa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien uutisarkistoihin.

Merkin erikoisuus on Suomen ensimmäinen meemeille omistettu näyttelytila. ”Meemikujan näyttelyt syntyvät yhteistyössä meemintekijöiden kanssa, ja haluamme esitellä niin hassuja, outoja kuin kantaaottavia meemejä”, tapahtumakoordinaattori Aikku Meura kertoo.

Merkkiä ylläpitää yksityinen ja yleishyödyllinen Helsingin Sanomain Säätiö, joka tukee viestintään ja viestintäteollisuuteen sekä sananvapauden edistämiseen liittyvää tutkimusta.

https://merkkiin.fi/