Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.02.2022

Uusi museo Suomen museokentälle - Kello- ja korumuseo Kruunu avaa ovensa huhtikuussa

Suomen kello- ja korumuseo Kruunu avaa ovensa yleisölle 13.4.2022 Espoon Tapiolassa. Täysin uusi museo nostaa esille kellojen ja korujen teemat keskiöön uusissa tiloissa Ahertajantie 3:ssa Tapiolassa Näyttelykeskus WeeGeen kupeessa.

Kruunussa vaihtuvat- ja teemanäyttelyt painottavat niin kellojen ja korujen historiaan, nykyhetkeen ja kiinnostaviin ajankohtaisiin teemoihin. Uudessa museossa on myös mahdollisuus päästä kokeilemaan käsityöammatin saloja kurssien sekä työnäytösten avulla.  

Kello- ja korumuseo Kruunun avajaisnäyttelyssä huhtikuussa 2022 tulee olemaan kaksi korunäyttelyä ja yksi kellonäyttely.

Kuva:  Suomen Kultaseppien Liitto ry

Museonjohtaja Essi Pullinen kommentoi uutta museota: ”Pitkä odotus on päättynyt, nyt meillä on museo koruille ja kelloille. Avaamme, tallennamme ja jaamme kello- ja koruperinteen merkityksiä eri näkökulmista käsin. Tulemme lähelle ihmistä, joille kelloilla ja koruilla asioilla on iso merkitys joka päivä; Heräämme kellon soittoon ja valitsemme yllemme ne kellot ja korut, jotka sopivat juuri tähän päivään. Kelloilla on myös iso merkitys kodeissa ja julkisissa tiloissa”

Kuvassa on Kello- ja korumuseo Kruunun kokoelmiin kuuluva Made in Helsinki: Vetehinen-rannekello.

Made in Helsinki: Vetehinen-rannekello. Kuva:  Kuva: S.U.F Helsinki

Avajaisnäyttelyitä tulee museolla olemaan kolme. Kaksi korunäyttelyä ja yksi kellonäyttely

Minun maailmani näyttelyssä vammaiset ihmiset jakavat kokemuksiaan yhdenvertaisuudesta, korun tekijät ovat tehneet yhteistyössä tarinanansa jakavan ihmisen kanssa koruja, joissa heijastuu kokemuksia esimerkiksi äitiyteen, oikeudesta saada perhe ja hylätyksi tulemisen tunnetta. Kaikki teokset ja korut on tehty tähän näyttelyyn.

Kaikessa käden jälki näyttelyssä Harri Syrjäsen korutuotantoa 50 vuoden ajalta. Harrin lämminhenkinen suhde elämään ja sen ilmiöihin näkyy hänen tuotannossaan. Korut peilaavat ajankohtaisiin teemoihin kuten etätyöhön ja mehiläiskatoon. Syrjäsen huumorintaju tulee myös vahvasti esille hänen töissään. Syrjänen on taidekäsityöläinen, jollaisia on hyvin harvassa nykyisin. Korun merkitys kantajalleen on tärkeä osa hänen työtään.

Harri Syrjäsen lämmin suhde elämään ja huumorintaju näkyy hänentöissään.

Harri Syrjänen Kuva:  Hannu Bask

Vuoden 2022 teräksisin näyttely vie matkalle Stepan Sarpanevan S.U.F Helsinki kellojen maailmaan. Made In Helsinki näyttelyssä nähtävillä on koko Sarpaneva Uhren Fabrikin mekaaniset kellot kahden vuosikymmenen ajalta ja antaa käsityksen taidokkaasta suomalaisesta kellonvalmistuksesta. Näyttelyssä on esillä myös kelloja, joita ei ole ennen nähty.

 

Kello- ja korumuseo Kruunu toimii näyttelytoiminnassaan yhteistyössä eri koru- ja kellotekijöiden yhdistysten kanssa.

Yhteistyössä Kelloseppäliitto.  Kuva: Kelloseppäliitto

 

Tämän lisäksi museon tiloissa on esillä kolme pop-up näyttelyä. Vuoden kultaseppä: Chao-Hsien Kuo, Vuoden koru- voittaja Anastasia Filatova sekä uudessa Nokia- televisiosarjassa olleet museon kellot.